Jump to content

ake

Forumdeltagare
  • Posts

    63
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by ake

  1. Hej. Jag tar inte emot flera kornings jobb och det beror inte på att någn skulle ha varit missnöjd, utan heltenkelt att jag har inte tid. Tack för mej
  2. Har fått nu veta att Saab spindelleden 900 (79-93) inte är godkänd :mad: Efter att ha sett hur den framvagnen ser ut så konstaterar jag att du inte kan använda Saabens kulbult. Visserligen har Saaben dubbla länkarmar men fjädern verkar på den övre länkarmen vilket då ger samma belastningsförhållande som om bilen haft en McPhersonframvagn. Saabens kulbult utsätts alltså inte för någon dragande last som den gör på en S7a.
  3. Det är så att jag gör dessa jobb efter ordinarie arbets tid. Jag ska ha semester v28-31 men kan vara möjligt att jag konar även då om jag inte har annat för mej och jag är hemma. Det tar en stund att kona så om man vill vänta medans jag gör det så räkna då med att det kan ta tid om jag ska göra det noggrant. Jag kan göra det snabbt också med dåligt resultat om så önskas men det är inget jag vill utföra självmant och då kan du få lite rabbat också :biglaugh2: Om det är något så skicka ett meddelande med telefon nummer och namn. Kommer att läsa eposten under semestern om jag får tillgång till internet. H Ake
  4. Bilder av Saab-leden men inte den bästa kvalliten. Svårt att se exakt mått men bredden är 40mm tjockleken 20mm, mellan hålen 41mm och hålet är 11mm. Har valt att bygga med Saeb-leden tackvare Mats. Hoppas det hjälper lite. H:ake OBS!!!!!! EJ GODKÄND spindelled!!
  5. Ja begränsningarna är bara svarven eftersom jag har nu inte tillgång till den större. Sedan är det lite mera jobb om den övre spindelleden är en kornad fäste, fast det går att fixa. Det går säkert att svarva alla dessa spindlar vi använder till våra byggen när man plockar bort hjullager hjulnav om det tar i svarven. Men det märker man först när man riggar upp den. Det jag vill ha med är spindelleden som man vill använda för att kunna svarva rätt korna. H:Ake Tillägg: Men jag vet inte om vissa spindelleder är större så att de kan ta i fälgen eller annat så det får man ta och tänka på.
  6. Ja du är så välkommen. Skicka ett mejl med telefonnummer. H:Ake
  7. Sierra spindeln kan vara hel så behöver inte plocka isär. Men om du börjar slipa på koman så blir det svårt för mej att rigga upp den och risken fins att konans position kommer att flyttas. Om priset var för högt så säg till så kanske jag kan sänka lite :hypocrite: Jag jobbar i Nacka
  8. Jag kan svarva om konan på spindeln för att få dit en godkänd spindelled. Jag kan inte lova att det går på alla eftersom har vissa begränsningar men typ Sierra spindlar går bra. För Sierra spindlar tar jag 200kr st. och hoppas att priset inte är för högt. Om du har andra spindlar så kan du fråga om jag klarar av dom. Finns söder om Stockholm. Mvh Ake
  9. Vist kan jag tänka mej att svarva om konan åt er som vill ha hjälp med det. :hypocrite: Men jag ska ta och starta en ny tråd och lägga upp lite bilder och enkel beskrivning hur man kan göra det. Några förslag vad denna tråd ska heta och var ska jag placera det.
  10. Jag försökte själv få tag på brotsch vilket är svårt och gav upp det efter kort sökande. Jag svarvade om konan till Volvo 740 vilket är 15.5mm 1/8 och nu kan jag inte ha det men som tur är så kan jag svarva om till OPEL ASCONA B 16mm 1/8. Det krävs två st. hållare (höger o vänster) för att svarva konan på spindlarna. Som tur är så har jag dessa kvar.
  11. Egen konstruktion och ska väl hålla Glömde skriva att det är övre bararms infästningen bak
  12. Jag har mejlat till svea bilverkstad men har inte fått något meddelande angående balancering vad det kostar. Men om någon orkar fråga och får ett svar så skriv så alla får veta.
  13. Ja den startade men inte på första försöket. Fick byta spridarna och hade vänt tändnings följd 180 grader samt glömt en kabel som jag hade klippt av. Vilken otrolig glädje spred sig i verkstan direkt när den startade och det lät som attan utan avgas rör och ett par decimeter långa lågor slog ut. Var tvungen att lägga in 5:ans växel och prova hur mycket kardanen skakar men det märktes knappt. Men nu är det bara framvagnen som saknas + lite annat
  14. Jag får ta och ringa och fråga på måndag (om jag har tid över) vad det kostar så man får veta exakt så man slipper undra. Kompisen kommer inte ihåg riktigt vad det gick på och jag har för mej att det var 300kr men det kan ha varit mera. Men om det kostar 3000kr så undrar man hur många som lämnar in på balanseringen. Men imorgon ska jag försöka starta motorn och jag är 99,9% säker att den inte startar på första försöket eller vad tror ni.
  15. Jag pratade med kompisen idag och det är Svea Motor som står åvan. Men det är ett ca 2 år sen han va och balancerade kardanen.
  16. Om jag inte mins helt fel så var det i bromma som kompisen lämnade kardanaxeln på balanseringen. Ska fråga var exakt.
  17. Kardanen kapade jag först grovt med bandsågen. svarvade rent delarna sedan satte jag den i svarven med stödbocken och centrerade den och där efter svetsade den när den satt i svarven. Svetsningen utförde jag med elektroder OK 48.00 1,6mm. Snurrade runt axeln för hand samtidigt som jag svetsade. Men svetsade inte helt runt utan lämnade ett par cm kvar så att kunde slipa upp avsluningen samt början och la sedan sista strängen. Skulle ha tig svetsat men tiggen var upptagen och orkade inte vänta. jag var tvungen att rikta upp glidspårs tappen och det gick bra för den slängde 0,5mm på 100mm tapplängden och fick den till 0 Men det är inget problem om man ska lämna det in på balancering, om jag mins rätt så kostade det sist ca 300kr.
  18. Ska försöka starta motorn för första gången sen jag köpte den. Har nu ikväll kopplat in elen och skarvat ihop alla sladdar som satt ihop med alla onödiga kablar i original kabelstammen, har klippt lite hej vilt. Bara två sladdar kvar som jag inte vet vad det ska kopplas. Under förra veckan tillverkades sista delarna till delade bakaxeln och monterades på plats I lördas monterade ihop motorn o växellådan och lyfte på plats I tisdags kapade jag kardanen och svetsade den samt monterade på plats. Ja det blir spännande att försöka starta nu på lördag. För första gången börjar det se ljust ut nu för mitt bygge trots problemet med framvagnen som ska göras om nu. Om jag har tur så kan jag åka en sväng runt verkstan innan midsommar fast utan stötdämparna, men man ska inte hoppas för mycket.
  19. Jo men nu vet jag inte vilka årsmodeller som har det men vilken Opel spindelled tänker du använda? Problemet jag har nu är att jag har svarvat om konan nyligen så den passar volvo 740 spindelled och skulle vilja hitta nu helst en som passar direkt eller är större i kornan så man kan svarva om. Har inte lust att köpa nya spindlar nu fast man kan svetsa igen kornan och svarva om det. Gör nya bärarmar efter spindellederna som fungerar.
  20. Hej alla: Jag tänkte ta upp nu det angående undre spindelleden för det är nya regler nu. Ja det är flera som nu kommer att drabbas och det skulle vara bra att samla nu lite Information. Vilka spindelleder som är godkända??? Vi använder oftast dragande spindelleder för stötdämpar benet är fäst i den undre bärarmen vilket i sin tur är fäst i spindelns under sida med spindelleden och kulan är svaga länken. Och här är texten från SFRO som är kopierad o klistrad: Viktigt för bil-byggare, speciellt Locost och sportbilar! Vid byggbesiktningar godkänner SFRO numera INTE undre kulleder från McPherson-framvagnar i konstruktioner med dubbla länkarmar. Bilar som redan är besiktade med denna applikation berörs inte - men bilarnas ägarna bör ändå läsa denna text. På en bil med dubbla länkarmar och fjädern vilande mot undre länkarmen går den största kraften: - upp genom hjulet - fortsätter genom spindeln NER till undre kulled - över till undre länkarmen - och vidare in i fjädern. På en traditionell McPherson går kraften - upp genom hjulet - fortsätter genom spindeln direkt UPP till fjädern - Obs! UTAN att passera kulleden. Alltså på en vanlig dubbla länkarmskonstruktion (typ Volvo 140) är kulleden dimensionerad för att klara STORA dragande krafter. Det finns också bilar där kulleden är tryckande då länkarmen är på OVANSIDAN av undre infästningspunkten (Jaguar, Alfa o.s.v.) På en McPherson är kulleden INTE konstruerad för så stora dragande krafter, därför finns en viss risk för kulledsbrott. Sådan har också uppstått i racingsammanhang. I samband med detta sågades ett stort antal kulleder isär. Det visade sig vara markant mindre gods i McPhersonlederna. Särskilt i lastfallet dragande läge. Ett antal dragprov gjordes också och generellt var McPhersonlederna betydligt svagare i draglast. En sammanfattning: Endast länkarmskulleder avsedda för dragande last får användas i konstruktioner med dragande last. Det jag vill är följande: Vilka spindelleder klarar dragande kravet förutom Volvo 140 som vi kan använda i våra bilar.
  21. Har klipt följande från SFRO´s hemsida. Viktigt för bil-byggare, speciellt Locost och sportbilar! Vid byggbesiktningar godkänner SFRO numera INTE undre kulleder från McPherson-framvagnar i konstruktioner med dubbla länkarmar. Bilar som redan är besiktade med denna applikation berörs inte - men bilarnas ägarna bör ändå läsa denna text. På en bil med dubbla länkarmar och fjädern vilande mot undre länkarmen går den största kraften: - upp genom hjulet - fortsätter genom spindeln NER till undre kulled - över till undre länkarmen - och vidare in i fjädern. På en traditionell McPherson går kraften - upp genom hjulet - fortsätter genom spindeln direkt UPP till fjädern - Obs! UTAN att passera kulleden. Alltså på en vanlig dubbla länkarmskonstruktion (typ Volvo 140) är kulleden dimensionerad för att klara STORA dragande krafter. Det finns också bilar där kulleden är tryckande då länkarmen är på OVANSIDAN av undre infästningspunkten (Jaguar, Alfa o.s.v.) På en McPherson är kulleden INTE konstruerad för så stora dragande krafter, därför finns en viss risk för kulledsbrott. Sådan har också uppstått i racingsammanhang. I samband med detta sågades ett stort antal kulleder isär. Det visade sig vara markant mindre gods i McPhersonlederna. Särskilt i lastfallet dragande läge. Ett antal dragprov gjordes också och generellt var McPhersonlederna betydligt svagare i draglast. En sammanfattning: Endast länkarmskulleder avsedda för dragande last får användas i konstruktioner med dragande last. ________________________________________________________________________________ _____________________ Min tanke har varit från första början jag startade bygget att det är lite bristfälligt med den undre spindelleden när den är dragande. och hur många blir drabbade nu? jag höll just på att tappa gnistan med bygget pga detta men om jag har förstått det helt rätt så ska jag klara mej. Tillägg Har nu själv konstaterat följande: massa tid har gått i onödan igen. Har ford spindlar som jag har svarvat om konan så den ska passa till volvos 740 spindelled :biglaugh2: Livet är hårt men rättvist
  22. ake

    Rörbock

    Vist är det lite orättvist att vissa har riktiga bockmaskiner men man kan ha vissa begränsningar också. Känns lite jobbigt att jag inte kan bocka 25*3 pga. innerdons axel är 0,7mm för tjock så varför beställde jag inte 25*2,5 rör. Ska fixa en ny dragstång för innerdonan men problemet är att den ska vara 6m och man får bara 4m längder Kan bocka 25*2 rostfri rör med en radie på 65mm och 185 grader då är röret rund. Men det är inte ofta man behöver bocka mindre rör. Det var ett par killar som ville ha 29*1.5 samt 38*2 i 4130 = sis2225 rör bockat och det var inget problem. Kan bara säga att om man ska ha något bockat så fråga de som har maskiner för det kostar inte så mycket, och oftast så tar de bara fika pengar för några bocka. Och då är det bäst att bara gå till verkstan och prata direkt med en arbetare och inte chefen.
  23. ake

    Biltema-mig

    Mrsvetsare: Även min bror har licens och är duktig. Men det jag ville ha sakt är att: Jag rekommenderar inte denna svets utan skyddsgas för sömmen blir inte bra och pålitlig på ram delar och framfär allt inte bärarmana. så svetsa med skyddsgas
  24. ake

    Biltema-mig

    Mrsvetsare: Min arbets kamrat svetsade provet som senare röntgades samt skars upp och prov knäcktes, det var inte godkänt. Själv har jag jobbat som svetsare i bara 20 år. Vist har jag bommat ett par gånger för att det har varit sporer i sömmen på rör och balk när de har röntgat. Men de var bara att öppna och svetsa om. Men jag garanterar att min ram inte kommer att brista i svetssömmarna utan den går av pga. Utmattning eller i värsta fall när de klipper upp den efter krock för att plocka ut mej.
  25. ake

    Biltema-mig

    Jag kollade på en sådan maskin där man inte behövde skyddsgas för det fins pulver i tråden för ca 15 år sen. Det som var nackdelen med den var att svetssömmen blev porös och vi fick inte godkänt hållfastighet. Vist kan dessa ha blivit bättre men jag rekommenderar inte att använda den om man vill vara säker. Men prova att göra brytprov för att kolla om svetsen håller och då ser man om det är sporer. Vist finns det 2 fas maskiner men är inte så vanliga.
×
×
  • Create New...