Jump to content

Göran Nilsson

Locost Sverige medlemsklubb
  • Posts

    799
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    137

Everything posted by Göran Nilsson

  1. Vinge #2 gjuten, främre undre 😀.
  2. Det är väldigt tillfredsställande när man är klar med ett sådant stort jobb 👍🏻. Vad är det för tätningslist du använder runt kylaren ?
  3. Du gör ett väldigt fint jobb 👍🏻 Den där SW-instruktionen måste jag spara, tack .
  4. Jag gjorde det stora misstaget att inte kontrollera cellplastkärnorna till vingarna, de var ju skurna i en CNC maskin. Tyvärr var inte måtten/storleken lika som ritningen och det fick till konsekvens att gavlarna som jag hade 3D printat inte passade perfekt. Jag fick lägga mycket tid på att spackla upp differensen och eftersom cellplasten inte tål vanligt spackel fick jag tillverka själv av epoxi och microglas som dessutom är svårslipad. Nu är iallafall all tre vingarna klara med det och nu har jag laminerat första vingen. Med lite bättre flyt så kanske jag hinner laminera de andra två vingarna i denna veckan 😀
  5. Efter mycket mekande och justerande fick jag 3D printern att leverera godkänt resultat så jag kunde tillverka resterande gavlarna till vingarna. I dessa gavlar har jag insatser av aluminium med gängor. Sedan kunde jag laminera gavlarna med kolfiber och sedan limma gavlarna på cellkärnan.
  6. Idag blev jag väldigt nöjd med lösningen på hur jag skulle sammanfoga övre och undre vinghalvor. Problemet är att det var en väldigt liten kontaktyta i vingens framkant, i princip bara tjockleken på vingskalen. Jag har sett många andra lösningar på olika forum men inte sett detta sätt tidigare. Jag limmade ihop halvorna i bakkant först, nästa två parallella ytor., enkelt. När det hade härdat blötte jag in sex stycken kolfibertrådar (tow) i epoxi sedan drog jag in dem i vingframkanten med hjälp av en ståltråd, bankade lite i framkanten så att de sjönk in ordentligt, klart ✅
  7. Nu har det bara varit vingjobb den senaste tiden. Jag laminerar kolfiber på de printade gavlarna för bättre hållfasthet. Nu plockade jag fram ämnena till vinghalvorna som jag gjöt för länge sedan. Mycket slipande för att de skulle passa ihop fint, sedan limmade jag ihop halvorna i bakkanten. När det har härdat planerar jag att dränka in några kolfibertrådar och dra in dem på insidan för att limma ihop halvorna i framkanten. Eventuellt gör jag ett prov på ett par vinghalvor som inte blev bra när jag gjöt dem. Lite strul har jag haft när 3D printern strulad, det visade sig att det var värmeelementet som smälter filamentet som hade gett upp. Detta oplanerade stilleståndet gör att jag inte kan printa de vinggavlar jag behöver just nu. Minst 3 dagars leveranstid på reservdelar, hoppas att jag kan få dem på fredag.
  8. Så blev höger skärm också monterad nu är det bara lite finslipning och klarlack på skärmarna men det väntar jag med till senare i år. Nu ska ge mej på vingarna, det ska bli intressant då jag inte har gjort vingar med metoden som beskrivs på easycomposites hemsida. Jag börjar med bakre undre vingen för att det är den som är minst exponerad för åskådare så kanske jag kan lära lite så att de andra vingarna blir lite bättre/finare.
  9. Kan du inte bara riva av ventilkåpan och kolla så att du har ventilspel på alla ventiler ? Om du har ventilspel så stänger ju ventilen iallafall.
  10. Tack för input 🙂 Jag tänker att det blir en mjuk övergång på staget till basplåten i och med att staget kläms mellan två plåtar. Den styvaste punkten är skruven genom staget och plåtarna å där vill jag absolut inte att staget börja röra sig. Att basplåten och "bricka" har lite olika utbredning ska väl också hjälpa till att förbättra styvhetsövergången på stagen. Valet av dimensionen och materialet på stagen har ju en stor betydelse också, jag vill ha flex i stagen men skärmen får ju inte flaxa när man kör. Det var därför jag valde plattstång före rör till stag.
  11. Jag la vingarna lite åt sidan och gav mej på att fixa fästen till framskärmarna, omväxling förnöjer 😀. Jag hade funderat ut hur infästningen på spindeln skulle se ut och låtit laserskära plåtar till det. Monterade dessa plåtar på spindeln, Miata NB. Sedan kom det verkliga jobbet - att bocka stagen mellan spindeln och skärmen så att alla blev lika och att skärmen hamnade på rätt plats på hjulet. Jag vet inte hur många gånger jag har plockat skärmen och stagen på och av, vill ju inte borra hålen i skärmen på fel ställe. Eventuellt så gör jag en ”bricka” som täcker alla tre stagen nere på spindeln, jag får fundera på det och istället ge mej på höger skärm som jag tror går lite fortare att fixa. Sedan får blir det ändå att tillverka vingarna, det ska bli kul 🤩. Bricka tillkom nu, blev ännu bättre stabilare🤩
  12. Det är helt slumpmässigt valt utifrån kriterierna. - lätt att tillverka. - ser bra ut. - passa i sammanhanget. Men jag tittade på många profiler innan ovanstående och försökte va lite vetenskaplig också men till slut tröttnade jag och det blev det jag har nu. Bland annat så tittade jag här. http://airfoiltools.com/airfoil/naca4digit
  13. Minus 15 grader ute och plus 25 grader i verkstaden, det är gott att ha en braskamin. Jag lackade sidorna igårkväll och idag kunde jag leta upp och rensa hålen till vingarna. Just nu är ytorna på sidorna högblanka men efter ett tag i förhöjd värme så krymper epoxin lite och man kommer då se vävmönster på ytan. Då är det bara till att slipa klarlacken och polera lite så blir det fint igen. Jag vet inte om jag ska tillverka vingarna nu eller att jag ska fortsätta med att montera framskärmarna, få se vad jag får lust till imorgon.
  14. Nu när helgerna är över kunde jag återgå till verkstaden. Jag har slipat sidorna, 120-150-180-240-320-400-600 papper, så nu kan jag klarlacka dem när som helst. Jag fixade en hållare så att jag kan lägga dem över en bock och lacka båda samtidigt dessutom kan jag rotera sidorna om jag skulle se några rinningar 😅.
  15. Tackar, kul att du gillar mitt arbete. Jag kör med ColorFabb PLA-HP filament som jag tycker har bra egenskaper, lätta att printa, bra hållfasthet, och mjuknar inte förren vid 130 grader. Jag gjorde en laminering på dessa delarna, la kolfiberväven på en plastfilm på ett bord och penslade på epoxi, tre lager väv på varandra. Sedan la jag alltihopa på den printade kärnan, drog av plastfilmen. Täckte allt med avrivningsväv och en filtväv. Stoppade in allt i en vacuumpåse. Med detta upplägget kan man inte dra mer än 25% av fullt vacuum, annars riskerar man att dra ut för mycket epoxi. Tack vara det relativt låga vacuumet deformeras inte den printade kärnan
  16. När sidorna till bakvingen var härdad fullt ut tog jag ut dem ur vacuumpåsen. Eftersom ytan är ruggigt matt efter avrivningsväven penslar jag på epoxi för att få en slät och blank yta, två omgångar med 3 timmar emellan. Dessutom så vände jag på delen var 3:dje minut efter att penslat på epoxin bara för att all epoxin inte skulle samlas i nederkanten. Efter ett dygn kan jag slipa ytan och trimma kanterna och därefter klarlacka. Får se när jag hinner det , julen kräver en del förberedelser.
  17. Den andra skärmen blev inte helt perfekt, en viss oreda i väven blev det, oklart varför men den får duga. Så har jag också lagt på kolfiber på sidorna till bakvingen. Jag fick inte vacuumpåsen helt tät trots mycket felsökning, trycket sjönk 10% Per halvtimme, jag fick starta vacuumpumpen en stund varje halvtimme för att hålla trycket uppe. Tack vare att jag använde snabb härdare tog det inte så lång tid innan epoxin var stel och jag kunde stänga av pumpen helt.
  18. Det blir en lång dag idag, började tidigt idag med den andra framskärmen och håller ännu på men så snart jag har ventilerat epoxin i vacuum kan jag blanda i härdare och injecera formen. Om inget strular är jag nog klar vid 19:30 tiden. 12 h inklusive raster 😀.
  19. Var kan man köpa sådana gummi flärpar ?
  20. Det är alltid lika spännande att ta ur gjutningen ur formen - ska den släppa lätt ur formen , hur kommer den se ut ? Det gick bra och blev bra denna gången också, så det är bara att sätta igång och förbereda nästa framskärm.
  21. Gjutningen gick bra dessutom var påsen tät på första försöket vilket hör till ovanligheterna, tidigare har jag behövt trycka och klämma på klisterremsan ett par gånger runt om. Injeceringen av epoxin tog 5 minuter men jag brukar vänta med att stänga/klämma slangarna till epoxin och vacuum, denna gången väntade jag 10 minuter extra. Nu är det bara att vänta till epoxin har härdat, jag brukar inte ta detaljen ur formen förren efter 3 dygn.
  22. Det tog hela söndagen att klippa all kolfiber, peelply och flödesnät och monterade dem i formen. Monterade också slangar till epoxi och vacuum. Total tid 6h.
  23. Denna veckan blir det inte mycket gjort men jag hann iallafall klippa några förstärkningsremsor till skärmarna. Det är 6 olika storlekar till 3 infästningspunkter i varje skärm, det blir 18 remsor i varje skärm. Jag klippte till några lager kolfiber också, jag klipper väven utbredd i 45grades vinkel då blir det mycket lättare att drapera väven i formen. Det blir en hel del spill men slutresultatet blir blir bra. Om jag är pigg och rask på söndag så kan jag börja lägga väv i formen 😀.
  24. Nu är gjutformen slipad och polerad, det var trögt att göra jobbet på gjutformen men nu är det gjort. Nu måste jag bestämma var jag ska placera förstärkningarna till infästningarna i skärmen. Jag tog vinklarna ur CADen och ritade en pappskiva med de vinklarna och monterade den på spindeln för att verifiera att skärmstagen inte kommer i konflikt med något i framvagnen. Sedan kan jag överföra och markera positionerna i gjutformen där jag ska lägga förstärkningarna. Så har jag också börjat på att tillverka den slutliga versionen av bakre vingen. 3D printade sidorna, 4st x 35h, limmade ihop över och underdel. Nästa steg är att klä in sidorna med 3 lager kolfiberväv, det kommer bli lika starkt som julbrännvin 😀.
  25. Rör är bra 👍🏻
×
×
  • Create New...