Jump to content

Mride C42 "inte Riktigt En Locost"


Recommended Posts

Hejsan!

Jag blev uppmuntrad till att starta en projekttråd här på locost Sweden. Det är dock varken en seven eller locost. Men det kankse är ok i alla fall. :-)

Säg gärna till om ni inte tycker den platsar här på erat forum- Det är helt ok! Jag vill ju inte fläcka ner erat fina forum med oäktingar. :-)

Under 2005 byggde jag klart min Mride T42 turbo trike. Triken byggde jag med helt egen design på i princip allt- även karossen, så den är inte baserad på något kit. Karossen byggde jag av kolfiber/glasfiber och väger ca 30kg inkl skärmar. tjänseviken hamnade på 460kg med MC i regpapperna= utan förare, fulltankad.. Den gick riktigt bra med kanon väghållning och 300hk turbokonverterad Suzuki GSX 1000-r motor.

Besiktad för gatan var den också. Körde några gånger på bana och superstage kopia. Mittsverigebanan klarades på 1.09.5 med vanliga standard 17" gatdäck och 202km/h som topspeed.

Superstage kopian på åmsele flygbas avklarades på 1.24,78 med en topspeed på 215kn/h. Prestandan var inte helt pjokig heller- 0-100= 4,5sek , 0-200km/h= under 10sek. Toppfarten är över 290km/h.

Framskärmarna är nu till salu, då de inte kommer att behövas längre.

Så här såg den ut:

drift.jpg

154-5428_web_IMG.jpg

154-5426_web_IMG.jpg

151-5128web_IMG.jpg

Även om triken gick tillräckligt fort, har väggreppet hela tiden varit den största begränsningen. Trist att inte kunna utnyttja all effekt förrän efter 200km/h- Då kunde man tryck full gas.

Nu är triken under en omfattande ombyggnation för att bli en 4hjulig bil istället. Detta kommer förhoppningsvis att elimiminera alla nackdelar "handikapp" dom den hade som trehjuling.

Det som har hänt:

-Swingen plockades bort och en ny bakram konstruerades.

-Plockade lite delar ur en Audi V8 diff -92 som har en TORSEN diff, och byggde om den till en riktig LSD chaindrive diff "kedjedriven" med ny upphängning.

-Dubbla A-armar och ny Pushrod fjädring med justerbara coilover dämpare.

-Rull bågen är höjd så den skyddar bättre vid en ev. olycka.

-Nya drivaxlar är beställda från DIONE i uppsala men är inte klara än. Eftersom bilen är 210cm bred finns det tyvärr inte några standard drivaxlar att köpa.

-Tändkurvan är trimmad med en ATRE modul samt växlings indikator.

- Bilen är nerdrevad från över 290km/h till 240km/h. Detta medför att hastighetsmätaren inte stämmer längre. Jag använder mig av Mc:ns orginal instrument som är kopplat på framdrevet. Detta avhjälps enkelt med en SPEEDOHEALER som man programmerar enkelt till önskad % korrigering.

Så här ser den ut i dagsläget.

157-5744_web_IMG.jpg

Något älder bilder samt detaljer.

Diffen.

156-5621_web_IMG.jpg

155-5593_web_IMG.jpg

Den nya bakramen. TIG svetsad.

156-5627_web_IMG.jpg

156-5652_web_IMG.jpg

Bakre hjulspindlarna. Ford scorpio nav ska sitta monterade, syns inte riktigt på bilderna.

155-5586_web_IMG.jpg

155-5587_web_IMG.jpg

A-armarna med toe-stag.

156-5666_web_IMG.jpg

156-5660_web_IMG.jpg

Pushrod fjädring med vinkelväxlar "rockerarms".

156-5674_web_IMG.jpg

156-5676_web_IMG.jpg

156-5677_web_IMG.jpg

156-5679_web_IMG.jpg

156-5680_web_IMG.jpg

Första gången den står på 4st egna hjul. Notera att bågen inte är modifierad än.

157-5729_web_IMG.jpg

157-5724_web_IMG.jpg

157-5720_web_IMG.jpg

157-5718_web_IMG.jpg

Den modifierade bågen.

post-1408-1175289689_thumb.jpg

post-1408-1175289763_thumb.jpg

157-5744_web_IMG.jpg

Det är inte alls många dagar sedan den rullades ut för försa gången. Så bygget fortskrider hela tiden med nya uppdateringar. SFRO byggbes 1 närmar sig också.

Kolla mer än gärna in på min hemsida för massvis med detaljerad info och bilder på alla moment i byggnationen. www.mride.se

MVH / Micke F

Edited by Micke Fredriksson
Link to comment
Share on other sites

Hej.

Har spanat in alla dina bilder nu tror jag på din sida. Ser mycket bra ut. På minner lite om snipern som det byggdes några av i Eslöv, de använde dock bil motor saab 900 tror jag där bak men de ska även ha byggt någon med el motor och en med mc motor.

Mvh Fredrik

Link to comment
Share on other sites

haha...

Här har man som nybörjar -pucko suttit dagarna i ända och mumlat... "jag kan bygga, jag kan bygga, jag kan bygga..." Och så ser man nåt sånt här!

Ett "amatörfordon"???

Hehe, alltid skönt att tagen ned på jorden igen. SNYGGT!

/Fredrik

Link to comment
Share on other sites

fråga :

din kedjedrivna torsen diff... hur fixar du smörjning/tätning i din snygga alu kåpa? vad händer när fett/olja?? blir varm och vill utvidga sig, och hur gör man fett/oljebyte??

obs ingen kritik bara nyfiken...

ps mycket snygg!! ds.

:racesmile:

Link to comment
Share on other sites

Tjenare! Ingen fara, jag svarar så gärna! :)

Jag kommer att köra med ett lättflytande fett i diffen. Jag har några små justeringar kvar att göra på den när det gäller påfyllning. Kommer att svetsa fast en anslutning (alt gängat alu stycke) så jag kan fylla på samt tömma. Tätningen runt sidorna sker med silicon packning. Jag räknar kallt med att jag inte kommer att få så mycket värmeutveckling i diffen, eftersom när jag kör rakt fram kommer smörjan endast att slungas ut mot kåpan "ingen piskning som i en vanlig diff"- huset snurrar ju med runt. Den enda gång man får en intern rörelse i diffen sker när man svänger, och då en långsam rörelse. En Torsen diff har ju ingen friktion funktion när den fördelar momentet mellan hjulen som en lamell diff har. Lameller bygger ju på friktion = värmeutveckling, medans Torsen diffen skapar endast lite värme när "vormwheels:en" rullar mot varann i sakta mak= mycket lite värme.

Avluftningen sker i centrum av navet.

Jag har läst ganska mycket om olika byggen med liknande diff konstruktion, och ingen verkar ha haft några bekymmer med detta. Känns ju lovande. Men man ska ju inte vara allt för säker- Allt kan ju hända :)

Link to comment
Share on other sites

Nu är triken under en omfattande ombyggnation för att bli en 4hjulig bil istället. Detta kommer förhoppningsvis att elimiminera alla nackdelar "handikapp" dom den hade som trehjuling.

Fast kommer den inte att råka ut för problem med vikt/effekförhållandet? 15 kW per 100 kg.

Eller tänkte du fylla den med bly vid besiktningen?

Link to comment
Share on other sites

tack för förklaringen... vilka fler bilar har Torsen diff standard monterad??

TJenare! Torsen diff i bakvagnen som standard är det inte alls många bilar som har. Audi V8 har det -88 till -94 . Ingen annan audi verkar ha det i bakvagnen annars, men nästan alla äldre audi har det i mellandiffen- Men den går tyvärr inte att använda till detta då det blir lite för mycket jobba att bygga om.

Har hört att porsche 968 har torsen i någon variant.

Det är fina grejor det där med Torsen. Den fördelar upp till 70% av momentet till det hjul som HAR grepp= precis tvärt emot en öppen diff. Det är i princip samma fenomen som quaife har i sina berömda diffar. På asfalt med relativt jämnt väggrepp lär det vara riktigt bra. Jag får göra en utvärdering när det är dags för provkörning.

Link to comment
Share on other sites

Fast kommer den inte att råka ut för problem med vikt/effekförhållandet? 15 kW per 100 kg.

Eller tänkte du fylla den med bly vid besiktningen?

Tjenare! Stämmer bra det. Det kommer att ordna sig på ett ellar annat vis. :) Varken jag eller SFRO ser det som ett bekymmer :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

En sak har jag undrat ett tag men har inte vågat fråga, men nu när du är på "my turf" så vågar jag :)

Accelerationstiderna du angett har efter vad jag förstått ofta varit med spinnande bakdäck. Typ 0-180 med spinnande bakhjul. Men då har det ju varit hastigheten på däcket, inte på farkosten. Eller har du mätt med GPS nån gång?

Måste bara säga att det är ett så j-a fräckt bygge!

Link to comment
Share on other sites

Tjenare! Det är bara att fråga på! :) Tackar!!

Riktigt så var det tyvär inte.

De gånger jag klockat farkosten har jag försökt att gasa lagom mycket så det inte spinner alls, det går absolut snabbast då. Varje gång jag kört och av misstag slitit lös bakdäcket i 150-200km/h, har jag tappat minst 2-4 sekunder till 200km/h. Detta beror på att jag varit tvungen att ta om på gasen ett par gånger och tappat massor med laddtryck. Skulle jag inte släppa gasen så "stannar man nästan av" - Accar nästan inget alls. Skitsvårt att köra precis på gränsen med en sådan trehjulig farkost, men det gick ganska bra vid varmt fint väder och ny fin asfalt.

Skulle jag mäta 0-200km/h med spinnande hjul skulle jag endast behöva köra 0-120km/h och trycka fullgas på 3:an så ligger motorn på varvstoppet och över 200 på mätaren efter ca 6,5sek.. Men det gills ju inte. :)

Vi får se hur det går med en ny bakvagn och massvis med mer fäste. :racesmile:

Link to comment
Share on other sites

Tjenare!

Har pulat på lite nu under veckan för att komma lite närmare SFRO byggbes 1.

Det är bakbromsarna som har varit fokus just nu.

Grejorna är baserade på Honda CBR 900 RR frambromsar.

Skivorna flytande och är 300mm. Bromsoken är 4-kolvs aluminiumok.

Skivorna har jag moddat något genom att frästa om centrumhålet, samt byta bult delning för att passa inre drivknutens bultdelning. Sen har jag fräst några 7mm distanshylsor som är distans mellan drivknut och skiva.

Sen skulle oken dit. Jag tog två stycken T6 alu stycken och fräste fram två adapter klossar som skruvas fast på sidorna av diffvaggan. Blev kanske lite i överkant tilltaget :D , men man vill ju vara säker på att så viktiga grejor är stabila. :up:

Så här ser det ut.

157-5763_web_IMG.jpg

157-5762_web_IMG.jpg

157-5764_web_IMG.jpg

157-5773_web_IMG.jpg

157-5777_web_IMG.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tjenare Tomas!

Jag citerar Michael Th... Gummidamaskerna bör förhoppningsvis förhindra att fett kryper ut. På andra sida drivknuten "mot diff medbringaren" finns en packning som även den tillsammans med en tight flens förhindrar söl.

Men för all del! Det var en bra fråga :racesmile: . Jag ska göra allt i min makt för att det ska vara tätt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hallojsan!

Idag kom SFRO besiktnings man Gustav Uhlander förbi på en lite sammankomst.

Det hela medförde att jag nu har gått igenom BYGGBESIKTNING nr:1.

Allt gick finafisken!! Gustav var tvungen att erkänna att han ser fram emot nästa tillfälle då han "blir tvungen" att provköra elendet..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Har pysslat lite till i garaget. Efter massor av väntan på diverse delar har det löst sig.

Avgassystemet hade en lite ogynsam avgasvinkel gäntemot den vänstra A-armen och bromsskivan. Så jag var tvungen att bygga om det lite.

Det är fortfarande i rostfritt stål.

158-5809_web_IMG.jpg

Tiggade en lite låda under ljuddämparen så jag kan montera en lite gummikudde under den.

158-5813_web_IMG.jpg

158-5817_web_IMG.jpg

Lite polerande.

158-5831_web_IMG.jpg

Punktar dit lite fler mejerikrökar.

158-5838_web_IMG.jpg

Jobbar in på småtimmarna........... :D Syns knappt... :D

158-5845_web_IMG.jpg

UTMÄRKT vinkelmätare/vattenpass!!

158-5863_web_IMG.jpg

Färdig punktat.

158-5864_web_IMG.jpg

158-5877_web_IMG.jpg

158-5887_web_IMG.jpg

Slipar bort missfärgningen med lite roterande scotchbrite.

158-5882_web_IMG.jpg

158-5891_web_IMG.jpg

158-5894_web_IMG.jpg

Polerat och klart!! Efter tre timmar med polermedel ser man verkligen ut som en sotare :D Men det är det värt när det är klart!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tackar tackar!! :notworthy:

Halloj! Lite uppdateringar!

Efter några intensiva dagar i garaget med lackering, infettning av drivknutar, alu svetsning och ihopmontering. Har det faktiskt hänt lite kan man säga.

Den första provturen är nu avklarad!!!!!!!!!!!!!!!

Snacka om jag hade förväntningar innan vi for ut. Helt sjukt!

Den första lilla turen drog till macken för lite fräsh 98 oktanig soppa. Helt oväntat dyker en rejsa.nu kille upp "Lillen" Tjena tjena!. Vi åkte vidare, och då konstaterade jag att bromsvågen var totalt feljusterad för de nya 300mm diskarna där bak. Justerade om vågen och åkte ut igen med Marie förtjust i baksätet. Körde mycket försiktigt i början med alla känsel sinnen på högsta nivå för att upptäcka eventuella brister eller vibrationer. Efter att ha kört runt lite på mycket låg last i olika hastigheter började jag få lite mer förtroende på grejorna. Gasade succesivt mer och mer för att komma till några fullgasrepor från 1:an til 5:an ut. (Jag höll mig givetvis inom hastighetsbegränsningen ) Men det bästa av allt var att bakhjulen inte spinner alls- inte ens på ettan!!

Men VAD är detta!!!! Det dök upp en 500hk Lamborghini gallardo i backspegeln (det finns två stycken likadana i Umeå). Hehe!! Vilket ypperligt tillfälle att se vad farkosten går för, tänkte jag för mig själv på denna öde väg........

Han verkade helt klart med på noterna, så vi drog några repor från 2:an i 70km/h till 5:an ut (vilket fortfarande inte är över laglig hastighet. ) Det visade sig att Mriden drar ifrån långsamt till ungefär 170knyck och sen är det mycket jämnt och lambon kommer sakta tillbaks. Klart imponerande att köra jämnt mot en sådan bil som kostar minst en mille mer...... :up:

Det märks verkligen när man kommer upp i fart att de extra 200hk som lambon har trycker på fruktansvärt när luftmotståndet tar över när den passerar 180.

Tyvärr fanns det inte så många ställen att praktisera massiv kurvtagning på utanför stan. Så det enda jag kan säga om det är att den känns betydligt stabilare och rollar mindre. Men jag fick den ända till att signalera med lite lätt understyrning i en 90 graders kurva. Iofs med kalla däck mm. Det är lite svårt att avgöra sådana saker på allmänna vägar så resterande prestanda tester får helt klart ske på banan-

Kul var det iaf.

Jag får återkomma med bilder. Det är egentligen inte så mycket att se just nu eftersom jag fortfarande har kvar standard kåporna bak tills besiktningen är avklarad.

Link to comment
Share on other sites

Tackar!

Jag har fått lite uppdateringar om den Lamborghini gallardo jag provade prestandan mot för någon dag sedan. Den var tydligen ganska moddad med diverse trim. Efter ha snackat med en kille som känner ägaren så skulle den vara på närmare 570-580hk!!!

Nästa gång jag träffar på lambokillen så ska jag höra om han vill följa med på bana och köra lite. Skulle vara otroligt kul att se hur ett sådant monster är i kurvorna. De är ju inte direkt några lättviktare den 4wd och allt som en seven.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Då fick jag och Marie chansen att åka ut en sväng på några mil för att köpa glass och fota lite.

DSC00240_web.jpg

DSC00243_web.jpg

Så här blev mina nya kolfiber skärmar!! :up: Inte alls felfria men jag är ändå riktigt nöjd med resultatet!

DSC00219_web.jpg

DSC00256_web.jpg

DSC00254_web.jpg

DSC00252_web.jpg

En riktig glassätare kan man skåda till vänster. :-)

DSC00247_web.jpg

DSC00232_web.jpg

DSC00224_web.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hallo..

Mycket snyggt :), Men det har du säkert redan hört!!

Har varit på jakt efter en sådan vinkelmätare som du har på bild här uppe.

Vart kommer den ifrån och vad är det för märke på den? Har kollat runt i HELA uppsala och halva internet men hittar inget som

jag vill ha men din ser ju fin ut.

Marcus

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Hej igen!

Igår blev det en sväng till Åmsele flygas för lite utvärdering av hjulupphängningen i SS banan.

Det var fint väder och ca 22 grader i luften.

Jag är mer än nöjd med hur bilen uppförde sig- Fin ballans med snabb och precis instyrning. Jag testade att "kasta" in den i kurvan med motorbroms, det resulterade i lätt överstyrning men mycket lätt att hämta hem. Vid jämn gas och mjuk instyrning kändes den riktigt följsam med lätta tendenser till bakvagnssläpp när man närmade sig gränsen men det var bara att fortsätta att gasa.

Diffen verkade jobba otroligt fint. Jag upplevde det,, ju mer jag gasade ut ur kurvan, ju mer grepp hade jag i bakvagnen. Riktigt trevligt fenomen.

För dagen hade jag sänkt bilen i framvagnen för att sänka rollcentrat och därför minska understyrningen som jag kännt tidigare. Men sänkningen följde även cambern med till ca -1,5grad. Bilen känns helt anorlunda mot förr. Kul när små justeringar gör av sig!

På filmen kan man se hjulupphängningen röra sig när man kör. Känns inte som de rör sig något alls, men nu ser man verkligen att jag har massvis med fjädringsrörelse när man provoserar. Den rollar och niger en hel del kan man säga. Det är bra- Då finns det lite rörelser att jobba med.

Tråkigt nog blev det endast 6 varv körda på hela dagen pga problem med mekaniken runt motorn.

Vet inte hur jag lyckas!!? Men min nya Wastegate SKAR i ventilstyrnigen!!!!! Hur kan detta hända? Ventilen som ska reglera laddtrycket fastnade helt enkelt i stänkt läge- Vilket resulterar i att laddtrycket skenar. Vi mappade in en "bränslevägg" för säkerhets skull vid 1,0bar som dränker motorn med soppa och släcker tändningen. Därför kan man se att den puffar till vid växlingarna även om jag försöker att sluta gasa innan.

Jag plockade lös WG:n och bankade ner ventilen några mm så den inte skulle överladda. (Jag ville ju SÅÅÅ gärna göra när jag ändå var där) Funkade fint! Jag hann köra 2 repor till innan med nästan inget laddtryck (inte med på filmen tyvärr). Snacka om lättkörd!!! Dagens bästa tid stod jag för på 1:23,75. Det gick alltså "pinsamt nog" snabbare med mindre laddryck. Det var betydligt lättare att mästra banan då man inte var tvungen att hålla tillbaks effekten hela tiden. Övning övning- Nästa gång ska det bli andra bullar.

Ett kopplingsbyte skulle inte heller vara dumt. Den vill gärna slira på 3:an och uppåt. Det var inte helt oväntat då den aldrig varit bytt sen -01.

Håller med. Skulle vara otroligt kul om Gullabo hade möjlighet att köra den på Emmaboda SS.

FILMEN:

Link to comment
Share on other sites

hur mycket effekt har du vid fullt tryck och hur mycket utan??

+ vad är vikten på bilen ??

man skall ju inte försöka jämföra olika fordon...men kul att fundera...

annars roligt att den motsvarar dina förväntningar..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...