Jump to content

Fel på ritningen i Boken? Var?


gka

Recommended Posts

(Hittade en bra grej som leto skrev, så jag leker lite jeopardy och tillverkar en fråga till den ;) )

Fråga:

Jag har hört att det ska finnas fel i ritningen på ramen i Boken? Är det sant? I så fall var?

Svar:

Det finns några fel i boken som har beskrivits flera ggr förut på listan, de flesta undviker du med McSorelys ritningar.

Det vanligaste:

Över A-armen enligt boken ger en castor på under 3 inte 5.7 som angets. Enklaste åtgärden är att dra övre fästena 20mm bakåt. Men då hamnar det främre fästet långt ut på röret, FA och FB bör alltså luta mer bakåt och J vara lite kortare. Måttet 76mm (sid 49, 51 o 52 2:a uppl.) bör alltså var runt 100 - 110mm. Vet inte om McSorley har fixat det här.

Och om du ändå ska ändra: Bokramen är låg, lite lägre än orginal Lotus-ramen faktiskt, en del har problem att få in fötterna. Så några cm extra på höjden gör inget. Bilens total höjd ökar ju inte men den blir bekvämare.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej

Jag hittade ett störande fel i mcsorley dom små avslutande rörböjarna anger han till 171 mm för bokchassiet, stämmer inte på min ram i alla fall, mina blev säkert en cm längre. Störande pga jag hann kapa den ena, gör om gör rätt....

H Borken

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

kanske en dum fråga... men "vem" är McSorley? :icon_oops:

Jag har boken "Build you own sports car for as little as £250 - And race it!"

Den e ju skriven av Ron Champion, är McSorley en annan bokförfattare/ritningsnisse eller är det jag som har blandat ihop allt och dragit det ut och in, fram och tillbaka och allt som går att göra :icon_oops:

Om det e rätt bok och person som jag har, (måtten med 76 mm stämde iallafall) om jag ökar dom med 24-34 mm så får jag samtidigt minska den övre delen med ramen med 24-34 mm för att få ihop det? *har inte börjat med ramen än*

Edited by ReDDeviL
Link to comment
Share on other sites

McSorley är en snubbe som ritat om Champions ritningar i ett CAD program, och dessa stämmer ganska hyfsat.

Länk till McSorelys hemsida

H Borken

Underbar hemsida, såg den ovan men kollade bara lite snabbt utan att läsa eller verkligen titta igenom den då jag trodde inte det hade med "min" bok att göra..

Man lär sig något nytt varje dag :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Lägger in min fråga i en tråd jag tycker den passa. Har läst igenom näst intill hela detta forum i jakt på info. Har bara några få frågetecken att räta ut (i detta skede). Första funderingen är om man kan följa Belo`s ritning som finns under bibliotek till punkt och pricka? Gick en ritningslära kurs under min gymnasie tid men hur mycke av den man fick med sig återstår att se, har bara kollat igenom ritningen lite fort och jag tycker inte man ser dimensioner på alla ställen, ska man behöva ha boken att komplettera med!? Tanken är en volvo axel 240 alt 940 beroende på spårvidd. Motor lutar starkt mot en R1 år 02-04. Back löser jag nog med en startmotor och egna kugghjul. Men som sagt så är min största undran om nån byggt efter Belo`s ritning!?

Mvh Jimmy

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag har gjort det! ;)

Det finns några till på forumet som kör efter "mina" ritningar (som leto gjort åt mig).

Saknar du mått någonstans så hör av dig! Ritningarna baseras på en 3D-modell gjord i ProE, så vi (=leto) har inga problem att få ut de mått som du eventuellt saknar.

Värt att tänka på är att ritningen baseras på Taunus-spindeln! Att byta, vilket SFRO förordar, förändrar både infästningspunkter och A-armslängder. Kör du med Taunus får du räkna med att välja fälgar efter KPI (styrradie).

Lycka till med bygget!

/BeLo

PS. Det finns 22 sidor med bilder från mitt byggprojekt på http://groups.msn.com/super7karlstad/belo.msnw?Page=1 som kanske kan vara till hjälp. DS

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hej allihopa..

Mycket prat om dendär boken. har kikat lite på nätet men hittar ingenstans där man kan köpa den? vet att ritningar o så finns på nätet med men boken vore roligt att ha.

Tack för hjälpen. Mvh Eriq

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hej

Jag är ny och har boken av ron champion men har beställt den ny av Chris Gibbs. Den var slutsåld så jag får vänta nån vecka, men jag undrar om det är ett uppdaterat chassi i den boken?? Jag är lite nyfiken när jag går och väntar...

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Då chassiet i Chriss Gibbs bygger på att man har en Sierra som donator och inte en Escort så är där en hel del skilllnader. Gibbs bok är ingen "uppdatering" av Champions i det avseende att man har rättat Champions felaktigheter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...