Jump to content

Stort Steg För Oss!


Antas

Recommended Posts

Alla verkar så proffsiga inom detta gebit.

Det är iofs bra eftersom vi har fått mycket hjälp på denna sida. Tack alla ni som har kommit med råd och dåd.

Ikväll har vi amatörer (sonen och jag) tagit ett stort steg,vi kan styra "rörhögen".

Vi har kopplat ihop rattaxel(med förlängning)-styrväxel-styrstag. Det var en fantastisk känsla att den svängde åt vänster när vi styrde åt vänster (OBS! skämt!). Ett första försök gjordes att mäta ev "bump-steering". Till vår stora glädje och förvåning visade den sej vara nästan 0 mm mätt på ett avstånd av ca 2 m (mot garagedörren) från hjulcentrum.Bifogar en bild på vår mätmetod med laservattenpass på hjulen.

Styrstagen förlängdes genom att gänga ett par överblivna styrstag till en Scorpio. Grannen tillverkade skarvstycken i mässing i sin svarv. Styrväxeln är kapad och från en Ford Escort mk1. På en bild (där rattaxeln går genom en perforerad plåt) syns vår konstruktion med en plåt genomborrad med en massa hål.Tanken är att den ska vara tillräckligt styv men samtidigt ge vika vid en kollision. På detta sätt kan rattstången komprimeras i hela den avsedda längden på komprimeringsstycket. Hmm....vi kanske måste kollidera för att se om teorin håller?

Antas

Link to comment
Share on other sites

Jag vill inte verka negativ på något sätt, men rimligtvis borde

inte SFRO vara så positivt inställda till mäsing i styrstagen eftersom

det spricker istället för böjer sej. Jämförelsevis behövs det inte så mycket

för att knäcka det heller...... 110km/h över ett kälskott med ena framhjulet

så kan jag tänka mej att det "skramlar till" bra i styrstagen.... Det ska helst inte

gå av då...

Håll oss underrättade om deras åsikter.

Link to comment
Share on other sites

Vi kommer med rapport om resultatet av besiktningen.

Min granne trodde inte att det skulle vara något problem (han är yrkessvetsare). Skarvstycket är ca 10 cm,styrstagsändarna möts mitt i skarvstycket. Själva skarvstycket har alltså ingen funktion som "förlängare". Om det blir problem fixar grannen nya skarvstycken. Blankputsad mässing ser bara så förb...grannt ut!

Antas

Link to comment
Share on other sites

Jag är, efter en tids funderande, inte helt med på hur det där med den perforerade plåten skulle fungera. Ger den sig vid en krock? Var tar styrstången då vägen? Istället för kollapsbar styrstång så är det väl mer frågan om kollapsbar styrstångsinfästningen?

Link to comment
Share on other sites

Eftersom rattstångslagringen sitter på ungefär halva "hopskjutningsdelen" så antar vi att vi får ett stopp i hopskjutningen och endast halva "säkerheten" kan utnyttjas. Iom att vi har borrat en djä...massa hål i plåten som håller rattstångslagringen räknar vi med att den vid tryck(från båda hållen) ska ge vika och då nyttjas hela "hopskjutningsdelen". Plåten är L-formad (sågad ur en fyrkantprofil) med 3 mm material,den behåller alltså styvheten bra tills den utsätts tryck. Den vita,popnitade, plåtbiten som lagringen sitter i är klippt ur donatorn.Detta för att få perfekt passform för lagringen.

Bifogar två bilder på konstruktionen.

Antas&Ola

Edited by Jocke E
Link to comment
Share on other sites

Ok. Min SFRO-man hävdar att ihoptryckningslängden på Sierra orginal inte räcker då man i en sjua har en längre och mer horisontal styrstång. Han vill se ytterligare ett deformationselement alternativt en mer än 20° knäck på styrstången så den viker sig vid kollision...

Link to comment
Share on other sites

Vi har en rattstång ur en Scorpio men jag tror att det är samma konstruktion som i Sierra.Att ihoptryckningslängden är kort är något som vi har noterat och funderat över. Man vill ju inte bli spetsad på något som kan förorsaka skada. I min ungdom hade jag en bekant som körde av vägen med en PV och fick in en björk som ett spjut in i kupén. Den passerade mellan hans knän och stannade precis innan den skulle klyva "familjelyckan". Snacka om tur i oturen!!! I min ålder har jag väl gjort det mesta men jag tänker mera på sonen.

Med 20 grader (vet inte hur man får till gradtecknet!) menar du väl att styraxeln (förlängningen) ska avvika med 20 grader från fordonets mittlinje?

Vi tror nog att besiktarnas erfarenhet och kunnande ska tas på största alvar,det gäller ju allas vår och andras säkerhet.

Edited by Jocke E
Link to comment
Share on other sites

Nej han menade att styrstången, om man inte har ett extra deformationselement måste ha ytterligare en led på den förlängda sträckan och denna led skall vara vinklad min 20° åt något hål. Om man då krockar kommer styrstången att vika sig i leden.

Själv tänker jag montera på ett deformationelement till. Tidiga Saab99 har ett löst deformationselement...

Link to comment
Share on other sites

Ah.....nu förstår jag!

Vi har fn två leder,en vid styrväxeln och en längre upp vid vår "deformerbara plåt". Förlängningen (rör) sitter mellan de två knutarna. Måste nog gå ut i garaget och mäta om förlängningen i sej ger 20 grader(förb...gradtecken!) annars blir det 4 st knutar på stången.Undrar hur det blir med exaktheten i styrningen med så många knutar?

Vi slaktade svägerskans SAAB 900 men tog inte ur några knutar eller deformationselement. Murphys lag säger ju alltid att det är något som man missat! Shit!

Link to comment
Share on other sites

Lite "off-topic"!

Inte får jag något gradtecken trots att jag trycker på "alt" och siffrorna. Ska man trycka på alla siffrorna samtidigt?

Måste finnas något enklare sätt. Jag har sökt under "symboler" men hittar inget gradtecken där heller.

Tacka vet jag juridik, det är en baggis!

Datatönten Antas.

Link to comment
Share on other sites

Du kan ju alltid veva igång ditt Word-program (om du har något) och välja "infoga" och "symbol" och sedan kopiera tecknet. Kanske lite väl krångligt men i nödfall kan det funka.

Link to comment
Share on other sites

°

Man kunde tydligen kopiera från ett tidigare inägg oxå! :515:

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...