Jump to content

Blinkerlampor


Henrik H

Recommended Posts

Hej

Är det någon som har några förslag på rätt märkta blinkers att montera fram på bygget?

Har läst gooooglat och letat utan att hitta något riktigt bra...

Kom igen... Vad har ni? Ploglampor är inte riktigt vad jag tänkt mig... :)

Link to comment
Share on other sites

Tror Per Wackt körde med några MC blinkers .....eller om det var annan som passerade bes. Kanske typ http://www.s-v-c.co.uk/prod/arrowhead-indicators.html

(jag bes Duccen med mini-blinkers minst 2 ggr med miniblinker och inte har någon sagt nåt)

EDIT: Nä, det var nog inte Per :)

Edited by Jocke4U
Link to comment
Share on other sites

Ploglampor är fina men som ersättning för dessa fina lampor kan du köpa E-godkända Hella fyrkantiga blinkerslampor på Swedol. Det är helt sant att blinkerslampor med rätt E-märning inte växer på träd precis.

Det är också helt sant att på de två bilar jag registrerat hade jag INTE klart besiktningarna om jag hade kommit in med lampor utan rätt E-märkning. Var det något som besiktningen i Eskilstuna och Örebro kollade så var det just E-märkning. Nu hade jag rätt överallt så det var inget problem.

Som jag sagt många gånger, samma regler fast olika tillämpning ibland.

Min tanke är så här: Jag vill få igenom bilen, det kan vara ont om regbesiktningstider, varför då chansa. Kör rätt E-märkning så blir det inte back på det i alla fall.

Fula och "icke-hippa" lampor? Kanske för som jag tidigare skrev, korrekt E-märkning växer inte på träd man får nog ta det som finns och Hella har en fyrkantig som klarar regbesiktningen men kanske inte är så snygg. Förresten har jag just en sådan på CealmSeven bilen. Syns på några ställen i den tråden.

Men du kan ju göra något åt lamporna sedan när plåtarna är i hamn. Av någon anledningen verkar E-märkningskontrollen hos SBP avta med kvadraten på tid till årlig kontrollbesiktning. Undar om någon sjua fått backning där. Kanske någon?

Den som hittar godkända framblinkers hoppas jag lägger upp en tråd på forumet med "hittegodsets" artikelnummer och var dessa kan köpas samt helst bild.

Edited by cealm
Link to comment
Share on other sites

Cealm: Ja visst är det så....man vill ju igenom reg.bes så smidigt som möjligt...om man senare får påbackning vid kontrollbesiktning pga MC blinkers så är det ju inte hela världen.

Dessa e-märkta sidoblinkers är rätt snygga http://www.s-v-c.co.uk/prod/hella-repeaters.html

Link to comment
Share on other sites

Då biltema dykt upp i lite belysningstrådar så kan de väl få plats här också.

www.biltema.se/Bil---MC/MC/Tillbehor/LED-Miniblinkers-2-st/

Det står tydligt att de är E-godkända så de borde fungera. 82338 heter de där och E märkningen skymtas på bilden.

Edited by quattro
Link to comment
Share on other sites

Läste precis igenom tråden i F.A.Q om E-märkning av lampor och hittar inget om skillnad mellan MC och bil. Om jag läser rätt så borde det vara samma. Nån som kan förklara vad man ska leta efter för att veta om de är godkända för bil eller endast MC?

Link to comment
Share on other sites

Tack för bra info Gustaf!

Var in på biltema idag och undersökte mini led blinkerserna närmare. De är har märkningen 11 E8 12.

Så då är de tyvärr endast godkända för mc och ej bil om jag förstått det hela rätt.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har börjat fundera på lämpliga blinkers.

I tidigare inlägg har Biltemas LED-blinkers nämnts.

Deras artikel 82-216 verkar passa bra till min "rörhög". Glaset är transparent (ej gulfärgat), vid direkt fråga till Biltemas personal uppger de att LED-blinkersen är godkänd, alltså ska den lysa med orangegult sken. Märkningen är E 13, kan även vara 1,3. Det ska i så fall troligen tolkas "Typgodkänd i Tyskland och Italien (alltså inom EU). Ytterligare märkning är 11 och 10R-12-9011 (står på båda armaturerna). Enl "SFRO:s nya bygghandbok ver 1.0" sid 157 borde Biltemas blinkers vara godkända såvitt jag kan utläsa ur texten, märkningen 1 alt. 11 borde båda vara godkända....eller?

Om de är godkända, måste man vid montering anbringa ett motstånd på +/-ledningen eller hur förfar man?

Någon som vet eller har informationer?

Antas i ett soligt Luleå

Edited by Antas
Link to comment
Share on other sites

Rekommenderas ej vid regbes. Troligen bara godkänd för MC. Köp godkända för bil till regbes, vad du gör sedan är ingen som vet.......

Link to comment
Share on other sites

---- Jag är inte 100% säker på att dessa är godkända. --- Bli säker annars välj andra!

Finns bara ett råd att ge --- >>> Se till att alla lampor på bilen har korrekt E-märkning!!! Just E-märkning av SAMTLIGA lampor plus reflex i baklyktan eller med extra reflex är om inte 100% kontrollerat av SBP så utgå ifrån det. Tänk vad surt om det är det enda felet som bilen blir underkänd på och sedan är nästa lediga besiktningstid 5 veckor bort. Inte kul när det är så lätt att åka in med rätt grejor och klara den biten.

Därefter----->>>>> Ingen vet vad som händer "med den lilla fula lampan"

Ja jag vet att bilar gått igenom med felaktig E-märkning är det värt att satsa på det??

Edited by cealm
Link to comment
Share on other sites

Antas du frågar om motstånd på ledningen. om du har led bakblinkers så köper du ett relä för led blinkers. Biltema har.

har du glödlampor bar så får du ha relä för glödlampor och motstånd fram mellan + o jord så reläet drar 21W o tror det sitter 21w glödlampor fram ockaå.

Link to comment
Share on other sites

Om jag tolkar dej rätt så menar du relä=blinkrelä (för LED fram).

Det blir två kretsar eftersom jag har "vanliga" glödlampor bak. För att få "rätt" blinkfrekvens måste kretsen ha 2st lika stora (oftast 21 W)dessutom hela glödlampor/krets vä-hö. Jag måste alltså montera ett blinkrelä (för LED-blinkers) fram och ett blinkrelä (för "vanliga glödlampor) bak. Hmmm....vardera sidans krets måste alltså "belastas" med ett motstånd (till den "vanliga" glödlampan bak) motsvarande motståndet i 1 st lampa för att få "rätt" blinkfrekvens, stämmer det?

Återstår frågan, är Biltemas LED-blinkers art.nr. 82-216 godkända eller ej?

Therealpinto var är du ropar vi ut i cyberöknen!

Antas i ett soligt Luleå (+13,3 c kl 08:47), där solen bara gör hastiga och korta besök nedanför horisonten under natten.

Link to comment
Share on other sites

Nej du kan ha ett (1) blinkrelä för vanliga 21W glödlampor men du måste då ha motstånd fram mellan plus och jord för att öka effektuttaget i reläet så det tror att du har 21W även fram.

Edited by Thomas
Link to comment
Share on other sites

---Återstår frågan, är Biltemas LED-blinkers art.nr. 82-216 godkända eller ej?

Text från Biltema.

LED Blinkers, 2 st.

Fräck triangelformad universalblinkers med LED-teknik, vilket ger både bra ljus och lång hållbarhet (inga glödlampor som skakar sönder) och ett fräckt utseende. Totalt 18 st. lysdioder per lamphus, varav 6 st. är röda, där det finns möjlighet för separat inkoppling av ex. bromsljus. Tillverkad av CNC-fräst aluminium. Klart glas. M10-gänga för infästning. 12 V / 1,7 W. Mått: 77 x 40 x 28 mm. E-godkänd. Finns i kromat resp. svart utförande. Sälj parvis.

OBS! Vid byte av blinkers från original till LED upplever man oftast alltför snabb blinkfrekvens (beroende på mycket lägre Wattantal). Detta avhjälps enklast med ett lastoberoende relä, t.ex. Biltema art. 42-140. Vissa modifieringar av kontakter kan behövas.

Vid registreringsbesiktning endast godkända för montering bak.

Lessen men det är inte kategori 1 lampor för bil som Biltema erbjuder.

Visst går det att chansa att du kommer besikta på en SBP station som är ett av de få undantag som inte kollar rätt E-märkning. Byt sedan för på årlig kontrollbesiktning lär ingen kolla att det är rätt E-märkning om det inte är uppenbart konstiga blinkerslampor man kommer in med.

Kontroll av E-märkning på blinkers spola 30 sekunder in i filmen

30sekunder till 38sekunder är den i filmen visade kritiska delen där kategorin på mina blinkerslampor blir utsatta för SBP Argusöga. I verkligheten var det ett underkännande på väg för killarna hittade inte den rätta märkningen. Ploglamporna är dubbelgodkända, dvs en kategori-märkning framåt och en åt sidan samt "bakåt". Det tog ett tag innan de såg att det inte bara var kategori 5 lampor dvs sidolampor utan även kategori 1 lampor. Det krävdes putsning på glaset för att hitta rätt text vilket syns på filmen. Därefter när de läst av rätt kategori var allt ok igen.

Link to comment
Share on other sites

Ah..Tack cealm för en rejäl information!

På mitt analoga sätt läste jag i papperskatalogen och avlade ett fysiskt besök på Fel...flåt, Biltema. Misstaget jag gjorde var att inte använda det digitala mediet dvs internetkatalogen.

Detta innebär att jag nog får fortsätta sökandet efter blinkers med vanliga (analoga?) lampor.

Livet är alltid spännande!

Detta forum är fantastiskt med alla kunniga och hjälpsamma deltagare, heder över er alla. Bilbyggarnörd (har jag blivit kallad många gånger) är en hederstitel!

Tack till den som tog bort mina tidigare dubblerade inlägg.

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde min reg.besiktning med ovanstående blinkers. Bes.killen var en riktigt "pain in the a*" på allt annat, men kommenterade inte ens främre blinkersen utan mätte bara avstånden.......

Ja, jag visste att de inte var godkända när jag åkte till reg.bes.

Link to comment
Share on other sites

Jag har elektroniska blinkreläer som blinkar med samma frekvens från 15 - 60W belastning, går dock inte med LED både fram och bak. Kostar en hundring med frakt.

Christer J.

Edited by Christer J
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej

Jag kör med Audi A4 01-04 sidoblinkers, Mycket snygga och vita när de inte används, köpes lättast på närmsta skrot för en 50-lapp paret, ta gott om sladd för det finns bakom. Dessa sitter också på Golf, Passat, Bora och andra VW och audi modeller.

Blinkers fram använder jag Lykta SAW (EL-25140) från Swedol, E-märkning skall stämma på den även om den inte vart kontrollerad.

/Fredrik

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...