Jump to content

ejorris

Forumdeltagare
  • Posts

    86
  • Joined

  • Last visited

Reputation

0 Neutral

About ejorris

  • Birthday 05/17/1967

Profile Information

  • Kön
    Kille
  • Plats
    Umeå

Profile Fields

  • Namn
    Jörgen Risholt
  • Ort
    Umeå
  • Locost-status
    Övrigt

Recent Profile Visitors

3,401 profile views
  1. Har ni några erfaranheter från att svetsa tanken i vanligt svartstål?
  2. Nej jag håller på att luta att göra i vanlig plåt eftersmo det kan jag fixa med befintlig egen utrustning. Snackade just med en granne som jobbar på Komatsu och bygger skogsmaskiner att dom körde med plåt men med någon sorts epoxyfärg inuti. Verkar finnas lite olika varianter som man kan hälla in i tanken om man vill förhindra korrosion. Bli sannolikt billigare att göra det själv i plåt, plus en extra i reserv än att låta någon tillverka i alu eller rostfritt. Bygger föresten en Cobra och vill ha den i skuffgolvet på mitt egna chassi så det måste bli en egen variant.
  3. Intresant om aluminium, man läser ju mer eller mindre överallt att man skall undvika just det och E85, samma gäller ju vanlig plåt som då skall rosta upp. Men det finns ju massor av folk som etanolkonverterat och kör med standardtank. Nåja... men skall man ändå bygga nytt så varför inte rostfritt, men då var det ju detta med syrafritt eller ej.
  4. Tänkte eventuellt köra med E85 och tänkte bygga tanken i rosfritt. Är det nån som har koll på om följande plåt från Gärdin&Persson skulle fungera: "Plåt rostfri 2333 betad" http://www.gardinpersson.se/produkter/produkt/1771/plat_rostfri_2333_betad Jag har insett att denna inte är syrafast men är det ett krav egentligen? /Jörgen
  5. Ok, tack...... Det stämmer ju rätt bra med måttet på Boes plåt då, ca 43,1-43,2... /Jörgen
  6. Efter lite vintervila så är det dags att ta tag i byggandet igen. Har bestämt mig för att byta konstruktion av bärarmarna fram där jag använt mig av Boes alternativa 240 led: http://forum.locostsweden.se/index.php?showtopic=6440 men tycker det blir för klumpigt. Har bett en kille på forumet att svarva mig två hylsor som jag pressar i själv och jag kör med Ascona Bs under led. Dock blev jag lite villrådig när jag kollade på http://81.246.78.74/DetailPage.asp?artikel=9388 där pressmåttet definieras som 43,3mm. Vilket mått är detta egentligen, först trodde jag det var själva hålet men nu lutar jag åt att det är måttet på splinesen och att man skulle behöva gå ner en aning i hålet. Är det nån på rak arm som vet vad hålet skall ha för diameter för denna leden? När jag mäter på splinesen som är genompressade Boes plåtar så ligger måttet mellan 43,1-43,2. ps. Är det nån som är intreserade av ett par Boe leder så passa mig en mail.
  7. Tjenare,

    För nåt halvår sedan undrade jag om du kunde svarva mig två hylsor för undre led fram. Projektet har legat på is ett tag men nu när våren kommer så är det dags med nya tag. Jag lutar åt att beställa två nya spindlar så jag kan köra standard 140/164 led, dvs samma hylsa som du själv har. Det är inte bråttom men vore helt kanon. Jag har vanlig mail jorgen.risholt@ericsson.com...

  8. Bygger faktiskt lite tyngre.... en Cobra. Brukar ändå "utnyttja" detta forumet då jag bygger från scratch helt eget och lite locost ; ) /J
  9. Tänkte visa kort hur jag fixat större bromsar på mina 164 spindlar. Jag labbade runt med diverse bromsokshållare tills jag fann att S80s 305mms bromsar skulle kunna gå. Jag använde två 5mm plåtar på var sin sida om befintliga fästen. På undersidan finns inte plats för mutter/skalle men ett litet mellanrum för en pinbult. Genom att fila bort gängen på spindeln så kunde jag driva igenom två pinbultar genom plåtarna. Dessa i sin tur hade hylsor svetsade för S80 fästena. Rejäl pressfattning!! Sitter som tåget och eftersom jag har plåtar på båda sidor undviker jag brytningar. Skärpan är kass på några av bilderna tyvärr.....
  10. Man tackar.... kanske provar jag att finputsa innan jag bränner fast styrväxeln. /Jörgen
  11. Håller på att justera in styrväxeln i höjd för att få bumpsteer inom godkänd tolerans. Har drygt 10cm slaglängd, satt lasern på bromskivorna och fram till garaget 3900mm så får jag nu en diff på 13mm. Om jag inte glömt matten helt borde det vara 0,2 grader på full slaglängd. Spontant känns det bra eller skall jag försöka få till det ännu bättre? Finns det godkända toleranser?
  12. Synd bara att man inte har nån svarv. Skulle du vilja tjäna en hacka på att svarva mig två stycken. Eventuellt med lite andra mått då jag har en opel led och brotchat upp mina spindlar till det måttet?
  13. Hejsan, Jag fyller på med en fråga. Jag bygger med 164 spindlar, men använder BOEs undre spindelled med stålplatta. Den är egentligen tänkt att vara utbytes mot 240 fast det är en Opel led som är godkänd av SFRO. För att få detta att passa i 164an så måste man brotcha upp spindeln en anings aning. Det funkar men jag tycker det blir lite otympligt med infästningen av den undre leden då den skall bultas fast. Vad använder du Jonsele för nedre spindelled och var har du fått tag i klämringen? För övrigt så bygger jag tung bil och min SFRO kontakt ville att jag skulle stega storlek på bromsarna. Jag har labbat med lite olika varianter och kommer att sätta dit S80s 305mm ventilerade skivor. Tror att det skall gå att få dit en adapter för det.
  14. Det har du ju nog rätt i och det lutar nog åt att jag kör den enklare metoden. Skulle jag av nån anledning få nedslag vid SFRO 1 så går det ju faktiskt att göra om det.
  15. Läste lite i SFRO handboken om svetsfogar och om jag inte fattar det fel så skall man inte förstärka med plåtar på sidan då man lätt kan luras av att det blir bättre än vad vad det blir. Där står att en stumfog är det absolut bästa (vilket skulle tala för alternativ 2 ovan) men då längden på fogen i det enklare alternativet är längre kanske det ändå funkar?
×
×
  • Create New...