Jump to content

Antas

Forumdeltagare
 • Posts

  2630
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Antas

 1. Hej, Igår vid femtiden på eftermiddagen kom en bilbyggare till himlen. Min pappa, Anders "Antas" Eliasson, har under en kort men intensiv period brottats med medicinförgiftning och ända fram till igår levererat strålande resultat. Efter det sista planerade ingreppet, som inte direkt var relaterat till sjukdomsbilden, stannade pappas hjärta hastigt. Min pappa växte upp i väldigt fattiga förhållanden och tanken på moderna bilar sträckte sig inte längre än till drömmar, för att inte tala om sportbilar. Dock har han, ända sedan ungdomen, hållit fast vid sin dröm om att få äga en sportbil. Gärna något engelskt. Spartanskt. Funktionsinriktat. Lotus Super Seven. Jag är yngste sonen i familjen och det var jag och pappa som initierade bilbygget. 80 meter fyrkantsrör att bli en bil. Mycket vatten har hunnit flyta under broarna sedan vi började. Jag flyttade till exempel till Västerås och lämnade pappa att bygga färdigt själv. Och det gjorde han. Med er hjälp. En stor del av pappas glädje som pensionär har varit fokus på sin "rörhög". Vi som familj kan såklart tycka att det i vissa lägen var lite väl stort fokus. Men pappa var lycklig. Pappa var lycklig över att ha fullgjort sin dröm, att äga en alldeles egen sjua. Pappa var lycklig över att ha hittat sina gelikar att dela intresset med - det är ni. När pappa låg på sjukhus hade han bitvis en andningsmask som gjorde det svårt för honom att prata. Istället fick han ett kollegieblock att skriva i. Ett kollegieblock vi efter hans andetag kan glädjas åt, emellanåt lyser den "gamla" Antas igenom. Vi kan se när han pratat med min mamma och personal, men det som är mest glädjande är undersköterskor som tagit sig mer tid för att lära känna honom. Alla dessa stycken inleds med: "googla rörhögen". Pappa somnade in igår eftermiddag. Med bilder på sitt bygge hängandes på sängen, efter att personalen "googlat rörhögen". Jag vill bara säga tack för att ni funnits för min pappa. Ola Eliasson, yngste son samt makan Agneta, Jon äldste son
 2. Det har skrivits en del tidigare om en bok om hur man man bygger en "single-seater" för vägbruk. Framsidan på boken hade en bild av en Formel 2-liknande bil med skärmar. Har sökt denna bok men inte lyckats hitta den, boken är på engelska. Någon som vet något? Antas Svårt influensadrabbad utan förståelse från hustrun.
 3. Idag fick jag brev från Drottningen av UK. Trots mitt eländiga hälsotillstånd under påverkan av feberdimmor kunde jag inte låta bli att öppna försändelsen. Brevet innehöll packboxar och stödlager till MT75-växellådan - (h)julafton!
 4. Bra att du frågade om detta! Då utgår jag från att det inte behövs backspärr. Idag har jag demonterat växelspakskonsollen för att, efter inspiration av dina bilder, göra något liknande. Men hur i helve... får man lös växelspaken från konsollen????
 5. Tack, där blev mitt konto rejält påfyllt med pund! Med så många kan jag handla mycket!!!!!
 6. Åh herregud, det är okänd kunskap för en analog gubbe! Det hade varit enklare att rita ett pundtecken på bildskärmen med en tuschpenna.
 7. Idag har jag beställt oljetätningar till in- och utgående axlarna på MT75-lådan samt stödlager (sitter i vevaxeln) från http://www.bearingkits.co.uk/ Pris inkl leveranskostnader 21,62 pund (hur i helve... får man pundtecken?) Om oljetätningarna behöver bytas vet jag inte men betraktar bytet som ett perverst nöje! Stödlagret behövs eftersom motorn satt på en automatlåda. Antas Växlare, ej SJ.
 8. Läser i TFS 2013:63: Av 2 kap. 6 § fordonsförordningen (2009:211) följer att anordningar som är avsedda för manövrering av ett motordrivet fordon eller i övrigt för att användas av föraren under färd ska vara inrättade och placerade så, att förväxling undviks och föraren lätt kan komma åt dem utan att trafiksäkerheten eftersätts. OBS!Denna författning har ännu inte trätt i kraft. Ska nog ringa Bilprovningen i morgon för att höra om backspärr måste finnas som indikerades i ett tidigare inlägg på forumet.
 9. Tack "gka" för länkarna. Gick med i klubben för första länken för att kunna titta på bilderna(krävde medlemskap). Just nu ser det ut som att det blir en egentillverkad växelkonsoll som kan ses på bilden i "super7":s inlägg ovan. den konsollen ger en ytterligare smalare låda, då kanske den går in i kardantunneln utan ombyggnad.......... om inte Murphy´s law tar över! Spaken blir nog "stelopererad". Utan all hjälp från forummedlemmarna riskerar "göraomandet" bli omfattande......... och svärandet! Ni är guld värda!
 10. Låter rimligt. Vid en hastig genomläsning av VVFS 2003:22 kan jag inte finna att det står något om automatlåda. Iofs kan regelverket ha ändrats men jag finner det osannolikt att "backspärr" skulle föreskrivas för manuell vx-låda.
 11. Läste någonstans på forumet att man måste ha backspärr, skulle vara ett krav vid besiktning. Jag har aldrig hört talas om detta. Någon som vet vad som gäller? Att fordonet ska kunna backas är ett krav men backspärr....? I VVFS 2003:22 34 kap,§5 står: "Växel- och tillsatsväxelreglage skall vara så placerade och anordnade, att de kan användas bekvämt, lätt och säkert. Osv..." Kan det vara tolkningen av "säkert" som föranleder ev krav på backspärr? Jag tvivlar.
 12. Nu har jag tagit "Thomas" och "gka":s synpunkter ad notam och bytt ut luckan av skärbrädan mot en av aluminium, 3 mm ur ett flygplan! Ny packning kompletterad med ett tunt lager blå motorsilicon. Har sökt inlägget där "therealpinto" skrev om "steloperation" av backväxelspärr - någon som vet var jag hittar inlägget?
 13. Min fd Fordmekaniker kom över i em (Stigge, du känner MA). Han tog loss vibrationsdämparen "lätt som en plätt". Diskuterade backspärren på växelspaken med honom. Han tyckte att jag skulle ta bort den helt - fördelen är att då kan växelspaken kortas utan krångel. Under hans rallytid sa han att det var bra med backspärr för att undvika misstag men om man (=jag!) inte skulle rejsa så kunde jag utan större olägenheter ta bort spärren. Vad tycker ni ärade forummedlemmar, är det försvarligt att ta bort backspärren? Har sett ursnygga växelspaksknoppar i alu på eBay men då blir det svårt med backspärr. Har vissa funderingar på att minska bredden på vx-lådan ytterligare genom att göra om växelspakskonsollen. Måste konsollen vara gummiupphängd eller är det bara för gubbar med hatt? Det går att böja in plåten i en linje mellan de blå pilarna och sedan göra en ny "stötta" ner till gummibussningens plats. Bussningen är tjock så för att minska bredden måste nog bussningen exkluderas - är detta rekommendabelt? Mycket funderingar som jag är mycket tacksam över att jag får lufta med er forummedlemmar. Antas Hattlös tv.
 14. Ser att ditt spakställ inte är gummiupphängt mot växellådan. Har du gjort stället själv? Några nackdelar att det inte är gummiupphängt? Funderar på att kopiera stället eftersom det ger ytterligare mindre bredd på lådan.
 15. Nu är de utstickande klackarna bortsågade på MT75-lådan. Det skiljer bara 10 mm i bredd mellan Typ 9 och MT75. Har jag tur slipper jag göra om kardantunneln! Växelspaken hamnar ca 1 cm längre bakåt med MT75 vilket är en fördel. Det som fattas för mej är knappen till backspärren och växelspaksknoppen - någon som har dessa eller en hel växelspak?
 16. Den är 6 mm dessutom är packningen "limmad" med blå silicon. Övervägde att göra den i 4 mm alu men tyckte att skärbrädan dög (enklare att bearbeta). Hmmm... iofs kan värmen göra att plasten blir mjukare......... ska tänka en stund.
 17. När man ser på ritningarna är MT75-lådan bredare än typ9-lådan. Har haft funderingar på om/hur mycket jag måste bygga om kardantunneln för att få plats med MT75. Upptäcker att bredden på MT75-lådan kan minskas med ca 4 cm genom att ta bort backljusbrytaren (svarta grejen i handen) och täcka hålet med en lucka. Luckan sågade jag ur en skärbräda, skar till en packning och vips hade bredden minskats. Nästa "breddminskningsåtgärd" blir att kapa bort några "klackar" (röda pilar) på båda sidorna av växellådshuset. Troligen är det något utskott från gjutningen av huset. Vips så har bredden minskats med ca 4 cm! Hoppas att den ryms nu!!!!!!! Återstår funderandet - hur får man loss växelspaken? Någon som vet? Antas Vandrar på den smala vägen.
 18. "Skånska prärien"? Ha, det är ju bara ett stenkast! När jag besökte era oländigt belägna trakter så klarade jag förutom personliga tillhörigheter och dator även med att ha en växellåda och startmotor i passagerarsätet - och den färden var 405 mil! Du och alla andra som inte har sufflett får väl tillgripa sufflett på rulle - linda in kroppen med GladPack! Tecknar Antas i arla morgonstund uti ett osnöigt Luleå.
 19. Har inte tänkt den tanken - ska prova! Efter lite analyserande ser jag att pinnbultarna faktiskt är de som håller vibrationsdämparen på plats. "Brickorna" på pinnbultarna är falsar på bultarna som håller fast.
 20. Jag följde ditt råd att putsa av axeln. Det såg nog värre ut än vad det var, efter putsning med sandpapper ser axeln riktigt bra ut. Visst finns det rostangrepp men jag tror att de nog inte spelar någon större roll. Tack för att jag fick nyttja din kunskap. Antas Putsare och pustare.
 21. Hmmm.... då utgår den idén ur tankesortimentet!
 22. Många köpare förlitar sej på "garanti". I kkl (konsumentköplagen) finns inget om "garanti", däremot gäller reklamation enl lagen. Konsumentköplagen gäller vid köp från näringsidkare av en privatkonsument. OBS! Vid köp/sälj mellan likvärdiga parter t.ex. företag-företag och privatperson-privatperson gäller kl (köplagen) "Garanti" är ett avtal mellan köpare och säljare, tvist ska därför behandlas enl avl(avtalslagen). Det finns inget i kkl som ger kunden någon "garanti". Av den anledningen är det MYCKET viktigt att läsa igenom och förstå vad som står i avtalet dvs "garantin". En känd biltillverkare utlovade "garanti", köparna kände sej trygga men det gick snabbt över när det visade sej att garantin bara gällde delarna - inte verkstadsarbetet och det kostade massor!!! För ett antal år sedan utlovade en känd däckstillverkare "livstidsgaranti" för deras däck, det visade sej att "garantin" endast gällde om man inte hade kört på däcken! Konsumentens reklamationsrätt (i kkl) gäller i tre år från inköpet. Reklamation gäller fel som fanns på varan vid köpet. Under de första 6 mån ska säljaren kunna bevisa att felet INTE är ett ursprungsfel därefter är det köparens sak att bevisa ATT felet är ett ursprungsfel. Trots allt som brukar framhållas av politiker så är konsumentens ställning svag i reklamationssammanhang. Min egen erfarenhet är att seriösa företag är måna om sin image därför är det en bra taktik att offentliggöra missnöje på forum (t.ex. detta!), effektivast är dock massmedia! Ibland brukar det räcka med att ge en liten vink om att missnöjet kommer att offentliggöras. Det kostar 10ggr mera att skaffa en ny kund jämfört med att behålla en gammal. Läs gärna Konsumentverkets utmärkta sida: http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Lagar/Konsumentkoplagen/
 23. Mjaaa, verkstadshandboken ger ingen vägledning när det sitter en vibrationsdämpare där. Den anger bara att man ska använda en 30mm hylsa för att dra av medbringaren, verktyg 15-030A ska användas som mothåll. När muttern är lossad ska avdragare 15-092 och 15-091 användas för att dra av medbringaren. Problemet är: hur får jag loss vibrationsdämparen? Se bilder på hur den är monterad. Ett annat problem är att ingående axeln är rostangripen ( se bild) där den går in i stödlagret i motorns svänghjul (vevaxel). Om jag minns rätt är stödlagret ett rullager där rullarna rullar mot ingående axeln som då blir "inre lagerbana". Lagret snurrar ju bara när kopplingen är nertrampad - alltså bara temporärt. Men hur fungerar stödlagret mot en rostig axel? Funderade ett tag på att loss ingående axeln, svarva av "lagerytan" och sedan värma en rörstump, pressa dit den och sedan svarva av till ursprunglig diameter. Frågan är - går ingående axeln att ta loss och utföra operationen utan omfattande demontering av växellådan?
 24. Hur får man loss vibrationsdämparen och bakre medbringaren på MT75-lådan? Verkstadshandboken är otydlig i detta fall.
×
×
 • Create New...