Jump to content

Jörgen Granberg

Locost Sverige medlemsklubb
 • Content Count

  43
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Jörgen Granberg

 1. Bultcirkeln kan variera. Det beror på vilken bil som fått agera donator och hur byggaren tänkt.
 2. Nu är äntligen säsongen här och Sjuan har blivit rastat nästan ett tiotal gånger. För två veckor sedan körde jag till jobbet i -2 grader för att få till en hjulinställning innan däcksäsongen börjar, det var hyfsat kallt. Jag jobbar numera på en däckfirma så hjulinställningar är inget bekymmer. Min kollega med 20 års erfarenhet av hjulinställningar, rallybilar och custombyggda fordon talade väldigt varmt om kvalitén på detta bygge. Bakvagnen stod helt sprikrak men vi korrigerade lite i framvagnen. Märks dock ingen större skillnad efter vanlig landsväg. Det har varit en väldigt turbulent vår med byte av arbete, en grabb som haft det jobbigt i skolan och en sambo/kartläsare som valt att flytta. Hon tyckte det var roligare att åka på en häst istället för i en sjua 🙄 Vi är fortsatt väldigt goda vänner så det är inga problem men det är alltid tråkigt att gå igenom en separation. Nu får jag leta mig efter en ny kartläsare. Dock med de nya stolarna från Lusomotors som är ganska tighta så ställs det lite krav viktmässigt. Hon bör inte väga mer än 75kg om hon ska sitta bekvämt 😂 Idag var jag ute och fotade lite. Håll till godo med en bildbomb. Sist men inte minst vill jag än en gång tacka Christer J för att han lät mig köpa detta underbara bygge. Jag har svårt att tro att man kan ha så mycket roligare på fyra hjul än det är med den här.
 3. Äntligen så kom det ett stort paket. Beställdes kring jul och levererades den 13e februari så det tog ett tag. Nya stolar från LusoMotors. Specialbeställda med svart vaddering och mörkgråa sömmar för att matcha bilen. Förarstolen är här monterad och man kan jämföra med passagerarstolen som är den gamla. Den nya stolen är lägre och smalare. Nya stolarna beställdes för att de fräscha till med nytt men framförallt för att få slät baksida på stolstyggen och lite snygg vaddering i stolen. Får se om jag måste borra hål i sittytan likt det var gjort på gamla stolarna så vattnet rinner iväg om det råkar regna på mig i sommar. Släta och förstärkta baksidan. Båda stolarna på plats och jag är nöjd. Det var kanske aningen smala men det går bra för mig som är 176cm, 75-80kg. Väger man 100 pannor ska man undvika åtminstone den här modellen från LusoMotors. Sista månaden har tyvärr varit riktigt stökig privat så tror inte det blir gjort så mycket mer gjort med sjuan innan säsongen drar igång.
 4. Härligt! Hur upplevdes körbarheten?
 5. En av julklapparna till mig själv har dykt upp sedan länge. Men eftersom sjuan utspridd i delar runt om i garaget så har jag inte kunnat testa den. Köpte skyddet via ebay.co.uk. Påstods passa alla sjuor oavsett ruta, vindavvisare, störtbåge osv. Nja.. Den går att få dit som skydd och den kommer inte skada lacken men det är bara tack vare nummerplåtshållaren bak som den sitter kvar i någon ordning. Backspeglarna blir också helt felinställda varje gång skyddet monteras. Det blir inte tätt ner mot sidorna utan där glipar det friskt. Det duger typ mot regn och eller damm en vindstilla dag. Tänkte att skyddet får åka med i bagaget som nödlösning om det börjar regna. Kvalitén på produkten i sig var det inget fel på men passformen för just den här sjuan var lite sådär.
 6. Kul projekt 🙂 Vart ungefär beräknar du att slutvikten kan hamna? Ursäkta kanske dum fråga för jag kan verkligen ingenting om snöskotrar... men om det är den typen av snö att skidan och snöcrossen inte glider ovanpå, är det inte risk att det blir mycket "stopp" mot den här ganska raka vinkeln?
 7. Jag har Esab Warrior Tech som säljs på Jula. Jag är nöjd. Som dag och natt med automatiskt avbländade hjälm.
 8. Borde räcka med 99kr Postnord paket upp till 2kg. Är lite väl långt till årsmötet, kanske ett annat år 🙂
 9. Dags för en lite uppdatering. Det slutade senast med att jag skulle fixa lite stenskott och en spricka i fästet för vindavvisaren men det blev bara mer och mer.... Slipade ner fästet och lagade sprickan med kemisk metall. Kanske världens sämsta bild men men.. I varje fall två lager grundfärg och två lager matt svart färg. Därefter tre lager med matt klarlack. Skönt med lite färgångor i garaget ☠️ När jag ändå hade tagit loss vindavvisaren så tog jag loss scuttle för att jag tänkte laga den felade temperaturmätaren på ett mer proffsigt sätt än min tidigare fix. Och när jag ändå hade lös en del av mätaren så bestämde jag mig för att ta loss alla mätare och polera upp glaset framför mätarna som var lite repiga... och när jag ändå tagit loss allt så varför inte lacka om hela instrumentbrädan för att få bort några skavanker...och när jag ändå hade isär allt annat så bestämde jag mig för att skapa en inre skala på hastighetsmätaren så det ska bli lättare att se hastigheten och lite annat pyssel som dök upp. Vill förresten inte glömma bort att tacka Christer J för att han ställt upp som bollplank när jag behövt klia mig i skallen lite extra. Dessutom ganska finurliga lösningar han gjort med mätarna. Vart var vi nu igen, det började med att fixa en list men det blev lite mer jobb än så. Först slipa ner instrumentpanelen. Luckan på handsfackets insida skulle få lite färg. Dags för resten av instrumentbrädan att få ny färg. En nyans mörkare än tidigare. Lack dammar precis överallt så täckte över sjuan. Avslutade med matt klarlack, precis som den var lackad tidigare. Mycket bra val från början av Christer att välja matt klarlack. En lös mätartavla för att experimentera med en inre skala. Var i kontakt med ett antal tryckerier men ingen kunde ställa upp med någon direkt hjälp Den här mätaren hade en lite skavank som jag faktiskt inte sett innan jag tog isär den. Bytte mätare och förde över Christers finurliga lösningar så funktionen är densamma. Jag passade också på att mörklägga lite mer bakom den gamla TCS-symbolen på instrumentet som tidigare kunnat synas en aning när man kört i mörker. Ny mätare köptes och monterades så nu är vattentempen helt korrekt. Höll på att glömma putsningen av mätarglasen. Min sambo hjälpte mig att få till skalan och tryckt på självhäftande papper. Inre skalan och alla mätare monterade. Allt fungerade på första försöket, ibland blir man snopen. Allt för denna gången..
 10. Kul att det fungerar! Jag kollade på videon och blev nyfiken på vad det är för gula lampor som blinkar till på varvräknaren?
 11. Trevlig läsning. 👍 Kul med mycket bilder.
 12. Jörgen Granberg

  Elcrosskart

  Snyggt! Jag var skeptisk när jag läste att du skulle lacka med en sån där spruta men resultatet ser bra ut👌
 13. Hade liknande fel på en -94 Clio. Dock inte lika allvarligt. Jag märkte det själv eftersom det börja låta i framvagnen. Problemet därefter var att få tag i rätt stötdämpare för tydligen fanns det flera modeller att välja på till samma år och varken Renault, Mekonomen eller annan reservdelsfirma kunde säga vilken jag behövde innan jag tagit loss den gamla. 😑 Renaulten blev inte långvarig i vår familj.
 14. Det var kul att du försökte. Men det kanske är så att personerna på forumet är bättre på att bygga bilar än fotoredigering 🤣
 15. Det hade varit trevligt men just nu inriktar jag mig på estetiska detaljer. I somras kändes det som att effekten räcker för tillfället. Det finns dock vissa funderingar på att slänga i de större spridarna och installera en bredbandslambda, alternativt att göra ett besök hos Sävar Motor efter eventuellt spridarbyte. Planen är inte riktigt spikad än. Först och främste så blev den här mopeden lämnad i mitt garage med diagnosen. Startmotorn fungerar inte, och den dog plötsligt under en resa för två år sedan och har stått sedan dess. Felsökte och hittade en kabel som var av vilket orsakade att det inte fanns tändning. Ett stift hade åkt in i en kontakt så därför fungerade inte startmotorn. Dessutom hade förgasaren rostat ihop under två åren som den stått. Rengjorde och fick igång mopeden men den behöver en ny förgasare. Har ingenting med sjuan att göra förutom att den tog upp tid som jag hade lagt på sjuan annars. Nu vidare mot sjuan och viktigare saker. Den efterlängtade julklappen dök upp i mellandagarna! 😍 Monterad och på plats. Jag är sjukt nöjd med denna något annorlunda ratt. Tycker att den smälter in perfekt med övriga kolfibertemat och ger en känsla av premium. Efter monteringen av ratten så gav jag mig på att bättra på den här svarta listen som rutan fäster i. Den hade en spricka ut mot en kant och lite stenskott. Men här någonstans så brakade det iväg och blev allmänt kaos i garaget. Det kändes lite som den här reklamen nedan som gick för ett antal år sedan när sambon kom ut i garaget och undrade vart jag tog vägen och varför delar från sjuan låg utspridda över hela garaget.... Mer om detta en annan gång.
 16. På en bruksbil hade jag valt bort vanliga kopparrör, har hört att de kan vibrera sönder!? Vet inte om det ligger någon större sanning i det. Kanske inte en fråga när den här typen av bil som troligtvis inte används så mycket. Men kopparnickel blir väl inte lika fula/oxiderade som koppar kan bli efter tag? Jag gillar när saker är fina länge 😀
 17. Två sportrattar 320mm. 1. Beg mockaratt 320mm enligt bild, uppskattningsvis 1500mil. Skicket är helt okej. Mockat har blivit lite "glansigt" på sina ställen där man håller som mest. Bilderna är klickbara för att närmare se skavanker. Tutknapp medföljer. Universal hålbild för sparco, momo osv. Pris: 150kr + frakt 2. Polyuretan ratt 320mm. Använd i 15-30mil. Passade inte min smak då finishen på ratten när den var ny inte var tillräckligt bra. Något för den som inte är superpedant. Universal hålbild för sparco, momo osv. Tutknapp medföljer. Nypris 650kr. Pris: 150kr + frakt Finns i Umeå och kan skickas. PM eller 070-2619963. MVH Jörgen
 18. Första bidraget? Vissa kommer att säga att det är photoshop, men jag kan redan nu erkänna att det är photoshop på riktigt låg nivå 🤣 Gott nytt år på er allihopa! Hoppas 2019 blir ett riktigt kanonår! Finns i större kvalité här https://postimg.cc/5X7NjgLj
 19. Fortsatte putsa upp kylaren när den ändå var lös. Smetade dit lite lackskydd när det var klart så ytan kanske håller sig fin lite längre. Ändrade lite vid en slanganslutning som jag misstänker kunde varit där miniläckan uppstod nu när kylaren visade sig vara tät. Passade på att putsa lite på några andra rör när jag ändå kom åt. Monterade tillbaka allting och fyllde på ny glykol. Provstartade och lät systemet gå upp till arbetstemperatur och så långt så är det tätt. Passade på att byta vevaxelgivaren då jag en gång i somras fick problem att starta när motorn var varm. Det hände bara en gång och ett sånt fel kan vara svårt att hitta. Men vevaxelgivaren är en tänkbar bov i dramat så den byttes. Eftersom jag även bytt till ett nytt batteri så har jag gjort vad jag kan än så länge och hoppas att det inte ska hända igen. Ska fortsätta tvätta/putsa lite här under lite senare. Annars går jag i väntans tider på en julklapp som jag beställde till mig själv och Super7. Paketet verkar ha fastnat kring Arlanda och det var lite synd för jag hade verkligen sett fram emot att få paketet innan jul så jag kunde montera under julledigheten. För att trösta mig själv så beställde jag därför en till julklapp till Super7 🎅 God jul på er alla!
 20. Skämmas ska du inte göra. Tänk om det hade varit jag som svetsat röret från början 😅
 21. Vi kör en liten uppdatering till. När jag köpte sjuan så nämnde Christer något om att kylaren fram kunde ha ett litet miniläckage. Nu när det är vinterfix så blev det dags att undersöka. Jag tog loss kylaren och trycksatte den först och sprutade på såpvatten. Inga bubblor avslöjade vart det i så fall kunde vara. Sänkte därför ner kylaren i vatten och trycktestade. Inte ett spår av läckage nu heller. Det fanns dock en aning fukt vid en av anslutningarna när jag demonterade kylaren så jag hoppas på att det bara är att dra slangklamret lite hårdare när det blir återmontering. I samband med demontering så märkte jag att gummiupphängningarna till kylarna såg lite trötta ut (inte riktigt så trött som på bilden för tryckröret lutar på gummit) Men det var hög tid att byta. De nya är lite mer stumma och jag hoppas att det därför håller längre. Hoppas också att det inte blir för stumt så det orsakar att något skakar sönder. Vet av erfarenhet från jobbet att vibrationer är en helt vetenskap och både för stumt och för slappt kan ha förödande effekter. Tack christer för tipset om art nr 63-102 på Biltema. Det här röret var synligt från sidan om man kollade in i framvagnen så när jag ändå hade lös kylaren så tänkte jag att jag kunde snygga till det lite. Här är väl en typisk grej som man kanske inte har tid att göra supersnyggt när man bygger en bil. Då vill man bli färdig någon gång och att putsa ett sånt här rör i flera timmar kanske man gärna hoppar över. Jag är ganska säker på att jag hade gjort så själv. Men nu är det vinterfix och jag har inte något emot att putsa i några timmar när jag får vara själv i garaget och lite bra musik i bakgrunden. Är snart klar med röret. Blir kanske inte 100% men det blev lite snyggare i varje fall.
 22. Dags för en liten uppdatering. Hade trevligt besök av Christer tidigare i veckan. Jättebra att kunna prata och diskutera lite kring sjuan. Det dyker lätt upp några frågor. Hittade lite extra tid och energi i veckan så jag har hunnit göra lite efter besöket. Började med att polera bakskärmarna en extra gång då jag fått in något skräp mellan våtslipapperet sist och det lämnade repor som vanliga poleringen inte tog bort. Tog fram det "tunga artilleriet" med lamullstrissa och Menzernas grövsta polish och körde igång. Avslutade med ett finare steg och lackskydd. Nu är nästan alla repor ett minne blott. Jag har riktat det här skärmstaget som av någon anledning svängde lite mycket utåt i nederkant. Detta är en bild före och efterbilden glömde jag så klart fota... Det nya batteriet dök upp samma dag som jag hade besök och när det kom så lyckades jag lista ut hur Odyssey datummärker sina batterier. Det gamla var ganska exakt 10 år gammalt. Det nya är tillverkat i Juli 2018. Märkte en himla skillnad i snurr på startmotorn gentemot det gamla batteriet. Båda styrstagens färg som kändes väldigt plastig hade släppt. Putsade ner ytan på stagen stagen och bättrade med lite ny färg. Vänstra staget efter bättring. Jag tog loss alla fyra hjulen och tvättade de noggrant både in och utsida. Skrapade bort gamla klistervikternas kletrester. Vilket är sjukt svårt att få bort. Fälgarna är i helt okej skick men det finns lite stenskott och skrapmärken. Så jag blandade på känn från tre olika bättringsfärger jag har för att få till rätt färgmatchningen. Tog sedan en konstnärspensel och försökte dölja märkena. Ovan är före och efter på ett exempel. Följer ett till exempel nedanför Ett tidskärvande pillergöra...
 23. Hur tjock är distansen totalt? Vilken lamell har du?
 24. Då det nalkas storfrämmande så försökte jag få ordning på den påbörjade poleringen. Resultatet blev ganska bra. Kommer fortsätta putsa en del på vissa saker framöver. Tiden i garaget var tyvärr kraftigt begränsad i helgen på grund av barnpassning då sambon åkt på hundutställning i Stockholm. Lite blandade bilder från det jag hunnit med.
×
×
 • Create New...