Jump to content

Märkning av lampor


Jocke4U

Recommended Posts

Hej,

Har en diskussion med en leverantör i UK som jag anser ha levererat felaktiga lampor jämfört med med marknadsföringen och vill ha stöd i form av direktiv. SFRO boken tar upp detta och det är den jag lutar mig emot. Vill dock kunna ha europeiska direktiv/normer/reglemente att peka på. Leverantören menar t.o.m. Hella's tekniska avdelning skulle mena att "det spelar ingen roll" vilket förefaller konstigt.

Så var kan man hitta hur märkning skall vara på lampor? Kanske är direktiv 76/756/EEG och ECE-reglemente 48 nåt men hittar fasen inte nåt bra och handfast.

Cealm: Paragraf-guru som du är? :D

Link to comment
Share on other sites

Som med all upphandling:

1 - Vad har du exakt beställt (specificerat)? Storlek, typ av lampa, märkning mm

2 - Vad fick du?

3 - och till sist vilken är skillanden mellan beställt och levererat?

Beroende på utfallet punkterna kan det vara idé alternativt lönlöst att "klaga" för utbyte / återköp / prisreduktion eller annat.

Sedan om jag förstått lite olika trådar här och där så är det inte alltid lätt att handla med ö-riket. De verkar ha alla möjliga olika regeler och idéer som kan ställa till. Är det här ett sånt fall?

Det du behöver utöver ovanstående om du tex köpt en hel/halv/parkerings armatur är svar på frågan om vilken E-märkning den har. DEt skall synas ingjutet i glaset. Nästa fråga är om det står tex E1. Är E1 märkningen trovärdig eller är en bara "ditgjuten" utan att vara en egentlig E-märkning.

Det är väl inte riktigt svar på dina frågor men frågorna var heller inte helt klara för svara på .... du får nog fylla i lite..... 21 kap finns text och olika hänvisningar.

Link to comment
Share on other sites

Jag har beställt baklampor från UK av välkända märket Hella och de marknadsför dessa under rubriken "HELLA MIX & MATCH INNER REAR LIGHTS" och jag vet att dessa är godkända för bilbruk. De flesta lamporna är helt ok enligt märkningen men 3 st är ej ok enligt min tolkning:

Bakre blinkers som dom marknadsför som "Indicator Clear lens with amber bulb" under ovan rubrik visade sig ha märkningen "1", "1a" och "A" med gul lampa. Dessutom backlampa som hade samma märkning men med vit lampa. Jag vet att denna Hella serie är godkänd men marknadsför man en främre positionslampa (med gul lampa) som bakre blinkers så blir jag lite sne :thumbsdown: för den få fel märkning. Tror kanske inte att funktionsskillnaden är så så stor men jag vill inte stå där på SBP och ha skägget i brevlådan.

Har maildiskussion med dom och hoppas få svar imorgon.

Skall kolla länken som du skickade, Gustaf.

Tack för input!

Link to comment
Share on other sites

Då förstår jag ditt problem. För SBP och mina två bilar var just rätt E-märkning det som till 100 procent kollades. Bilen höll på att underkännas pga de inte först såg den lilla E1-an på ploglampornas framblinkers som har tillika uppgift sidoblinkers med glas E5. Under några minuter så var dessa framblinkers klassade som bara sidoblinkers. Men rätt var det var så framträdde den lilla E1-an synligt och problemen borta.

Det vore rent ut sagt skit att stå där med ett underkännande pga en sådan enkel detalj. Speciellt när just E-märkning (för mig) alltid faller ut som 100% kontrollpunkt ur "tombola-hjulet".

Link to comment
Share on other sites

Hej igen,

Dom lampor jag har "problem" med är blinkers bak och backlampa och undrar vad Ni säger...

Bakre blinkers har följande märkning:

A (E1) 02 879 R5W

1 1a (E1)01 878 PY21W

Lampan har klart glas med orange glödlampa.

Enligt SFRO så kan jag utläsa att denna är godkänd för blinkers fram eller positionsljus fram men inte blinkers bak. Den borde ha:

2 2a (E1) xx xxx PY21W

Backlampan har samma märkning som ovan men borde ha "AR". Detta är inte jättetydligt i SFRO boken heller.

Är detta också enligt Er tolkning?

Efter lite efterforskningar så verkar det som båda dessa lampor skall vara rökfärgade och får väl beställa nya.

Dock tycker jag att UK borde ha samma regler, eller skiljer sig detta ?

PS. Kollade i PDFen Gustaf skickade och kunde inte (enkelt) urskilja bra information rörande dessa lampor. DS.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...