Jump to content

Hjälp Att Tolka Måtten På Placering Av Belysning.


Elva

Recommended Posts

Tja.

Är iofs ingen fråga om ett locost bygge men jag hoppas på att få svar endå, då här säkert är många som har haft frågor angående mått på lampplacering.

Sitter och kollar på måtten till bakljusens placering men blir inte klok på om måtten är till kanten på den lysande ytan eller centrum på lampan.

Har problem med att lamporna kanske kommer för lågt och vill veta var jag skall mäta till.

Saxat från VVFS 2003:22

"Installationskrav

109 § Bakre positionslyktas placering i sidled skall vara högst 400 mm. Avståndet mellan de inre kanterna av de lysande ytorna på lyktorna skall vara minst 600 mm. Om fordonets bredd är mindre än 1 300 mm får dock detta avstånd minskas till 400 mm. Bakre positionslykta på bil och släpvagn av 1983 eller ti-digare års modell behöver inte uppfylla avståndskravet 600 mm. Ljuset från sådan lykta skall dock ha sådan styrka att det under mörker och klar sikt är väl synligt på ett avstånd av 150 m bakom fordonet.

110 § Bakre positionslyktas placering i höjdled skall vara lägst 350 mm och högst 1 500 mm. Behövs det på grund av fordonets konstruktion får högsta höjden ökas till 2 100 mm. Positionslykta på bil och släpvagn av 1983 eller tidigare års modell behöver inte uppfylla dessa krav. Sådan lyktas får i höjdled i stället placeras högst 1 750 mm eller, om det behövs på grund av fordonets konstruktion, högst 2 100 mm."

Link to comment
Share on other sites

Man tycker VV kunde bjuda på några enkla typexempelskisser för att underlätta tolkningen men det är väl kanske därför dom inte gör det.......för att det skall finnas utrymme för luddig tolkning :blink:

Toffe

Link to comment
Share on other sites

Japp, bygghandboken har skisser. Men vill man plugga VVFS är det klokt att läsa definitionerna i varje kapitel, då blir det enklare:

Placering i sidled

Avståndet från fordonets yttre begränsningsplan till den närmaste begränsningen av den lysande ytan hos strålkastare, lykta eller reflexanordning.

Placering i höjdled

Avståndet från plan och horisontell mark till nedre (lägst) respektive övre (högst) begränsningen av den lysande ytan hos strålkastare, lykta eller reflexanordning.

Placering i längdled

Avståndet från ett vertikalt plan, vinkelrätt mot fordonets längdaxel, som i någon punkt tangerar fordonets främsta eller bakersta del (kopplingsanordning samt dragstång framför karosseriet medräknas inte), till närmaste begränsningen av den lysande ytan hos strålkastare, lykta eller reflexanordning.

:-)

Gustaf

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...