Jump to content

Cealms senaste alster?


Pågen

Recommended Posts

Tror inte den är min (än) för det fanns ju en kam på maskinen som var dålig, jag har ju ingen kam..........skulle kunna vara Drakes. Får kolla..

Link to comment
Share on other sites

den skulle klara sig utan växellåda med det vridet om nu varvet går tillräckligt långt ner. jag såg en film på youtube häromåret när en kille startade upp en sån eller om det var Merlin ? kanske samma motor?) med fria pipor i sitt garage så löven yrde.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meteor är fordonsvarianten av RR Merlin som satt i flygplanen. Det som främst skiljer är att meteoren har vevaxeltapp bakåt för montering av svänghjul osv. Merlin har en reduktionsväxel fram för att kunna svinga en stor maffig propeller. Merlin är kompressormatad, medan Meteoren är en sugmotor med förgasare monterad som på en raggarbil. (Lite hädiskt kanske..). Jag har för mig att vissa delar på Meteoren är i gjutjärn medan motsvarande delar på en Merlin är i magnesium eller Alu. Men jag kan ha fel där.

Kompression och effekt skiljer, troligen också livslängd :-) Meteoren satt i någon svensk stridsvagn om jag inte minns fel. Troligen kommer denna motor från ett militärt lager?

På Museumet i Brooklands (Rekommenderas!) finns en räserbil med Meteormotor. Ruskigt frän!

En liten anekdot: På en tjänsteresa i England blev jag en gång upphämtad vid flyget av en kille från firman. Han undrade om vi ville ta en bit mat? Javisst svarade vi. Då skall vi bara fara hem och hämta frugan. Efter en slingrig bilfärd åker vi in på en mörk stig. I slutet av stigen ligger ett rätt stort hus. Utanför står en Cobra. Jag går i taket så klart. Äsch, skit i den, det är bara frugans svarar killen. Väl inne i huset hälsar vi på frun, sen säger han till henne: Vi tar bara en kort sväng i garaget! Oh, no säger hon. Väl inne i garaget står det en trettiotals ram med axlar och bromsar från en trettiotals räseralfa. Ramen är förlängd och mellan piporna sitter en Meteor.........

/Janne

post-3155-127412189284_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...