Jump to content

rallyelwood

Forumdeltagare
 • Posts

  169
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

rallyelwood last won the day on November 29 2019

rallyelwood had the most liked content!

Reputation

17 Good

Contact Methods

 • Website URL
  http://hoftware.com

Profile Information

 • Kön
  Kille
 • Interests
  fordon, tåg, musik, teknik i allmänhet, natur, kulturhistoria

Profile Fields

 • Namn
  Henning B
 • Ort
  Liljevalchshagen
 • Locost-status
  Bygger locost

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Arvid har fullt upp i plugget denna termin så vi har tagit ett planerat längre uppehåll i byggandet fram till sommaren. Det hindrar inte mig från att klura på ändringarna som behövs av övre länkarm fram på grund av flyttade infästningar och upptäckten att den minsta cambervinkeln blir ca +2°. 😯 Efter mycket räknande och provande av olika längder kom jag fram till en som ger ett camberjusteringsspann på ca +1° till -3°. Förresten, är ni på Instagram kan ni kolla in taggen #KoboltRunabout. Före, med flyttad infästning. Modifierad jigg. Modifierad länkarm. Jo, fyrkantsröret är bara tillfälligt, det ska sitta ett bockat runt rör där egentligen. Frigång mot en bakfjäder fram... Check!
 2. Ang. caster fram; jo,vi vet. Det var du som tipsade oss om det från början, och vår SFRO-man höll med... Ang. drivaxlarna; Vi ska dubbelkolla länkarmar, jiggar, etc... Om inget annat upptäcks blir det till att korta drivaxlarna.
 3. Här kommer höstens rapport. Vi börjar dock så långt bak som i juni, då vi började fixa och trixa med styrväxeln, i brist på andra delar vi väntade på. I samma veva tillverkade vi en ny jigg för länkarmsinfästningarna fram som skulle gå att dela så den kunde avlägsnas utan att bryta sönder den. Anledningen till den nya jiggen var att vi i samråd med vår SFRO-man beslutat att flytta infästningen för övre länkarm 15 mm bakåt vilket ska resultera i en teoretisk castervinkel i mitten av justeringsspannet på -10° ( 😮 ). Sedan återkom vi i november för att slutföra mock-up:andet av den bakre hjulupphängningen. Det har varit svårt att hitta en M18x1.5 gängstång som betecknas svetsbar, så det kan hända att vi slaktade en transit-led för att i alla fall kunna provmontera... För att göra en komplett provmontering tillverkade vi dummy-stötdämpare i åkhöjdslängd och monterade diff och drivaxlar => 😬 I monterat läge bottnar drivaxlarna mer eller mindre direkt i knutarna. Var i h-skotta ligger felet? Med korrigerade länkarmslängder ska det gå att använda standard-Sierra-längd på drivaxlarna i Haynes Roadster, och vi har varit medvetna om detta långt innan vi byggd länkarmsjiggar och länkarmar. Men vi kanske ändå har råkat titta på de icke korrigerade måtten? Tiden fanns tyvärr inte att undersöka detta närmare just denna gång. Fram då? Jo flytten av övre länkarmsinfästningarna gick bra, men när vi provmonterade länkarmar och spindel noterade vi att trots att övre leden var inskruvad så långt det gick sa redan ögonmåttet tydligt att cambervinkeln var positiv. 😣 Med samma totala längd på övre länkarm som i CAD:en ger 0° camber får vi i verkligheten ca +3° camber. En orsak är troligtvis att vi använder symetriska adaptrar för transit-leden i spindeln (de s.k. svamparna) medan geometrin i CAD:en troligtvis representerar en spindel med en off-set svamp. Men detta är väl normalt, eller hur? (="Bilbyggarens sång".) 👋 Så nästa gång vi har byggträff kommer måttstockarna gå varma, och kanske både metall och ritningar revideras. 🛠️ --- Nya styrdelar Kan styrväxeln passa här? --- Länkarmar och spindel bak Med drivaxel och dummy-stötdämpare på högersidan Så här stort avstånd är det mellan lagerhuset och spindeln innan drivaxeln trycks ihop och monteras, på högersidan. På vänstersidan är det än värre... För mycket i båda fallen! --- Delbar bakre del av nya länkarmsinfästningsjiggen fram Jiggen på plats och övre länkarmsfästen flyttade Utan jigg Hjulupphängning fram vänster provmonteras Ehurm... inte så bra.
 4. Min kommentar efter senaste bygghelgen: "Wow, denna helg har vi hunnit mycket!" Arvids svar: "Vadå, vi har ju bara punktat dit fyra plåtbitar?" Bilderna för väl tala som vanligt. 😜
 5. Åtta länkarmar, eller dags för resten i hjulupphängningen Fram övre Fram undre Bak övre 1, 2, 3 ... 8! Hylsa får plats för camberjusterare
 6. 3,5 länkarm, eller jäklar vad stor den blev Grovborrade camberjusteringshylsor Plopp! Camberjusteraren passar fint Och här provmonterat på en spindelled Märkning "Binky-style" (utan svarven, då) Jag ser dubbelt? 2 länkararmar, undre bak Här har vi halvan, övre bak Åh, så 3:an, undre fram Perspektivet blir ett annat i verkligheten, upplevs större än på ritningen ---- När "allt" i hjulupphängningen är punktat blir det provmontering...
 7. Länkarmar blir till, eller Åter efter ett längre uppehåll Förstärkningar i bakre spindeln som svetsas i senare För att placera hållare för länkarmsplattan (främre undre länkarm) i jiggen Bockade främre undre länkarmsplattor Jigg till bänkkapen för att kapa många bussningsrör smidigt Bussning och yttre bussningsrör passar i länkarmsfästen 22 st yttre bussningsrör 24 st bussningar Bussning-närbild Diverse länkarmsdelar Notchar länkarmsrör (den borrmaskinen höll inte hela vägen , att montera rörnotchen i pelarborrmaskinen var mycket, mycket bättre ) Mallar ut för bakre övre länkarm En bit kopparrör skyddar insidan av yttre bussningsröret Främre undre länkarmsplatta monterad i jiggen Bakre nedre länkarm tar form Första röret notchat för bakre övre länkarm Kan nog bli bra detta (bak vänster)
 8. Hydroscands 1900-rör uppfyller SFRO:s krav, enligt vad jag kan se. Utdrag från: EN10305-4: https://www.dropbox.com/s/rzve0xthflxuu1f/10305.pdf?dl=0 Översättning mellan DIN och EN finns i SFRO-boken, om jag inte minns fel.
×
×
 • Create New...