Jump to content

Upphängning från hundkoja, (skisser inlagda)


Recommended Posts

Då ska vi se, hej hej, Anton här.

Jag äger en 70-tals koja som jag kör runt i på somrarna, men jag har alltid velat haft den väghållningen i något med lite mer fart. Därför har jag gått i tankebanorna att bygga en liten "locost" version av en äldre 60-tals formula bil, ingen replika utan snarare en liten bil med inspiration därifrån.

Planen är som sådan:

1. Göra CAD modell av ram och upphängning för att simulera länkage, mått och vinklar men framförallt för att göra FEM/hållfasthetsanalys på ramen.

2. 600cc mc motor, är jag helt ute och cyklar om jag tror det kommer vara svårt att komma upp i 400kg, vilket jag måste om jag ska få ha motor på 80-95hk?

3. 10-13" hjul, då kan jag byta uppsättning mellan hundkojan och locost bygget. Smidigt, och billiga däck/fälg i dessa storlekar.

4. Använda hjulbaser och mått från hundkojan, dvs 2m hjulbas och 1,2m spårvidd, detta för att kunna använda alla bärarmar, bromsar, stag, spindlar och styrväxel från en koja och bibehålla geometrin. Tanken är att jag ska använda kojans framvagn både fram och bak, fast utan subframen, den ersätts med en relativt enkel triangulerad boxram med denna profil framifrån som löper från fronten till stjärten: \__/

5. Gummikonorna ersätts med coilovers, hur dessa ska placeras är jag inte helt klar över ännu. Funderar över att försöka få till pushrod fram, men är lite tveksam på om vinklarna går att få bra).

Bilder på kojans upphängning:

Front-Subframe-Rebuilt.jpg

3022231346_50f05ff743.jpg

Och en bild på en lotus 49 som bra visar vilken formfaktor jag är ute efter:

Lotus49Cosworth.jpg

En fråga som jag har lite problem med, hur tror ni att kojans upphängning skulle fungera om man vände den så att "tie baren" (kommer inte på svenska ordet nu), dvs det längre smalare staget som orginal går till framkant av subframen, nu istället skulle gå bakåt och fästa i ramen? Det blir som att backa hela tiden ungefär. Spindlarna borde väl bara vara att byta sida på för att få bromsoket på rätt ställe igen.

Jag tror vi börjar med dom fungeringarna. Allmänna synpunkter mottages gärna också om bygget, bättre nu än halvvägs in.

Tack på förhand, Anton.

Edited by Danielsson
Link to comment
Share on other sites

Låter som ett mycket intressant projekt. Jag tittar själv på Formula Junior konceptet vad avser spårvidd mm. Motorstorlek bli lite större med en Audi 80 som blir mittmotor. Ref till den här tråden.

Målet är att ha en skattevikt på under 55o000gram. Just nu är projektet uppe i 439000gram bilvikt vilket gör att gränsen för skttevikt 550000gram fortfarande håller. Ref Wikipedia Formula Junior. Ref Formula Juinior FJ-tråd. Ref FJ reglemente

Ser mycket fram emot din tråd och är intresserad av CADningen av ram mm.

SEdan kanske vi inte har så stor nytta av varandras konstruktioner för jag har FJ som referens endast i övrigt är det SEven inspriration och framförallt lätt och ensitsig. I FJ paragraf 6.18. Wheelbase, track, and ground clearance så hittar du dina mått enligt 4 ovan.

FJ motor:

6.4.38. The engines allowable are as follows:--cc Stroke Original Bore

Morris Minor/A35/Sprite 948 76.2mm 62.92mm

Mini Cooper 61--63 997 81.5mm 62.42mm

Morris Minor Sprite/Midget 1098 83.72mm 64.58mm

Mini Cooper XSP FJ 1071 68.26mm 70.61mm

Är inte det "släktingar" till din i alla fall storleksmässigt.

Kul projekt, välkommen in med mycket text och bilder. Ser fram emot att läsa och och kanske skriva i tråden. Dessutom lite hjälp för mig att komma i gång med ett byggprojekt. Just nu händer det inte mycket på den fronten. Men det här kanske sätter lite fart på mig. VEm vet?

Link to comment
Share on other sites

Låter helt klart som ett intressant projekt! Formel-bilar eller liknande har alltid varit något som ligger mig varmt om hjärtat...

Har ett tips om en forumtråd till dig på rejsa, kanske inte exakt som det du planerar men det är verligen en tråd som ger mig mycket inspiration och får mig att sitta och gapa med öppen mun emellanåt :racesmile:

Spontón MkIV

Link to comment
Share on other sites

Cealm: Har läst runt lite i din tråd tidigare men har lite svårt för mig att riktigt hänga med i svängarna, så jag har en relativt oklar bild på hur du tänkte bygga den. Så jag ser fram emot att se bilder när det sätts igång, låter ju helt klart som ett roligt koncept och av dina tidigare byggen att döma kommer det nog bli grymt!

Ah, tack så mycket för FJ reglementet, har kollat runt lite på bilkonstruktionerna tidigare och det är ju i stort sett en FJ med mc motor jag ska bygga, dimensionerna ser jag nu ligger väldigt bra i linje med mina. Sedär, jag trodde att FJ bilarna var större.

Absolut, alla dedär motorerna är om jag inte misstar mig A-series, precis som i min koja. Ref: BMC A-series på Wikin

Tidsplanen just nu ser ut som så att jag kommer planera, CADa, beräkna och göra buffert under hösten, sedan under senare delen av hösten/början av vintern börja leta billiga delar för att kunna börja bygga efter årsskiftet.

_coffe_: Härligt att höra, det är allt något speciellt med dom. Dedär sponón bygget har jag faktiskt redan kikat lite på. Väldigt bra inspirationstråd som du säger! :)

En fundering jag har: Vad tror ni om att bygga fram och bakvagn som separata subframes och sedan bulta dessa i huvudramen, för att lättare kunna skruva isär och serva de separata delarna. Jag tänker mig en delning bakomför stolsryggen och en för framvagnen. Hur står sig SFRO till detta och vad bör man tänka på vid infästningen?

Link to comment
Share on other sites

Danielsson: --- Cealm: Har läst runt lite i din tråd tidigare men har lite svårt för mig att riktigt hänga med i svängarna, så jag har en relativt oklar bild på hur du tänkte bygga den. --- Ibland är jag lite osäker själv, nej det är jag inte längre. Jag har till och med gramspecat bilen. Det som inte ännu är klart är exakt hur jag skall göra "cockpit". Jag har tre huvudlinjer som jag kan välja men bak och framdelen påverkas inte nämnvärt.

Bra att du fick nytta av FJ-reglerna. FJ är små och fina raceråk.

-- Vad tror ni om att bygga fram och bakvagn som separata subframes och sedan bulta dessa i huvudramen --- Nej gör inte det, det är så lättservat ändå. Förresten är du som bilfabrikör. Bilfabrikören väljer hur lättservad bilen skall bli. På den här bygger du ingen bakre ram utan bara en täckning för tanken, sätt täckningen med Dzus-lås. Elsystemet väljer du främre, bakre och centralkopplingsbox metoden. Mellan dessa kan du välja löstagbara kontakter. Det som sitter ihop och ställer till lite det är bromssystemet där kan du inte ha snabbkopplingar såvitt jag vet.

Har du någon skiss att släppa in i tråden. Vore kul om det fanns.

Jag kommer som sagt att använda FJ vad avser spårvidd och cockpitbredd samt hjulbas. Förhållandet mellan hjulbas och spårvidd (bredd) är om du kollar på vilken Volvo V70, 740 eller Saab 9000 eller troligen vilken vanlig bil som helst väldigt lika "gyllne snittet". Någonstans på forumet troligen i någon av mina egna trådar har jag resonerat mer kring detta. Eftersom FJ-reglementet ger ett par viktiga mått så får jag fram de andra väldigt lätt.

Link to comment
Share on other sites

Cealm: Har sett ditt gramspecdokument, detaljerat och fint! Jag gjorde också en sådan, men har lite problem med att uppskatta vissa mindre saker såsom el, bromscylinder, styrväxel osv. Är nu uppe i 367kg (inkl 70kg förare), vilket ger en max effekt på 73,8hk (vid 15kW/100kg) och 98,4 (vid 20kW/100kg). Känns svårt att vikta med reservhjul och tyngder i en såhär liten farkost, kommer ju inte ha plats för något annat än föraren istortsett.

Troligtvis kör jag med 25x25 rör för enkelhetens skull, då det är beprövade rör inom locost och lättare att kapa för triangulering. Men vad för synpunkter finns mellan 2- eller 3mm gods? Har hört att 3mm ska vara mer lättsvetsat, men framförallt, hur mycket mer väger 3mm/kg. Tänkte om jag kan komma upp över viktgränsen m.h.a grövre rör.

Med avseende på hur min tillgång till utrymme och garage är, så underlättar det betydligt om jag bygger ramen i delar, dvs med subframes. Så om vi helt bortser från mitt "mera lättservat" argument, hur ser SFRO till subframes?

Jag skulle då kunna bygga delarna för sig och inte behöva flytta runt lika mycket saker varje gång i början beroende på vad jag ska bygga på (jag kommer bli tvungen att flytta mitt projekt mellan förvaring och "bygg-garage" vid varje tillfälle).

Har lite tidiga skisser och en tidig 3D modell över ramen (jag spånar i ytmodelleringsprogram innan jag kör CAD), ska se om jag kan slänga ihop en mer uppdaterad version och visa. Allt är ju lättare att förklara med bilder! :)

Du har inte lust att dela med dig utav cockpit bredd/längd och andra mått från FJ bilarna, inte lyckats hitta dessa. Har lite problem med dimensionering utav just cockpiten.

Link to comment
Share on other sites

25x25x2 är lätt att svetsa och SFRO gillar 2mm (jag gillar 3mm ibland) 2mm räcker gott. Vissa trianguleringar kan du göra med runda rör eller 20x20x2 fast inte alla trianguleringar men många.

Kolla en sak för om du är under 400kg ringer någon klocka om effekt dvs fri effekt men var det motorcykel måntro och om "fri effekt" fanns är den då fortfarande gällande samt gällande för bil? Värt att kolla upp.

Vad SFRO säger vet jag inte, Du får kolla men det här är en liten bil så är din verkstad motsvarande en IKEA-dubbelgarderob med spegeldörrar då borde du få plats och ha bilen i ett stycke.

Klart att vi skall resonera bredd och längd och mycket mera om FJ-ideerna. Måste bara läsa min egen tråd igen så jag blir uppdaterad. Jag gick ut i verkstaden och lade upp ramrör och kapade nog till ett par fo dessa ligger fint i en "Seven-ram-bokhylla" på väggen i verkstaden. Jag gör en minnes refresh. Tycker det är jättekul att du kört igång tråden det kan säkert trigga igång mig att bygga ihop den där FJ-ramen.

Hur många hk kommer du ta hur motorn är det 80-95hk? Kom ihåg att det är bilens vikt med full tank och kylvätska och olja samt inklusive reservhjul + verktyg plus 70kg förare som måttas mot 20,3hk per 100kg. För dig gäller nu cirka (367 + 100)*20,3/100=94,8hk ge tusan i de där sista 0,2 hk så är du hamn.

Edited by cealm
Link to comment
Share on other sites

Allright, då kanske jag håller mig till 25x25x2 endå då, att ha 20x20x2 i trianguleringarna känns inte jätteviktigt, då jag endå kommer ha problem att nå vikten som det är kan jag lika gärna köra på 25x25 överallt. Förutom huvudbågen där jag ska försöka få tag i någon som kan bocka till ett runt rör så det ser lite bättre ut.

Spännande dedär med fri effekt under 400kg, hittar inget om det i SFRO boken, där står det dock att det inte finns något effekt/vikt krav på motorcykelbyggen, förutom att allt ska vara dimensionerat till varandra. Måste kolla upp med någon SFRO man, är dock lite tveksam till att det gäller, då det verkligen skulle öppna för "raketbilar".

Får fråga om delad ram på samma gång.

Trevligt att höra, och roligt att det går att bolla lite idéer med någon, då detta är mitt första bilbygge så kommer det behövas väldigt mycket sånt tror jag (om man bortser från en R6 gokart som projektarbete på gymnasiet, Bilder/info).

Ang vikten så har jag i 367kg redan räknat in kylarvatten: 5kg, bränsle: 30kg, förare: 70kg och övrigt: 10kg. Så jag hoppas att jag kan göra världens tyngsta stol eller något. :(

EDIT:

När jag har måttat i en väldigt liggande position, så räcker 140cm gott väl i cockpitlängd, då måttar jag med ryggen mot en vägg fram till pedalstället fullt nedtryckt. För mig på 174 cm så är den bästa cockpit ytan nog 50cm hög stolsrygg (upp till axlarna), 30cm minst för knäna och 130cm till nertryckt pedalställ. Vill man få ner höjden för knäna kan man alltid förlänga cockpiten, det tycks sjunka ganska linjärt, 130/30, 135/25 osv. Har dock proportionerliga skelett som jag använder i modelleringen så detta ska jag undersöka lite mer.

Men kör man 140cm cockpit så har man 60cm för motor och diff, beroende på hur långt fram man vill ha fötterna i förhållande till framhjulen. Kan bli tight men kanske kan gå.. måste måtta lite mer.

Edited by Danielsson
Link to comment
Share on other sites

Här kommer första utkastet över hur jag tänker mig subframe konstruktionen. Risa och rosa konstruktionen, men snöa inte in er på enskilda stag här och där om ni kan, det är inte det viktigaste i detta skede.

OBS, har ej gjort något i CAD än, och inte heller triangulerat något för att det inte ska bli så rörigt att titta på, så detta är bara en grundtanke, en pappersskiss i 3D. Karosslinjerna är inte heller uppdaterade, de var kvar sedan en tidigare version där ramen var lite bredare hela vägen. Därför är inte passformen 100%.

Cockpiten är nu drygt 138-9cm, och mellan bakre subframens framkant till bakre hjulaxeln är det runt 51cm, alltså lite för lite troligen. I det stora hela en hjulbas på 200cm. Skelettet är 178cm.

ram8.jpg

ram1x.jpg

ram2n.jpg

ram3.jpg

ram4e.jpg

ram5.jpg

ram6.jpg

ram7r.jpg

Edited by Danielsson
Link to comment
Share on other sites

De är inte inlagd eftersom jag inte har någon lös jag kan mäta på. Hade ärligt talat inte tänkt modellerat dom förrens det är dags att göra det ordentligt i CAD. Men dom ser ut precis som de två första bilderna i första inlägget.

Ska se om jag orkar gå ut och plocka lös ena framhjulet på kojan o fota o mäta ut på de bärarmarna, isåfall kan jag ju modellera upp det.

Fram är jag osäker på hur jag ska få till stötdämparplaceringen utan att ha två höga torn, om det går att bygga om/bygga på övre bärarmen så det blir en vippbräda. Bak kommer stötdämparplaceringen nog se ut som på denna bil, fast monterad på övre bärarmen då, och inte direkt på spindeln:

4042-20114417269_540x360.jpg

Edited by Danielsson
Link to comment
Share on other sites

Kompromiss då: Lägg in en mittlinje, en spårviddslinje och en hjulbaslinje. Ta FJ-reglementet (och din Koja) och välj linjerna som medel av högsta / lägsta. Gör samma sak på sittbrunnen. Du har ett max mått på sittbrunnen

Edited by cealm
Link to comment
Share on other sites

Skruvade subframes är i sig inget problem bara infästningen blir stadig och bra. Det kräver förstås en del jobb, speciellt om man ska använda subframes i tunnplåt. De vanliga tankarna om triangulering osv. gäller förstås här också.

/Gustaf

Link to comment
Share on other sites

Tack så mycket för klargörandet Pinto. Då vet jag att det är OK och bara att sätta igång med CAD modellen.

Cealm: Hoppas kunna få tag på bärarmsdetaljer att modellera av inom den närmsta tiden, så då lägger jag in det också. Fortfarande osäker på hur jag ska lösa främre geometrin med orginalbärarmar utan att få upphöjda stötdämparfästen men jag måste spåna lite till i det.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...