Jump to content

Arto

Locost Sverige medlemsklubb
 • Posts

  377
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Everything posted by Arto

 1. 🤔Jag har nylock (inte klass 12.9) på min bil, och det blev godkänt. Använde vanliga muttrar utan låsning under hela byggtiden, bytte sedan ut dom när bilen var helt klar f. SFRO2 så man inte nöter på låsningen mer än nödvändigt. Men om det går att hitta bättre så👍
 2. Arto

  Tomas GT40

  Välkommen! Härligt med fler byggare av 40-tummare Angående bromsar så är det allra viktigaste att försöka knöla in så stora skivor som möjligt i fälgarna. Bromsbalansen fixas till bäst om den är ställbar. Jag har f.ö. exakt samma grejor fram som bak då behovet av skillnad minskar med motor och växellåda bakom ryggen.
 3. Eloxering är överlägset på alu, ger paneler som som är korrosions och reptåliga men dom behöver passas till och göras färdiga innan ytbehandling. Tycker även att helt obehandlat funkar kanon.
 4. Arto

  NeoForty

  Ser exakt ut som min 🙂 Nu har jag inte mycket effekt i motorn men upplever att kylningen bär sig åt som det finns en hel del marginal, tror det blir bra det där👍
 5. 😍Tycker den är extra snygg i breddat utförande.
 6. Här kommer en till uppgift (förmodligen är "olika" den med). 18% av volymen i systemet, som jag läst någonstans, var vet jag inte? Kylvätskan kan man räkna med expanderar ca: 6% och så tar man det gånger tre. Skulle det visa sig att man har för liten tank kan man utöka volymen med ytterligare en tank och dra en slang som går från övre delen på den första tanken till botten på den andra. Då uppstår fenomenet att om den första blir full rinner överskottet till den andra. Sedan när systemet kallnar blir det undertryck och då sugs det tillbaka till den första igen. En annan finess är att tank-2 kan placeras lite var man vill, t.ex. betydligt lägre än den första, d.v.s. en väldigt bra utväg om man har problem med att den första inte räcker till. Lämpligt då är att man har ett kylarlock med högre öppningstryck på 1:an jämfört med tank-2. Har man problem med att kylvätskan ändå sprutar ut är det kanske risk att man har någon/några luftfickor i systemet? Då faller ju alla teorier om hur vätska expanderar. Min tank är ca: 2,5 liter, kanske aningen mer, vill minnas att det går ca: 16-17 liter i systemet och det verkar funka. Edit: Man kan även tänka sig att ha en tokliten tank-1 som separerar ut luftbubblorna och ha storlek på tank-2 för all expansion.
 7. Det går två slangar till AC-kompressorn, den ena passerade bäst i trakterna där kylrören kommer ut.
 8. För mig var det precis tvärt om. Handbromsprylarna hamnade i vägen för oljetråget Det blir f.ö. tämligen trångt i dom där regionerna när motorn ligger så långt ner och fram. Kylrör, handbroms, växelreglage/vajrar, gasvajer, och som i mitt fall dessutom toppas med en av slangarna till AC´n.
 9. Det ska finnas ett fyrkantrör med påsvetsade plattor i ändarna och fästen där vajerhöljen passar. Den är tänkt att skruvas fast mellan nedre rambalkarna men jag hade fullt med oljetråg där. Alltihop gick för min del till återvinning, byggde istället eget med längre balansstång och separata fästen för höljen på sidorna i motorrummet. Det var lite dåligt med bilder på just handbromslösningen men efter en stunds letande kan jag bidra med balansstången. Och vajerfästet på förarsidan.
 10. Aha, då är jag med, 100 och 52mm. https://www.smiths-instruments.co.uk/category/gt40
 11. Har inte koll på exakta måttet men min rekommendation är att göra hålen när du har dina instrument och kan mäta exakt. Min upplevelse är att man vill ha hålen ganska tighta utan glapp. Eftersom en del av instrumenten sitter lite vinklade kapade jag och bockade om en del av byglarna på baksidan en aning för att få till det, d.v.s. lite kinkigare med storleken än en vanlig plan panel kan jag känna.
 12. Vet inte var andra placerat sina men min sitter längst ut på passagerarsidan.
 13. Arto

  Artos SGT40

  Stort tack, ska försöka med det Ja, regn rusk och kyla under våren och så helt plötsligt första sommardagen med 20 grader och solsken, helt sagolikt sammanträffande! Det återstår ju en del vädertätning att göra då jag vill se hur mycket som vill "trilla isär" först.
 14. Arto

  Artos SGT40

  Typbesiktning och T12BF klart idag, nu är det bara att vänta på skyltarna och sedan ut och fräsa omkring. Fick sällskap av ett par goda vänner som fotade och bad mig göra ett visst tecken. Det var med hänvisning till farbrorn nedan Men så drog jag mig till minnes en annan jag sett Fasen så gött
 15. Har inte mätt men skillnaden är nog inte jättestor i så fall om du har 10-12cm. Mellan rattaxel och styrväxel har jag en helt annan lösning än Corsa C, som jag inte kan dra mig till minnes just nu😳. Hittade en tråd vid googling på "ön där dom vill vara för sig själva", som styrker resonemanget. Det handlar om "Spontan rattaxelkollaps". https://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/threads/steering-movement.337622/
 16. Aha, Det är option på ställbar ratt som gör att i princip hela rattaxeln ser annorlunda ut, ser lite ut som man då fått offra lite längd på kollapsbarheten?
 17. Arto

  Artos SGT40

  Tack Örjan, jag får återkomma när jag kört lite mer. Nu när man har hittat rätt höjd på styrväxeln och gärna vill behålla den tänker jag att pitmanarmen är bästa stället att justera bumpstear. Ställbarhet på Caster finns det gott om. Det hela är ingen stor fråga för tillfället, vill ut och köra istället, Det kan ju hända att man vill passa på att ändra något annat på samma gång, när man sedan ev. börjar skruva....
 18. Jag känner igen kilformen med plastbiten som ska släppa vid påfrestning från "rätt håll" men i övrigt ser din rattaxel ganska mycket annorlunda ut än vad min gör (som kommer från Corsa C). Vilken modell kommer denna från?
 19. Arto

  Artos SGT40

  Tack Örjan, tydligen är det så. Vid besiktningen nämndes 9 grader vilket jag tycker är otroligt mycket men tydligt är att man antagligen behöver öka på. Jag misstänker att det är en del byggare som med mig gärna tar del av dina siffror och upplevelser, har sett i din tråd att du kör Volvo 240 styrväxel (samma som jag) men inget servo. Mer caster tillför att det blir något mer tungstyrt men kanske ändå inte så att det blir någon större nackdel? En sak jag sitter och funderar på är om mitt Corsa C el-servo möjligen kan försämra återgången något även om servoverkan ställs på noll? Jag kunde inte känna någon skillnad oavsett inställning på den begränsade provkörning som ännu varit möjlig. Nu blev det ju trots detta godkänt och enligt utsago inget stort problem då bilen är byggd för "aktiv körning". Dessutom blev det tummen upp och en del beröm för köregenskaperna bl.a. i samband med provokation. Jag får börja med detta och göra ev. ändringar sedan när man fått köra lite mer.
 20. Arto

  Artos SGT40

  Stort tack till alla för gratulationer och glada tillrop👍 återstår reg-besiktningen som förhoppningsvis är formalia och man kan börja prova och sortera ut allt ordentligt. Bilen känns väldigt snäll och förutsägbar men har ju inte kört den hårt ännu. Det som förvånade lite var återstyrningen och som inte var vad jag inbillat mig, ändå ligger caster på nästan 6 grader. Ska klura lite på en justerbar pitmanarm så man enkelt kan hålla ordning på bump stear om man vill öka caster.
 21. Arto

  Artos SGT40

  Jahaja, då var SFRO-2 avklarad, anmärkning på att plåtluckan i skottet inte satt monterad och en klammer till en bromsslang som jag glömt att dra fast Bromsbeläggen skramlar som f..n vilket man gärna vill bli av med, tänker att försöka hitta någon lösning med fjädrar som trycker på dom ovanifrån. Tips mottages förstås med tacksamhet. Det blev ett himla farande, med besiktning i Norrtälje och sedan kör, broms och buller i Västerås men all gick bra. Bullermätaren stannade på 83dB. Somnade gött på kvällen efter en liten förfriskning.
 22. I mitt fall enklast möjliga: En slang från luftfiltret till ena ventilkåpan, ytterligare en slang som är försedd med PCV-ventil från andra ventilkåpan till vakuumuttaget.
 23. Så var det ja, borde ha kollat lite högre upp i tråden, @catskalleär självklart välkommen att höra av sig med pm eller nå´t. Johan: Beklagar nedsmutsningen av tråden
 24. Haha, Det är min konstruktion och två handtag är på väg och hamnar på dörrarna som finns hos mig, Är du intresserad får jag två st. SGT-handtag över i närtid.
 25. Arto

  Wingnut

  😍 Är imponerad av både designen och fabrikationen. mycket tjusigt!
×
×
 • Create New...