Jump to content

Felsöka elsystem


stuff

Recommended Posts

Skulle behöva lite tankar och förslag kring vad som gick snett när jag skulle göra första testet av mitt elsystem igår kväll.

Har snickrat ihop ett elsystem till stor del med sierrans elsystem som mall för att enkelt kunna återanvända spakarna på rattstången. "Elcentralen" är nybyggd med nya relän och säkringshållare.

Problem 1

Jag har precis som i sierran satt ett relä som tar ström från batteriet och matar hel/halvljusrelä (och div andra förbrukare i sierran), relät styrs av tändningslåset.

Använde ett enkelslutande relä från biltema och kopplade:

87 +från batteri

30 matning till hel/halvljus

86 + från tändningslås

85 Jord

Vid första försöket hände det ingenting med relät. Det fanns spänning på 86 och 87 men heldött på 30. Provade att shifta 85 och 86 och när jag sedan slog till huvudströmbrytaren knastrade det bara till och jordkabeln från relät upplöstes till ett fint litet svampmoln.

Vad tror ni problemet är? Fel på relät? Som jag förstått det ska det inte spela nån roll om man kastar om 85 och 86.

Till 85 och 86 använde jag 0,75 mm2 kabar. Det är väl bara stryrspänningen på 86 som jordas genom jordkabeln vid tillslag?

Problem 2

Kopplade förbi det tveksamma relät tills vidare för att se om resten av systemem fungerar som det ska och upptäckte då att hel och halvljus bara fungerar som det ska på höger sida. På vänster sida lyster det väldigt svagt. Har separata säkringar och separata kablar för höger respektive vänster sida. Har provat att skifta kablarna för höger och vänster sida inne vid säkringshållaren utan någon skillnad. Provade även att skifta höger och vänster glödlampa, fortfarande med resultatet att höger lyser mycket starkare än vänster. Lamporna jordas mot ramen genom strålkastarfoten. Den enda som jag kan komma på skiljer mellan höger och vänster sida är kablarna är dragna på höger sida av bilen så kablarna till höger strålkastare blir ~50 cm kortare.

Glödlamporna är biltemas H4 på 60/55 W. Kan det vara så enkelt att dessa är för kraftíga så att det lilla gel-batteriet inte orkar driva båda? Den av dem som lyser starkast blir så varm att man en stunds testande knappt kan ta i stålkastarhuset.

Tacksam för fler tankar och idéer innan jag köper nytt relä och nya strålkastare samt dammar av brandsläckaren.

Link to comment
Share on other sites

86= Styr signal

85= Skall Jordas

30= + Från batteri

87= + till förbrukare

Lamp problemet låter som jordkabeln till lampan sitter på felstift på lampan.....den som lyser mest tror jag att både halv och hel lyser samtidigt !!!

//Nisse

Edited by super7
Link to comment
Share on other sites

86= Styr signal

85= Skall Jordas

30= + Från batteri

87= + till förbrukare

Lamp problemet låter som jordkabeln till lampan sitter på felstift på lampan.....den som lyser mest tror jag att både halv och hel lyser samtidigt !!!

//Nisse

Nästan så hade jag ju kopplat. Bytte plats på 30 och 87 samt 86 och 85. Borde inte spela nån roll så förstår fortfarande inte varför jordkabeln brann upp.

Dubbelkollar kablarna i lampan imorgon men om jag minns rätt så kollade jag iaf att det var exakt likadant kopplat på höger och vänster lampa.

Link to comment
Share on other sites

Är beteckningarna från relät du använder?

Finns ju två olika stiftplaceringar SAE och DIN.

Diod över spolen?

Ja det är beteckningarna från relät:

post-3757-0-37898900-1317496775_thumb.jpg

Inget i bilden som tyder på en diod i relät men med tanke på att utgången var heldöd innan jag bytte plats på 85 och 86 låter det ju sannolikt att det sitter en diod där.

Som sagt fortfarande förbryllad över branden. Tur i oturen var ju att inget annat strök med. Jordkabeln låg ju nära en massa andra kablar.

Link to comment
Share on other sites

Problemet med strålkastarna har löst sig. Felsökte halva dan idag och symptomen blev bara konstigare och konstigare. Till slut visade det sig vara så enkelt som dålig jord i vänster strålkastare vilket gjorde att strömmen började hitta alla möjliga (och till synes omöjliga) vägar runt.

Hann aldrig börja testa relät igen men det känns fortande inte som att jordfelet i strålkastaren skulle skicka en massa extra ström genom reläts spole.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...