Jump to content

Himlar

Forumdeltagare
  • Posts

    22
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Himlar

  1. Jag och en kompis delar på ett garage vi hyr här i stan, och håller långsamt på att vidareutveckla det till något lagom urspårat. En sak vi diskuterat är att ha en "fast" tryckluftsinstallation, så man kan köra med lite större lufttankar och slipper släpa runt kompressorn till där man nu vill vara. Kompressorn kan ju då också ljuddämpas bättre. Det "känns ju rätt", lite seriöst och sådär, men samtidigt är det en del jobb. Vad ska man gå på, är det bäst att koppla med rör eller slang till påkopplingsställena? Går det att få rimligt tätt utan att bli tokig på läcksökning? Är det ens en så stor fördel som man inbillar sig, eller är det bättre att investera pengarna i en bättre/större kompressor och timmarna i något med mer effekt på intrycket i garaget?
  2. Att knutarna inte tål 20k mil känns helt acceptabelt i en "lekbil", men hur snabbt kan man tro att livslängden avtar? En lösning vore kanske att luta motorn något även om man kör med knutar som får ta viss offset, det går ju alltid att minska offsetten med viss vinkling. Är det någon som sett någon liknande lösning? Jag har fått ett tips om Westfield FW300/400, men finns det någon som gett sig på det för ett hemmabygge? Corvette- eller 944-transmission är också intressant.
  3. Bromsar på diffen gillar vi väl? Jag vet i alla fall att om man ger sig på att konstruera egna spindlar bak blir jobbet väldigt mycket enklare om man slipper klura in bromsar där också. Och bromsar på diffen möjliggör ju DeDion (nu har väl Alfan redan det?), alltid ett plus.
  4. HovstaSX360: Drivaxlarnas vinkel skulle bli en utmaning, ja. Spontant tänker jag mig att det borde gå att hantera med vinklad kardan och att man siktar på hjul med liten rullomkrets, men det behöver såklart mätas och räknas lite på. Koppling har jag inte övervägt alls, men jag har för mig att både Porsche 944 och Corvette har kopplingen "på motorsidan" så det kanske är den lämpligaste lösningen. Alfalådan är också ett alternativ, men som du säger bred i framkant. Kengren: Tack för din feedback, jag förstår att det är mycket arbete i att få ihop vilken Locost som helst. Det var därför en av mina frågor var om någon sett en sådan lösning, för att om inte plagiera så i alla fall inspireras.
  5. Atomicen verkar riktigt cool, fast inte riktigt som jag tänker mig. Motorn skulle fortfarande sitta i fram och inte "åka passagerare", tänk drivlinan till en Corvette C5 eller Porsche 944 snarare än Atomic-bilen.
  6. Eftersom jag prokrastinerar på jobbet, började jag fundera på en gammal idé till ett projekt: en Locost-ish ram (längsmonterad bilmotor fram, föraren klart på ena sidan av bilens centrumlinje och drivning bak) med transaxel och Audi FWD-låda i bak. Heter den 01E, den som mittmotorbyggarna gillar? Idén skulle vara att kunna flytta motorn bakåt lite extra (och därmed kunna få till ännu bättre framvagnsgeometri), få en bättre viktfördelning och dessutom skulle det ju kunna se snyggt ut med delar av bakaxelklumpen stickande ut genom karossen i bak. Men har någon sett en sån lösning? Det sägs att Audilådan är samma som i Porsche 944, men utan täckkåpa i framkant eftersom den bultar direkt mot motorn. Vad anser de mer erfarna byggarna om konceptet?
  7. Jag har varit med och gjort en del pluggar för kompositgjutning utifrån markisoleringsskivor i polyuretanskum. "Blåskum", av oss studenter kallat eftersom det ... ja, är blått. Man ser ut som en smurf varje gång man varit och jobbat med materialet ... Hursom: skivorna har ganska rejäl tjocklek från början, och limmas ganska enkelt ihop med spraylim. De tål inte lösningsmedel (vi lackerade alla pluggar med billack innan vi gjöt formarna), men det är väldigt enkelt att ordna ett barriärlager: vanlig, vattenbaserad väggfärg. Kör man med en färg för det första lagret och en annan för de påföljande får man också en väldigt bra indikator på när man är på väg att slipa sig igenom barriärlagret. Jag det att de som kört projektet senaste året testat att använda "byggplast" (tjockare plastfilm på rulle) som barriär, men jag vet inte hur de löst det om de arbetat med dubbelkrökta ytor. Till vingplan och liknande fungerar det riktigt bra.
  8. Flatshifter gör ett plug in-system, jag vet att vi körde det på vår första Formula Student-bil och det fungerade väl. Typ. Det var ett monster på att dra ström, men så hade vi också slängt på alla upptänkliga strömförbrukare på den motorn och brände laddregulatorer på löpande band, så det kan ha varit handhavandefel ... Annars går det ju att köra med ett eget pneumatiksystem, alternativt elektroniskt system. Vi (okej, en av de mest intelligenta och innovativa människor jag haft glädjen att jobba med) knåpade ihop ett pneumatiskt system året efter Flatshiftersystemet, så det är inte utomjordiskt. Problemet på en Seven är väl att hitta en tillräckligt stor tank, eller montera en kompressor som fyller på tanken kontinuerligt.
  9. Måste det vara klockor till allting? Jag har fastnat lite för olika MC-instrument, av samma stuk som på nya R1an här: http://www.powersportstv.com/editorial/wp-content/uploads/2012/10/13_R1_Blue_D2.jpg
  10. En visning vore mycket intressant! Att få plats med en motor borde lösa sig, jag är mer orolig att få plats själv på längd och bredd på vettigt sätt. Jag kanske hör av mig till er inom snar framtid för att diskutera ett besök.
  11. Oj, jag drog verkligen igång något med den här tråden ... Tack för alla svar! VW-motorn verkar klart intressant, jag gillar också tanken att hitta en liten motor som låter trevligt, ger tillräcklig effekt och kan uppgraderas om behovet dyker upp. Ramen från Blocket lockar väldigt mycket, alldeles för mycket ... Jag har försökt leta lite för att hitta skillnaderna mellan olika Seven-generationer. Först: stämmer det att Caterham S3 är väldigt lik Lotus Seven S3? Och hur skiljer sig Seven S2 och S3 åt? Någonstans hittade jag att det som skiljer är spårvidd bak, men vad innebär det, ligger skillnaden i skärmarna eller är hela ramen bak bredare på en S3?
  12. Fickorna är, som vanligt, tyvärr inte oändligt djupa. Å andra sidan är jag någorlunda kompetent i CAD och har inte bråttom. Alltid något, antar jag. Vad gäller målbild ligger jag närmare "just show" än "just go", målet är att ha en rolig bil med "rätt" utseende, känsla och ljud. Roligheten känns inte som ett problem att lösa med en Seven, och därför har jag inga problem att gå ned i effekt/däcksdimensioner. Hade jag gått all in för varvtider, hade jag nog faktiskt börjat med något annat än en Seven och istället tittat på mittmotor och inspiration från nyare LMP-bilar. Men det är ett annat projekt. När jag kollar på någorlunda moderna motorer kring 1,4-1,6l verkar det finnas en hel del begagnade VAG- och PSA/Mini-motorer att få tag på i Sverige, är det någon som har erfarenhet av dessa?
  13. Min tanke har varit att köra med en Alfa Twin Spark-motor med ITBs (helt enkelt för att jag gillar ljudet av den motorn), skulle det gå att få plats med en sådan under smal nos/huv eller ska jag tänka om? Kanske ska tillägga att jag själv mäts in på 195cm, så jag misstänker att det inte går att skjuta motorn bakåt alltför mycket ...
  14. HS6-kitet ser väldigt likt ut, tack för tipset! Wobbly webs verkar tyvärr ligga utanför min budget, ja. En idé skulle kunna vara att använda spindlar+nav från bil med lämplig geometri och 5*114,3-bultmönster, och köra Amazonfälgar istället. Inte lika elegant, men ändå helt okej (och inom rimlig budget). Jag vet inte om färgsättning och allmänt "stuk" lurar mig, men jag får för mig att front och huv skiljer från det jag brukar se här och bland andra nya byggen. Lite mer "cigarrform", bland annat. Är det bara jag som inbillar mig?
  15. Tack för hjälpen! Att det verkar vara äkta Lotus Wobbly Web-hjul är jag medveten om, tyvärr har jag inte hittat vare sig äkta vara eller replikor till vettiga priser ännu. Vad gäller att bygga själv eller köpa kit/färdigt är jag öppen för förslag, men det är ju enklare att antingen börja med något som är någorlunda nära slutresultatet eller ha bra koll på vilka delar som ska användas. Högerstyrning är inget krav, jag föredrar nog vänsterstyrt, men jag tror den enkla rullbågen behövs för att få till utseendet. Är lösningen på bild med bultad enkel rullbåge godkänd i Sverige?
  16. Under en del surfande på Retro Rides hittade jag detta ekipage, och blev lite kär. En bild av något mycket liknande detta började växa, men problemet är att jag inte vet var jag rimligast börjar. Har ni några förslag på utgångskit, och vad som kan behöva förändras för att få den rätta eleganta looken? Fler bilder finns på: http://retrorides.proboards.com/thread/170923/best-lotus-7-ace-classics
  17. Letar fortfarande garageplats, allting är av intresse.
  18. Det börjar bli dags för mig att bygga/planera lite mer än prata om det, men för det behöver jag någonstans att vara. Finns det någon här som har tips om garage-/mekplats i Linköping? Gärna nära stan, eftersom min dagpendlare just nu har två hjul och pedaler, men allting är av intresse! Tack på förhand
  19. Det var så lite så! Jag tycker det är roligt att få berätta om vad vi gjort, och att kunna bidra med något här. Någon gång framöver lär jag utnyttja er kunskap om att bygga, så snart jag accepterat att CNCad aluminium och egendesignad kolfiberkaross inte är standard överallt ... ;)
  20. En hel del vet jag gjordes i detta material: http://www.stratasys.com/materials/fdm/ultem-9085 Materialet är rätt dyrt, och kanske inte något man använder i sin 3D-printer hemma, men om jag minns rätt var det "overkill" på en del ställen det användes. Oljepickupen och kyladaptern är väl de riktigt känsliga komponenterna i konstruktionen. Vilket material gjutpluggarna gjordes i vet jag inte exakt, och den typen av tillverkning har sina begränsningar. Reservdelar blir väldigt svårt, något vi märkte under motormappning :)
  21. Tack! Jag går på Linköpings Universitet, men samma typ av team finns också på KTH, Chalmers, Karlstads och Lunds Universitet här i Sverige.
  22. Jag är med i vår skolas Formula Student-team (tävling för studenter där vi bygger varsin formelbil och tävlar mot varandra på olika sätt), och vi hade en hel del hjälp att göra roliga saker med 3D Printing av ett företag. Nu fungerar inte allting i en printer man kan köpa hem och leka med i garaget, men en del saker fungerar och andra kan kanske fungera som inspiration? Vi klippte ihop en film (ja, logotypvisning och allt sånt men titta på prylarna vi gjorde) som visar allt vi gjorde i 3D print som hamnade på bilen (i övrigt gjordes prototyper för utvärderingar av former av vissa delar):
×
×
  • Create New...