-
Posts
69 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
8
Danielsson last won the day on January 30
Danielsson had the most liked content!
Reputation
66 ExcellentProfile Information
-
Kön
Kille
Profile Fields
-
Namn
Anton Danielsson
-
Ort
Timrå
Recent Profile Visitors
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
-
Tack Göran! Det betyder extra mycket när det kommer från någon som dig. Fortsätter jigga och finslipa rören till bakramen. Får se om jag kan svetsa dit resterande rör i helgen eller om jag måste invänta de skurna detaljerna, har vissa jigg-plåtar där på ingång som kan behövas. I väntan på har jag börjat klura över motorfästen. Har läst mig till att motorkuddar från volvo Valp (ca 70x26mm) ska vara väldigt styva (om än lite dyra kan jag tycka): Sedan verkar det också vettigt att montera motorkuddarna i 45° för att bättre ta upp framförallt bromskrafter (på en främre kudde), men jag gillar om inte annat utséendet att ha sidokuddarna lite vinklade också, för att gömma dom mer. Exempel på främre motorfäste på Olofsons Westfield med samma motor: Höger.. Såhär ser det ut på vänster sida: På grund av att motorn (och avgassystemet) sväller ut rätt bra upptill så är jag osäker på hur väl jag kan sätta strävor upptill på bakramen. Finns risk att den behöver vara relativt öppen upptill. Skulle därför gärna vilja nyttja motorn till att ge viss ökad vridstyvhet till chassit, Ford motorn ska ju enligt utsago vara väldigt stabilt konstruerad. Vill få dom så osynliga som möjligt så jag gjorde ett förslag där jag hänger motorn i sidokryssen och bakom föraren. Motorn har bra fästmöjligheter i framkant mellan topparna och på högersidan (även om startmotor ska få plats där också någonstans, på vänstersidan är det trängre runt oljefiltret och oklart om min tänkta placering fungerar. För växellådan vore en lösning att montera en valp-bussning centrerat under växellådan och ha en U-formad bygel i rör eller plåt som går upp på varsin sida. Ser det vettigt ut eller missar jag något? Alla plåtfästen till motorkuddarna är 3mm.. P.S. Stötdämpartornen bak kommer få stabiliseringsstag mellan sig som skruvas dit, staget kommer mest troligt att också dubblera som hållare för krängningshämmare, belysning osv. Blir nog till att lyfta dit motorn så fort rören är på plats och göra lite mockups på dessa fästen för att se om det finns plats. Jag tänker mig i samma utrymme på båda sidor även få plats med startmotor, generator och en Pierburg CWA200 vattenpump, säkert något mer som jag glömmer också, bränslefilter kanske. Kan nog bli trångt..
-
Sådär, gjorde ett ryck över jul och gjorde klart (till 95% i alla fall) både dumper och lastcykel, båda redo för arbete. Hög tid att fortsätta med Lotusen, har vridit och vänt och ritat om på hjulupphängningens infästning och bakre delen av ramen under hösten men kände till slut, för att citera mig själv i första inlägget "hellre rätt bra och färdigt än perfekt och aldrig färdigt". Började med att vända styrväxeln och fästa stödlagret. Allt känns bra förutom att DD axeln glappar minimalt i stödlagret. Tänkte 3D printa några kilar som går att knacka i på varsin sida för att ta bort glappet, eller hur brukar man göra? Ska förstärka upp runt styrväxelns fäste också samt svarva rejälare distanser till undersidan. Sedan färdigställde jag en hel drös med skärfiler och skickade iväg på beställning. Kan rekommendera www.scandcut.se för er som inte har bra kontakt med lokala företag som kan skära och bocka plåt, alu, plast och trä. Har använt dom förut och alltid snabba, trevliga och enkla att beställa från. I väntan på att plåten anländer så började jag med bakramen, samma visa som förut, skriv ut notch-mall, kapa ur, passa in det sista och svetsa dit. Främst för mig själv, eftersom jag svor över att jag inte hade skrivit ner exakt hur jag gjorde rörmallarna fr CAD förra gången och fick lägga en timme på att lista ut det igen, så skriver jag ner mer detaljerat här nu: Skapa rör-notch-mallar i Solidworks 2020 Skapa referensplan från centerlinjen i röret (sketchlinjen), gör det även vinkelrätt mot ex. right plane. Split body (kan skära höger/vänster sidorör med samma plan oftast) Surface flatten (Välj halva röret samt splitlinjen, dra upp accuracy vid behov) Surface flatten (Välj andra halvan) Markera båda flattens, insert into new part. Skapa nytt plan coincident med ena flattenytan. (Var noga med vilken sida som är utåt resp inåt, annars blir mallen spegelvänd) Skapa ny assembly och lägg in alla mallar i den (var återigen noga med vilken sida som är utåt/uppåt) och skapa ritning samt printa i 1:1. Kapa rören 5mm längre än mallens totallängd.
-
Tackar som frågar! 🙂 Ligger helt klart lite efter planen som jag tänkte skulle vara rullande chassi vid dehär laget. Det behövdes jobbas en hel del på huset i sommar, bland annat flytta en massa sten och jordmassor, vilket gjorde att jag "blev tvungen" att bygga en radiostyrd dumper, sedan "blev jag tvungen" att bygga en lastcykel, då vi försöker reducera antalet bilar i hushållet (exklusive entusiastbilar såklart). Har bara stödet kvar sedan ska den lackeras och skruvas ihop. Jag siktar på att snart vara klar med alla bortförklaringar och kunna återgå till bilbyggandet, börjar bli väldigt sugen om inte annat. Jag kan bjuda på några foton på lastcykeln tills vidare.. Bilbygget står för stunden såhär, så sedan sist så har jag fått ihop främre och nedre bakre bärarmar samt figursågat och satt in helicoil i adapterplattan, så nu sitter motor och låda i alla fall fysiskt ihop, även om det inte går att överföra kraft mellan dom ännu. J Jag har lagt en hel del tid på att försöka rita upp vettiga hjulspindlar, men i ärlighetens namn så faller konstruktionen inte riktigt på plats, jag får skruvförband till hjullager på fel ställe för hållfastheten osv. Så där brottas jag, och när man spenderar hela dagarna framför datorn på jobbet så är man inte lika sugen att spendera hela kvällarna framför den också. För att ändå ta mig framåt så tänkte jag låta spindlarna marinera ytterligare och jobba vidare med rörramen bakåt som ska hålla i bärarmar, motor och växellåda. Så det står näst på tur! 🙂
-
Fantastiskt! Att bli färdig är en enorm bedrift. Jättefint bygge! Väldigt imponerande rakt igenom, bra jobbat! 👌🙂
-
Det har blivit några timmar vid svarven för diverse hylsor. Tillverkning av svetsjiggar till bärarmar. Härnäst rörtillverkning, köpte en billig rörnotch från Koneita och Bahco hålsågar. Fick shimsa in hållaren men tycker att den fungerar ok. Kör hydraulrör 25x3, ST37,4 E235N EN 10305-4, Normaliserade. Bakre nedre bärarm redo i jigg för svetsning.. Främre nedre bärarm. Och främre övre bärarmar. Planen för de främre övre bärarmarna är att svetsa in en bockad förstärkningsplåt ovanpå och sedan köra PU-bussningar mot en lång rostfri hylsa och en M12 skruv som klämmer ihop allt. Ungefär där står jag nu. Mondeon är riven och skrotad, håller på för fullt att försöka rita färdigt hjulspindlar och bakram så att jag kan beställa lite skuren plåt och få dit fästen för bärarmarna. Jag känner att det skulle vara väldigt sporrande att få ner den på hjul.
-
Har varit sjåigt de senaste två månaderna inför semester, men helt still har det inte stått i garaget. Nu ska vi se.. Sist höll jag på med växelspaken, därefter fick jag hem DD axel och knut för att få ihop rattkonsol med styrväxel: Landade i att jag behöver kapa isär och bredda pedalstället så att jag kan få mer plats mellan broms och koppling för rattaxeln. Inga större problem, det är redan på g. Den lite jobbigare upptäckten var att jag tänkte fel när jag gjorde fästet för styrväxeln, vågar man erkänna att man monterat den upp och ner så den styr åt fel håll? Suck. Bara att riva och göra nytt fäste. För att rensa skallen lite så bytte jag fokus till adaptern mellan motor och låda. Först laserskannade jag diverse prylar, både växellåda, bromsok, hjul osv, sånt som är kritiskt att rita fästen till i CAD: För audilådan såg den resulterande polygonmodellen ut såhär, jag såg till att få bra data från hålbilder, utgående/ingående axlar osv. Sedan skiljer sig arbetsprocessen endel tror jag, endera låter man en mjukvara identifiera hål/plan osv. Själv tycker jag att det är väldigt lätt att lita för mycket på programvarorna och väljer hellre att göra så mycket som möjligt manuellt på de kritiska detaljerna. Så då använder jag helt enkelt meshen som mall och positionerar in ny geometri så att det visuellt matchar. Repetera för alla hål på både motor och låda så har du till slut en adapter: För att se så att jag inte är helt ute och cyklar så 3D printade jag en prototyp i ABS i en professionell printer med bra precision. Gjorde kalibreringsbitar av fiskstjärtarna för att se till att jag inte fick några avvikelser p.g.a. delningen. Provmonterad med låg-skallig M10 skruv mot motorblock. Adaptern är 10mm tjock. Har även styrande hylsor mot motor och växellåda. Gled på som en smäck. Såklart är det svårt att avgöra hur väl vevaxel/ingående axel linjerar. Kändes tillräckligt bra för att köra ut den i aluminium. Vilket innebar en herrans massa vevande på pelarborr med digitala skalor, centrumborra, hålborra, sedan endera planförsänka eller gänga för helicoil. Det som återstår nu är att installera helicoilsen samt kapa ur konturerna, tänker mig att jag provar sticksåg och mycket T-röd. Mitt mål är som sagt rullande chassi här i närtid, så näst på tur var bärarmar..
-
Mycket imponerande och väldigt informativ tråd. 🙂 Finner att jag ofta återkommer ofta till denna för att hämta både inspiration, idéer och kunskap till mitt eget projekt. En fundering, sitter och ritar upp egna justerbussningar nu, vad körde du för gänga och skruvkvalitét till dina?
-
Tackar! 🙂 Inte helt utrett ännu, jag har hittat en brittisk kille som kört 012 låda mot 3L varianten av V6 Duratec motorn, och när jag frågade han så fick jag i grova drag denna information: Focus RS Clutch Cover Audi Plate (240mm gissningsvis) TTV Steel flywheel (verkar finnas ett gäng olika: https://ttvracing.com/products/?manufacturers=ford&engine=ford-st200220&type=flywheels) Small starter (Brise PGR) Engine side of flywheel 10mm alu spacer/adapter mellan motor och låda Har inte hunnit gräva djupare än så i detta. Lyckades positionera in växelspaken igår efter endel jiggande. Känns bra än så länge. Infästningen är inte klar dock. Har beställt hem DD knut, axel och stödlager i förhoppningen om att kunna slutföra styrningen. Har gått igenom att-göra-listan och prioriterat de aktiviteter som tar mig till ett rullande chassi, då det hade varit ett väldigt givande delmål.
-
Tack tack! Jag försöker att räkna lagom mycket, det är lätt att räkna och optimera till oändlighet utan att producera något också. 🙂 Några rör om dagen så ska det väl till slut bli en bil. Började med att greja kryss-staget på främre delen av chassit. Ritade upp och 3d-printade en notch-mall som kom till användning idag. Smidigt för de rör som man inte har ritat i cad. Fick lite nya idéer på hur man kan förbättra den dock. Tycker passformen blir rätt bra ändå. Man får in en grov passning rätt smidigt, så får man finlira med lamellskiva det sista. Väldigt passande med 12h direktsändning idag från Monaco Historic Grand Prix. Här skymtar man också den nedre förstärkningen av konsol-fästet. Sedan tog jag tag i rullbågen, försökte hitta en vettig kompromiss mellan utséende och säkerhet, i slutändan fick den en liten lutning bakåt också, tycker det gjorde mycket för stuket. Tanken är att staga upp den framåt mot snedsträvorna i ramen. Sedan blir det nog ett nackstöd Det är så skönt när allt lirar och svetsarna nästan gör sig själv. Sakta man säkert..
-
Kommande bygge: Midlana "Special Edition, 4g63+01E DQS"
Danielsson replied to highXspeed's topic in Bygga
Kul projekt! 🙂 Jag instämmer helt med Göran. Gjorde exakt likadant men ritade bara till typ 60-70%. Väldigt skönt med 3D cad då du vet precis vilka längder och kapvinklar som behövs (köpas och kapas). Hjulupphängningens geometri har varit guld att kunna göra i datorn för att se så det blir rimliga vinklar, frigång och vart allt ska fästas in. Jag ritade utifrån och in. I slutändan ska ju ramen bara hålla ihop alla andra saker, så hjulupphänging, cockpit och motor fick styra hur ramen blev. Det jag inte ritat i CAD än är motorfästen, instrumentering/växelspak, belysning osv samt karossen. Men nu när jag börjat bygga så tar jag det lite som det kommer. Ritar upp det som behövs och bygger med kartongmall det som är enklast så. I mitt fall ville jag gärna använda standard drivaxlar, så det fick styra min spårvidd bak. Utseendet fick sedan styra fram till något mindre. Lycka till! 🙂 att bygga bil är väldigt roligt och givande! -
Ser ut som att biltema har slutat sålt just denna modell tyvärr, däremot så kan man hitta likadana med annat märke på andra hemsidor om man söker på ”MBS 1435” eller liknande fraser. Tror jag gav 3-3,5k för min för 2 år sedan. Det tycker jag den verkligen är värd. Väldigt rejäl ändå och perfekt för regelbundet hobbybruk. Kör numer bahco cobra band i min efter tips från youtube, är inne på andra bandet. Känns som att detta har hållit längre än original, däremot märks skarven på bandet tydligare på detta än original. Lite tveksam till nuvarande sågar hos BT och Jula, baserat på att de ser plastigare och lite mindre ut. Gillar också det gjutna ”skruvstädet” på min som är rejält. Har läst klagomål om de sågar som har anhåll i plåt. 🙂 Denna ser väldigt lik ut min, för exempel, men finns i andra märken på nätet också: Bandsåg på Amazon
-
Tack så mycket! Jag håller med, spindellederna känns väldigt smidiga och hoppas jag ska passa bra i en väldigt synlig hjulupphängning. Lite småfix, har länge saknat en stående metallbandsåg för att kunna figursåga plåt smidigare. Fick tag i lite grövre plåtbitar som skulle slängas så jag svetsade ihop ett bord till min biltema bandsåg (som jag för övrigt tycker är grym). Fungerar kanon, så jag kapade ur några fästen och kunde sätta dit infästningen för rattkolumnen slutgiltigt nu när jag också fick hem adaptern mot rattaxel. Riktigt nöjd med ratten nu, kan glida ur sina fästen helt enligt orginalutförande, justerbar i både höjd och längsled, avtagbar ratt. Härnäst blir det till att bocka några rör till krysset för att staga upp framändan.
-
Byggde ett stativ till motorn så att den står i våg och jag kan börja positionera in den. Började sedan med rattkonsolen, vill ju helst återanvända mondeons fullt justerbara rattkonsol. Men stötte genast på patrull med mycket krock mellan lår, knän, tändningslås och justeringsmekanism. Kom sedan på att jag kunde vända konsolen upp och ner, ta bort lite onödiga prylar och få en betydligt slimmare undersida: Bockade sedan till en båge och svetsade dit.. Profilrören som håller konsolen ska tas bort sedan när den binds ihop med bågen. Mätte ingångsaxeln på styrväxel, får den till 18.5mm, tycker mig se att det finns 3/4" (=19,05 mm). Gissar att jag har den storleken? P.S. Om någon har en passande styrknut och/eller ~150-200mm lång DD axel liggandes ni vill bli av med, hör av er. Sedan körde jag fast när jag kom till strävorna jag tänkt ha (enligt vänster bild) för att förbättra vridstyveten i chassit. Blev orolig över krock. Nu lutar det mer mot höger bild. Har lite fler alternativ också, kika gärna in på denna tråd och ge er åsikt om ni har lust.
-
Tjena! Står och kliar mig i huvudet här.. Planerade att skapa vridstyvhet i främre delen av chassit så som många äldre formula bilarna var byggda, där man bygger i princip en pyramid framför ratten (1). Nu när jag står här och ska kapa upp strävorna så blir jag orolig hur detta ter sig vid krock.. Jag ritade upp några alternativ. Själv lutar jag nog nu mest mot alternativ 8.. P.S. Fyrkantsprofilerna som håller i rattkonsolen ska bort, tanken är att göra plåtbeslag mellan rattbåge och konsol (plus ev. mot strävorna beroende på alternativ). Konsolen sitter i orignalinfästning så att den kan glida ur framåt om föraren slår i ratten.
-
Det har varit lite sjåigt på annat håll senaste månaden så jag fick sakta ner till halvfart på bilen. Jag började lira in pedalstället men upptäckte ganska snart att jag behövde ratt-konsolen samtidigt för att se vart allt skulle vara. Eftersom snön i stort sett försvunnit så körde jag en sista sväng med Mondeon och parkerade den sedan i garaget för att börja riva. Såg att både MTX75 lådan i mondeon och 012 lådan från audin verkar ha 25mm 23 spline axel så jag kände för att torrtesta. Startkransen tog dock i lådan innan axeln nådde kopplingen. Får ta bort svänghjulet och fixa en temporär adapterplatta. Motorn var redigt skitig så jag gav den en första omgång på nedre halvan. Nu är mondeon tömd och garaget städat. Rev ut hela elsystemet, rattkonsol, bakre bromsok och lite annat diverse. Nästa steg där blir att skanna motor och växellåda så att jag kan rita upp en adapter och få ihop dom. Tänkte börja med att 3D printa en adapter för att kunna provmontera under tiden jag färdigställer ramen. I april har jag också hunnit fylla på materialstället med mer hydraulrör som ska användas för att pressa i bussningarna på svängarmarna samt endel stångämne. För er som bor i området kan jag varmt rekommendera Handelstål i Sundsvall, väldigt hjälpsamma killar. Tog också rygg på Monoposton och beställde hem en bockad rullbåge från Mattias Ledin Motorsport. Blev Ø45x2.5 sömlöst vilket var i största laget men, det blir nog bra i slutändan. Planen är att se om jag kan få dit pedalställ och rattkonsol som nästa steg. Siktar på att kunna öka byggtakten igen nu.