Jump to content

Uniballs I Four-link?


Mikael

Recommended Posts

Jag har en Escort axel upphängd med four-link och Panhard stag, men tycker inte att det fungerar något vidare. Den är inte ett dugg följsam med följden att det blir väldigt dåligt grepp vid bankörning. Jag misstänker att det är mina polybussningar i four-linken som är boven.

Jag har tänkt att modifiera med uniballs istället, och då är frågan, ska man ha uniballs i båda ändar eller gummibussningar i en ände och uniballs i den andra? Polybussningarna tänkte jag kassera, de verkar vara alldeles för hårda.

Vill minnas från en chassikurs för länge sedan som Kjell Bodin höll i att det kan "låsa sig" om man har hela four-linken med uniballs.

Tacksam för synpunkter och funderingar...

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Det är (nästan...) garanterat inte bussningarna som är boven i dramat. Du har rätt i att det gärna "låser sig" med stela leder (=uniballs) överallt och normalt sett är det mycket bättre med bussningar i minst en ände av stagen.

Jag skulle börja med att ta bort fjädrarna och prova att hissa axeln, låser det sig redan nu? Enkelt uttryckt är det lika långa och parallella stag som gäller som utgångspunkt.

Om det låser sig eller om det känns som det går tungt, är det ju lätt att kolla om bussningarna är problemet. Bara lossa bultarna till dem lite och hissa runt igen - då roterar bussningen på bulten och ger inget motstånd.

/Gustaf

Link to comment
Share on other sites

Gustaf, om jag tolkar dig rätt menar du att det troligen beror på att jag fått något snett i bakvagnen? Stagen är lika långa, för de har jag gjort i en jigg, men fästena i ramen och på axeln kan ju sitta något fel (inte mycket för jag kontrollmätte noggrant). I så fall skulle det kanske hjälpa med uniballs i ena änden så jag kan justera det någorlunda rätt?

/Mikael

Link to comment
Share on other sites

Ja, det troligaste är att allt inte linjerar riktigt.

Det går ju bra att bygga med gummibussningar så man kan justera också, men annars är ledlager av god kvalitet i ena änden av staget en acceptabel lösning för det mesta.

/Gustaf

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...