Jump to content

240 bromsok på 140 spindel


iii90

Recommended Posts

Detta är gjort på nya Biltema bromsok.

Såhär slipade jag ner fästöronen utan fräs.

Började med att mäta och räkna och kom fram till att ja skulle ta bort 6,5mm.

Tog sedan vinkelslipen och kapade av dom innre förhöjningarna ca 4mm. Sedan tog jag en fil och filade tills att var slätt, mätte mot den yttre bearbetade ytan som var orörd (båda sidor uppe och nere). Sedan fortsatte jag slipa med vinkelslip väldig försiktigt så att bara filspåren försvann sen filade igen och så höll jag på tills jag var nere på rätt mått över hela, fick ungefär 0.1mm varjesväng. som det syns av bild nr3 så la jag filen mitt på och drog utåt reporna man får då skvallrar om d är plant(sålänge filen är rak). Jag hade även gut skägg på spindeln så ja fick slipa av innåt mot kolven på "triangeln" över fäst örat på bild 4. Jag började prova på spindeln då jag tagit 5mm och vid 6.1mm var det perfekt. Hålen för skruvarna slipade ja oxå ur ned en rund fil till sugpassning.

Det vill gjärna börja luta när man filar så man måste mäta och justera helatiden så man inte ställertill det.

Hela denhär processen tog ungefär 3 timmar. Så om du vetmed dig att tålamodet är kort kanske det är snartare att fräsa.

slipa-fastoron.jpg

Orginal bromsoks skruvarna till volvo 140 är nu oxå förlånga och går inte igenom hela spindeln (gängan i spindeln är konad) så dom lär kortas alt sättas brickor på baksidan.

borra bromsok till 1 kanal.

Svårt att hitta bra informatiom om detta så ja tänkte beskriva hur ja gjorde.

Tog ut som innre kolvarna med tryckluft i ingångarna till oket. (airbrush kompressor med slang, stöd hylsa för 10mm koppar rör och eltejp för tätning) fäste tving över d yttre så d skulle stanna kvar i oket.

Senskruvade jag isär oket och andvände samma metod på yttre kolvarna. Igenom kanalerna från innre halvan.

borra-bromsok.jpg

borrade ungefär 3mm över kanten nere i oket (gröna pricken) på andra sidan finns en inborrning till luftnippeln sikta på att hamna mitt i den.

borrade med 4mm x 300mm borr först sedan 6 x 300. Finns på biltema. Med en vanlig kort borr hamnar borrchucken i bromsoket. Man MÅSTE borra väldig snett så man inte kommer ut på baksidan av oket. Jag vilade borren på kanten på andra sidan hålet det syns på högra bilden att d blev en urgröpning där, haden ett tunt stål band under borren för att skydda kanten men den försvann något ögonblick och det blev märke. Men jag har svårt att se att detta skulle störa funktionen.

Gjorde detta på både innre och yttre halvan. Sedan lös jag med ficklampan för att försäkra mig om att jag va igenom och på rätt ställe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...