Jump to content

Någon Som Lurat På Torsionsfjädring?


ezroller

Recommended Posts

Coilovers i all ära men efter att ha återigen (sånt där är farligt) fastnat på Moulsannes Corner (www.moulsannescorner.com) så började jag fundera på det här med torsionsfjädrar. De har ju en hel del fördelar ur packningssynpunkt och man kan justera fjädertrycket/fjäderkonstanten med att enkelt ändra utväxlingen så som man gör på krängsningshämmare. Problem finns ju givetvis och då främs hur man räknar och hur man får tag i rätt fjädrar. Stötdämpare tror jag man kan lösa med tex. justerbara MC-dämpare för liggande montering. Finns överkomliga för cross-hojar där de används för baksvingen.

Sådant här är farligt då det kan fördröja färdigställandet av bygget med månader.. hehe.. men attans vad coolt det varit! :D

SÅ: NÅGRA IDÉER? Synpunkter?

Link to comment
Share on other sites

det finns en anledning till att man inte använder sig av torstionsfjädring på t.ex formel1 och le-mansbilarna, sen blire lite bökigt med just dämpningen.

dock kan man ju köra pushrod/pullrod, fördelen där är just att man kan ändra utväxlingen på dämparen/fjädern. samt att man får bättre aerodynamik då man slipper ha en coilover i fartvinden.. nackdelen är dock att man får lite högre ofjädrad vikt.

Link to comment
Share on other sites

borde ju vara enkelt att tex använda fjäderstavarna från en vw bubbla och låta dom följa ramrören paralellt med motorrummet.. iofs inte lika lätt att ändra fjäderkonstanten och stötdämpare behöver du hur som..går ju att bygga friktions dämpare eller havarms dämpare..

Link to comment
Share on other sites

tänkte messt om man tar bort stötdämpare och fjädrar ur vindfånget så blir det ju renare...

givetvis kan man ju ha en sas vanlig dämpare.....men nu måste man ju inte göra allt som vanligt..

Link to comment
Share on other sites

Givetvis får man bygga men dämpare separat, gärna en liggande dito. Och man kommar hur som helst få mygga ngn sorts kraftöverföring från länkarm till fjäder. En torsionsfjäder väger inte fasligt mycket. Har hållit i en från någon sorts sportvagn och den vägde väl kanske 2 kg.

Jag tänker nog inte bygga med torsionsfjädrar i första bygget, men att få igång tankegången känns rätt.. för inte f-n kan väl nöja sig efter först bilen är klar? :D Det är ju då man ska bygga en dräpare??

Link to comment
Share on other sites

Ska man radda upp fler bilar så har vi ju renault 4-5, peugeot 205 och 106...

Hörde nu härom dagen att det finns en firma i USA som skär torsionsfjädrar på beställning efter mått osv. De ska tydligen inte vara så dyra. :)

Annars så verkar det ju inte finnas något stort utbud.

Jag tycker det verkar vara en konstruktionslösning värd att funder apå för kommande byggen hur som helst.

Link to comment
Share on other sites

Alfa Giulietta har oxså..
ingår i ovanstående... gt gtv gtv 6 Alfetta l , Guiletta 75:a ts 90: a + v6.. same shit different name.. har ägt dom flesta typerna.. och äger fortfarande 3 st..
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...