Jump to content

Antas

Forumdeltagare
 • Content Count

  2630
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Antas

 1. Hej, Igår vid femtiden på eftermiddagen kom en bilbyggare till himlen. Min pappa, Anders "Antas" Eliasson, har under en kort men intensiv period brottats med medicinförgiftning och ända fram till igår levererat strålande resultat. Efter det sista planerade ingreppet, som inte direkt var relaterat till sjukdomsbilden, stannade pappas hjärta hastigt. Min pappa växte upp i väldigt fattiga förhållanden och tanken på moderna bilar sträckte sig inte längre än till drömmar, för att inte tala om sportbilar. Dock har han, ända sedan ungdomen, hållit fast vid sin dröm om att få äga en sportbil. Gärna
 2. Det har skrivits en del tidigare om en bok om hur man man bygger en "single-seater" för vägbruk. Framsidan på boken hade en bild av en Formel 2-liknande bil med skärmar. Har sökt denna bok men inte lyckats hitta den, boken är på engelska. Någon som vet något? Antas Svårt influensadrabbad utan förståelse från hustrun.
 3. Idag fick jag brev från Drottningen av UK. Trots mitt eländiga hälsotillstånd under påverkan av feberdimmor kunde jag inte låta bli att öppna försändelsen. Brevet innehöll packboxar och stödlager till MT75-växellådan - (h)julafton!
 4. Bra att du frågade om detta! Då utgår jag från att det inte behövs backspärr. Idag har jag demonterat växelspakskonsollen för att, efter inspiration av dina bilder, göra något liknande. Men hur i helve... får man lös växelspaken från konsollen????
 5. Tack, där blev mitt konto rejält påfyllt med pund! Med så många kan jag handla mycket!!!!!
 6. Åh herregud, det är okänd kunskap för en analog gubbe! Det hade varit enklare att rita ett pundtecken på bildskärmen med en tuschpenna.
 7. Idag har jag beställt oljetätningar till in- och utgående axlarna på MT75-lådan samt stödlager (sitter i vevaxeln) från http://www.bearingkits.co.uk/ Pris inkl leveranskostnader 21,62 pund (hur i helve... får man pundtecken?) Om oljetätningarna behöver bytas vet jag inte men betraktar bytet som ett perverst nöje! Stödlagret behövs eftersom motorn satt på en automatlåda. Antas Växlare, ej SJ.
 8. Läser i TFS 2013:63: Av 2 kap. 6 § fordonsförordningen (2009:211) följer att anordningar som är avsedda för manövrering av ett motordrivet fordon eller i övrigt för att användas av föraren under färd ska vara inrättade och placerade så, att förväxling undviks och föraren lätt kan komma åt dem utan att trafiksäkerheten eftersätts. OBS!Denna författning har ännu inte trätt i kraft. Ska nog ringa Bilprovningen i morgon för att höra om backspärr måste finnas som indikerades i ett tidigare inlägg på forumet.
 9. Tack "gka" för länkarna. Gick med i klubben för första länken för att kunna titta på bilderna(krävde medlemskap). Just nu ser det ut som att det blir en egentillverkad växelkonsoll som kan ses på bilden i "super7":s inlägg ovan. den konsollen ger en ytterligare smalare låda, då kanske den går in i kardantunneln utan ombyggnad.......... om inte Murphy´s law tar över! Spaken blir nog "stelopererad". Utan all hjälp från forummedlemmarna riskerar "göraomandet" bli omfattande......... och svärandet! Ni är guld värda!
 10. Låter rimligt. Vid en hastig genomläsning av VVFS 2003:22 kan jag inte finna att det står något om automatlåda. Iofs kan regelverket ha ändrats men jag finner det osannolikt att "backspärr" skulle föreskrivas för manuell vx-låda.
 11. Läste någonstans på forumet att man måste ha backspärr, skulle vara ett krav vid besiktning. Jag har aldrig hört talas om detta. Någon som vet vad som gäller? Att fordonet ska kunna backas är ett krav men backspärr....? I VVFS 2003:22 34 kap,§5 står: "Växel- och tillsatsväxelreglage skall vara så placerade och anordnade, att de kan användas bekvämt, lätt och säkert. Osv..." Kan det vara tolkningen av "säkert" som föranleder ev krav på backspärr? Jag tvivlar.
 12. Nu har jag tagit "Thomas" och "gka":s synpunkter ad notam och bytt ut luckan av skärbrädan mot en av aluminium, 3 mm ur ett flygplan! Ny packning kompletterad med ett tunt lager blå motorsilicon. Har sökt inlägget där "therealpinto" skrev om "steloperation" av backväxelspärr - någon som vet var jag hittar inlägget?
 13. Min fd Fordmekaniker kom över i em (Stigge, du känner MA). Han tog loss vibrationsdämparen "lätt som en plätt". Diskuterade backspärren på växelspaken med honom. Han tyckte att jag skulle ta bort den helt - fördelen är att då kan växelspaken kortas utan krångel. Under hans rallytid sa han att det var bra med backspärr för att undvika misstag men om man (=jag!) inte skulle rejsa så kunde jag utan större olägenheter ta bort spärren. Vad tycker ni ärade forummedlemmar, är det försvarligt att ta bort backspärren? Har sett ursnygga växelspaksknoppar i alu på eBay men då blir det svårt med back
 14. Ser att ditt spakställ inte är gummiupphängt mot växellådan. Har du gjort stället själv? Några nackdelar att det inte är gummiupphängt? Funderar på att kopiera stället eftersom det ger ytterligare mindre bredd på lådan.
 15. Nu är de utstickande klackarna bortsågade på MT75-lådan. Det skiljer bara 10 mm i bredd mellan Typ 9 och MT75. Har jag tur slipper jag göra om kardantunneln! Växelspaken hamnar ca 1 cm längre bakåt med MT75 vilket är en fördel. Det som fattas för mej är knappen till backspärren och växelspaksknoppen - någon som har dessa eller en hel växelspak?
 16. Den är 6 mm dessutom är packningen "limmad" med blå silicon. Övervägde att göra den i 4 mm alu men tyckte att skärbrädan dög (enklare att bearbeta). Hmmm... iofs kan värmen göra att plasten blir mjukare......... ska tänka en stund.
 17. När man ser på ritningarna är MT75-lådan bredare än typ9-lådan. Har haft funderingar på om/hur mycket jag måste bygga om kardantunneln för att få plats med MT75. Upptäcker att bredden på MT75-lådan kan minskas med ca 4 cm genom att ta bort backljusbrytaren (svarta grejen i handen) och täcka hålet med en lucka. Luckan sågade jag ur en skärbräda, skar till en packning och vips hade bredden minskats. Nästa "breddminskningsåtgärd" blir att kapa bort några "klackar" (röda pilar) på båda sidorna av växellådshuset. Troligen är det något utskott från gjutningen av huset. Vips så har bredden minsk
 18. "Skånska prärien"? Ha, det är ju bara ett stenkast! När jag besökte era oländigt belägna trakter så klarade jag förutom personliga tillhörigheter och dator även med att ha en växellåda och startmotor i passagerarsätet - och den färden var 405 mil! Du och alla andra som inte har sufflett får väl tillgripa sufflett på rulle - linda in kroppen med GladPack! Tecknar Antas i arla morgonstund uti ett osnöigt Luleå.
 19. Har inte tänkt den tanken - ska prova! Efter lite analyserande ser jag att pinnbultarna faktiskt är de som håller vibrationsdämparen på plats. "Brickorna" på pinnbultarna är falsar på bultarna som håller fast.
 20. Jag följde ditt råd att putsa av axeln. Det såg nog värre ut än vad det var, efter putsning med sandpapper ser axeln riktigt bra ut. Visst finns det rostangrepp men jag tror att de nog inte spelar någon större roll. Tack för att jag fick nyttja din kunskap. Antas Putsare och pustare.
 21. Hmmm.... då utgår den idén ur tankesortimentet!
 22. Många köpare förlitar sej på "garanti". I kkl (konsumentköplagen) finns inget om "garanti", däremot gäller reklamation enl lagen. Konsumentköplagen gäller vid köp från näringsidkare av en privatkonsument. OBS! Vid köp/sälj mellan likvärdiga parter t.ex. företag-företag och privatperson-privatperson gäller kl (köplagen) "Garanti" är ett avtal mellan köpare och säljare, tvist ska därför behandlas enl avl(avtalslagen). Det finns inget i kkl som ger kunden någon "garanti". Av den anledningen är det MYCKET viktigt att läsa igenom och förstå vad som står i avtalet dvs "garantin". En känd biltillv
 23. Mjaaa, verkstadshandboken ger ingen vägledning när det sitter en vibrationsdämpare där. Den anger bara att man ska använda en 30mm hylsa för att dra av medbringaren, verktyg 15-030A ska användas som mothåll. När muttern är lossad ska avdragare 15-092 och 15-091 användas för att dra av medbringaren. Problemet är: hur får jag loss vibrationsdämparen? Se bilder på hur den är monterad. Ett annat problem är att ingående axeln är rostangripen ( se bild) där den går in i stödlagret i motorns svänghjul (vevaxel). Om jag minns rätt är stödlagret ett rullager där rullarna rullar mot ingående axeln so
 24. Hur får man loss vibrationsdämparen och bakre medbringaren på MT75-lådan? Verkstadshandboken är otydlig i detta fall.
×
×
 • Create New...