Jump to content

Esbjörn

Forumdeltagare
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Esbjörn

  1. Hej!

    Är lite sugen på de "gamla" filerna, som inte verkar finnas kvar.

    Länkarna är brutna............

    Det kanske rent av finns lite nyare material?

    Hej!

    Ritningarna på mina headers, som Leto gjort, ligger ute på <a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0" target="_blank">http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...%203%2E6&fc_a=0</a></a></a></a></a> under BeLo - 106.pdf eller också i bibliteket på LocostSweden.

    Ritningar på mina flänsar ligger på <a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0" target="_blank"><a href="http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0" target="_blank">http://groups.msn.com/Super7Karlstad/dokum...20system&fc_a=0</a></a></a></a></a>. Det ligger två varianter av dwg-filer där, den ena är för orginal-topp, Header_Flange_Pinto.dwg, den andra, Header_Flange_Belo.dwg, är till en portad grupp 1 topp som jag ska skruva på efter besiktning. :)

    Det bästa är att lämna dwg-filen till någon som skär med laser eller vattern el.dyl. Det kostar inte många kronor om de ändå ska skära något annat i samma tjocklek. Mina blev 7 mm, och så mycket tunnare vill man nog inte ha.

    Jag gjorde sedan en dorn och formade rörens ändar så att de passade inuti flänsarna, dvs rören går igenom flänsen för att undvika en kant och har innerkanten lika som avgasportarna.

    Rördimensionen jag använt är 1 5/8" och krökarna tror jag heter J158 och kollektorn PM158. Jag beställde alltihop via Mekonomen i Karlstad, men de tog hem det från Dalhems. Hansen Racing lär också ha samma krökar, med konstant area.

    Att räkna på headers verkar vara halvt magiskt. Jag har hittat formler som bygger på helt olika principer på nätet, motorvolym, resonans och gashastighet. Resultatet varierar något, men inte mycket. i slutänden är det ändå en kompromiss med vad som får plats. Jag tror jag borde haft ca 1000 mm långa primärrör för att få max nytta vid 5000 varv, men på ritningen blev de ca 935mm.

    Jag har lagt upp ett Excel-ark, "Beräkning Insug Avgas.xls", med tre flikar på Super7Karlstad. Första fliken beräknar diametern utifrån gashastigheten. Man vill ju inte få för låg hastighet, men inte heller turbulent strömning. Med vald diameter kan man sedan utifrån motorvolymen hitta längden. Det finns beräkningar på fördelningen vid 4-2-1 system och även om man vill bygga med succesivt större diameter.

    Naturligtvis har jag inte listat ut detta själv utan hittat lite häroch där, en gammal Comfort Racing bl.a. Jag rekommenderar ett besök på <a href="http://www.sorman-racing.com/" target="_blank"><a href="http://www.sorman-racing.com/" target="_blank"><a href="http://www.sorman-racing.com/" target="_blank"><a href="http://www.sorman-racing.com/" target="_blank"><a href="http://www.sorman-racing.com/" target="_blank">http://www.sorman-racing.com/</a></a></a></a></a>. Klicka på vedboden och öppna filen om insug och avgas. Massor av formler och fakta om "Ramcharging", "Stepped Headers" m.m.

    Lycka till!

    Hälsningar,

    Bengt

×
×
  • Create New...