Jump to content

Skalman

Forumdeltagare
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Skalman

 1. Bengt Johansson (postmanpat) 1 på körning 1 på grill Anders Kamperin (Offroad) 1 på grill. Per Adelsson(Pac), 1 på körning (B) Göran Nilsson. 1 körning, 1 grill Kjell Andersson. funktionär 1 på grill Roland Käll, funktionär 1 på grill Andreas Svensson, grill och körning. (B) Jakob cederblad(jake),1 körning, 1 grill (B) Jari Kinnunen, 1 körning, 1 grill Per Ersson funktionär 1 på grill Leif Larson ( men bara kanske beror på om jag kommer hem eller icke covid-19 jobb) kan jag åter komma närmare och när är sista dagen för bestlut? KAN EJ Mikael Nordin 1 körning. Christer Johansson (Christer J) 1 funktionär, 2 på grill, ingen körning Fredrik(Vedde) Engzell, Funktionär, 2 på grill och 1 körning.(B) Mattias Kristiansson 1grill, 1 körning🤟 2 funktionär Lars Andersson. 1 grill 1 körning Per Lindberg 1grill 1 körning Horst Grieger 1 körning Magnus Viktorsson (Ford GT40) 1 körning Magnus Viktorsson (BMW E30) 1 körning Peter Björk (Mazda Miata) 1 körning Anders Eggelind 1grill 1körning Txbias Berndtsxn (lupus) 1körning 1 grill ( med reservation för att jobbet krockat de 3 senaste årena ) Daniel Römer (daromer) 1grill, 1 körning (B) Johnny Johansson 1 körning (B) Fredrik Pousard (fege) 1 grill, funktionär (med reservation för ev. sent avhopp) Johan Weinö 1 körning Marcus C 1 körning Claes Östberg 1 körning Andreas Rauherz 1grill 1 Körning Robin Eriksson 1 körning Martin Lindberg 1 körning Stefan Sjölin (longen) 1 grill 1 körning Johan Svensson 1 körning
 2. Jag ska korta balken som går mellan växellåda och diff från en Miata genom att kapa ut en bit i mitten och behöver hjälp att svetsa ihop bitarna. Den är gjord i aluminium, ca 5 mm godstjocklek. Borde vara enkelt för en van TIG-svetsare. Någon här som är kunnig eller som har tips om någon som är? Bor i Kungsbacka så gärna någorlunda i närheten.
 3. Jag har kört en hel del banträffar de senaste 10 åren med olika arrangörer och jag tyckte det här var en av de bättre. Inget unikt i upplägget men ordning och reda och bra flyt. Körde i B-passet på 1,05-tider som bäst och tillhörde de snabbare där så det verkar inte ha varit någon direkt fartskillnad mot C-passet. Det var någon av de nyare Lotusarna som var långsam i kurvorna och sedan kom jag inte om på rakan då han hade typ tre gånger fler hästar men det var bara någon enstaka gång det hände. I övrigt var det bra samarbete och flera släppte förbi tydligt med blinkers även på andra ställen än rakan så jag tyckte det funkade jättebra. Tycker det är smart att dela träff med annan klubb när man inte är så många deltagare och Lotus-klubben är ett bra val då det är bilar som prestandamässigt ligger nära Locost. Det hade varit betydligt sämre att dela med bilar med extrem effekt men dålig väghållning, det hade blivit mycket rörigare. Jag utnyttjade varje körpass så med tom tank var jag nöjd vid 4-tiden och hoppade över open pit så jag tyckte körtiden var lagom.
 4. 1. T#bias B#rndtson med vanliga brask lappen tröska 2. Fredrik Pousard 1 på grillningen 3. Kjell Andersson 1 på grillningen (ingen körning ) 4. Jari Kinnunen 1 på grillningen 5. Ingen körning, 1 på grillning (Per Westrin / Stinrew) 6. Anders Öhman 1. på grillningen 7. Anders Nilsson 1 på grillning 8. Herr. Cederblad. 1 på grillningen 9. Erik Jorpes - hinner inte till grillen tyvärr. Men kommer när tuppen galer på morgonen 10. Anders Karlqvist 1 på grillningen 11 Andreas Rauherz 1 på grillningen 12. Fredrik Vedde Engzell 0 på grillingen kommer på morgonen. 13. Bengt Johansson 1 på grillningen (ingen körning) 14. Roland Käll 1 på grillningen (ingen körning) 15 lars andersson 1 körning 1 grill 16 Mattias Lindvall 2 på grill 17 Martin Lindberg 2 på grill (1 på körning) 18 Johan Svensson 0 på grill, 1 på körning
 5. Jag har genom hela bygget försökt hålla i kostnaderna och för att ha koll på det har jag noterat alla utlägg. Det finns säkert några saker jag har missat men alla stora grejer ska vara med. Materialet till ramen blev jag sponsrad med så det finns inte med som kostnad. Ganska tidigt i bygget bestämde jag mig för att jag skulle göra ett bygge till så jag la ambitionsnivån ganska lågt och såg det här mest som ett läroprojekt. Jag har försökt sälja av så mycket som möjligt från donatorn vilket har gått rätt så bra, har blivit av med det mesta av det jag trodde skulle ha något värde. Avräkning MX-5 till amatörbygge Inköp donatorbil -22 000 kr Baklampa vänster org MX-5 (skroten) -300 kr Bromsslang ny -300 kr Broms- och bränsleledningar Biltema -900 kr Bromsok fram renoverade 2 st -2 000 kr Delar service (kamremssats, olja, bromsvätska etc) -1 200 kr Hammarlack ram -537 kr Glasfibermaterial Biltema -3 000 kr Luftintag+filter -800 kr Färg silver Biltema -240 kr Kolfibervinyl -180 kr Summa utgifter -31 457 kr Suflett 2 000 kr Stereo 300 kr Baklucka 500 kr Matta+mudguards 800 kr Båge 500 kr Växellådsskydd 300 kr Baklampa vänster 500 kr Hö dörr, skärm, framstöt 2 500 kr Luftutsläpp + varningsblinkersknapp 450 kr Mittkonsol, innerskärmar fram, plastskydd under motor 1 300 kr Styrservopump 600 kr ABS-pump 800 kr Innerskärmar bak 300 kr Airbag ratt och passagerare 1 000 kr Summa intäkter 11 850 kr Administrativa kostnader Byggbesiktning SFRO -4 500 kr Bullerprov -1 300 kr Ursprungskontroll -600 kr Registreringsbesiktning -2 800 kr Totalt adminstrativa kostnader -9 200 kr Totalsumma -28 807 kr Totalt sett har bilbygget kostat 20' och kringavgifter ytterligare 9'. Det är lätt att springa iväg i kostnader och jag kommer ha en större budget för nästa bygge men jag är rätt nöjd att jag fick ihop det här för de pengarna.
 6. Min bil registreringsbesiktigades för ett par månader sedan och när jag gick in och kollade besiktningsperioden såg jag att den inte ska besiktigas förrän våren 2021? Har det blivit något fel eller är det helt i sin ordning? Räknas ett amatörbygge som ny bil så borde väl första kontrollbesiktningen ske våren 2020? Jag är bara glad att jag slipper besiktiga på 4 år men jag undrar lite hur det gick till
 7. Jag hann inte bli klar i tid för att göra bullerprov innan vintern men det gjordes en solig vårdag 1:a maj. Jag har orginal avgassystem från Miatan så jag var inte speciellt orolig och med 74 dB i snitt var jag det tystaste fordonet den dagen... Registreringsbesiktningen gick utan problem. Det enda de klagade lite på var huvlåsen men efter att ha läst på reglerna (fick vara max 3 cm höjd ovanför motorhuven för att vara ok) så gick även de igenom. Nu är bilen godkänd att köras på allmän väg Att kalla den "klar" vore däremot att ta i...
 8. Det material jag hade hemma var precis för lite för det jag behöver fixa i helgen så jag behöver komplettera. Är det någon som har fyrkantsrör/fyrkantsprofil 25x25x2 liggandes och kan avvara lite? Helst en meter men även en liten stump på 10cm funkar i värsta fall. Jag bor i Kungsbacka men kan åka inom Göteborgsområdet för att få tag på det.
 9. Jag har kvar kvitto på donatorbilen och jag sparar nummerplåtarna och chassieplåtarna så borde det inte vara några problem.
 10. Farsan klagar på att det står ett vrak (tom Miata-kaross) på hans gård :icon_oops: Jag har gjort SFRO 1 och 2 (fick dock anmärkningar på 2:an som ska fixas och besiktningen göras om) och ursprungskontrollen är klar, däremot är inte registreringsbesiktningen gjord ännu. Kan jag göra mig av med min donatorbil nu eller kan jag få problem längre fram?
 11. SFRO 2 gjord med blandat resultat. Vägegenskaperna fick bra betyg. Däremot kärvade bakbromsarna så bromsbalansen blev fel och elsystemet fick omdömet "gör om, gör rätt". Jag har använt orginalhärvan från Miatan utan någon större modiifering och hade dragit den genom kupén vilket inte uppskattades. Nu har jag gjort om dragningen och gömt härvan mycket bättre, dragit kabelstammen genom kardantunneln istället för genom kupén etcetera. Jag känner mig själv betydligt nöjdare med elsystemet nu, bara att hoppas att besiktningsmannen gör detsamma :)
 12. 1. Jari Kinnunen, 1 på grillningen 2. Fredrik Pousard (fege), 1 på grillningen 3. Ola Aronsson (otech),Ford Focus lunchpasset, 1 på grillningen 4. Per Adelsson(Pac), Mazda Miata NC Lunchpasset(kanske), 1 på grillningen. 5. Micael Johannssen, 1 på grillningen 6. Anders Öhman (r Anders), 1 på grillningen. 7. Svante Sörmark (svinto), 1 på grillning 8. Anders Nilsson (brumbeum) 1 på grillning 9. Anders Björnson, 1 på grillningen 10. Peter Lilja, 1 på grillningen 11.Per-Åke Hjelm, 1 på grillningen 12. Joacim Järkeborn (jocke4u), 1 eller 2 på grillningen 13. Erik Jorpes, oklart om jag hinner till Grillen... 14. Mikael Brax (mbx) 3 på grillning 15 Jörgen bock , jag själv på grillning 16 Björn Nyman, ingen på grillningen 17. Krister Ericson 1 på grillning 1 körning på lunchpasset 18.Thomas Lundgren 2 på grillning. 19. Andreas Rauherz ( seven v8) 1 på grillningen 20. Txbias.Berndtsxn , 1 bana , 1 grill ( finns risk för jobb krock ban körning) 21. Dennis Ahlzén, 1 på lunchtimmen Bmw 330, 1 grill. 22. Markus Torgén, 1 på lunchtimmen Mustang, 1 grill. 23. Petter Magnusson, 1 på lunchtimmen Mustang, 1 grill. 24. Jens karlsson, 1 på lunchtimmen, bmw e34 525, 2 på grillningen. 25. Stefan Larsson (HovstaSX360), 2 på grillningen 26. Jonas Åkesson (Jonas) , 1 på grillningen 27. Johan Svensson, ingen grillning, är på plats 12 på söndagen
 13. Efter en helg med mycket mektid har projektet kommit framåt en bit. Både fram och bakdelen är i princip klara, ska foliera motorhuven i kolfiberlook tänkte jag, har gjort det en gång innan och det ser helt ok ut även när underlaget inte är 100% jämnt. Motorhuven är gjuten direkt på orginalhuven utan att göra en form först så den är rätt ojämn. Jag är inte särskilt nöjd med bakdelen men det får duga så länge, får se om jag gör om den längre fram. Tog en lite provtur också, första gången sedan i höstas och en bra motivationshöjare :)
 14. Absolut, frigoliten i sig ger ingen styrka utan jag har gjutit glasfiber över den. Det gör en jäkla skillnad i stabilitet utan att addera så mycket vikt. Bakänden blir en kombination av original stötfångare från Miatan och en större del jag gjuter själv. Funktion går 'före form i det här bygget, speciellt bakdelen kommer inte bli jättevacker.
 15. Dåligt med uppdateringar men det har hänt en del i vinter. Jag har kört bana med Peugeot 306 i ett antal år och hade tidigt en tanke på att få in delar från en 306:a i mitt bygge. Det visade sig att 306:an och Miatan har nästan exakt samma spårvidd så tanken på att ta hela framänden tog fart. Det här var först efter att jag gjort ramen så jag hade vissa begränsningar därigenom. Måttade lite och kom fram till att det borde gå. Jag hade aldrig räknat med att det skulle gå så här smidigt dock. När allt var inmåttat så var det ett gap på mindre än en cm mellan frontplåten från Peugeot och min ram så det var bara att fylla i tomrummet med lite plåt och staga upp den lite för stabilitet. Jag valde att gjuta motorhuven i glasfiber själv. Dels för att orginalhuven väger bly (18 kg!) och dels för att jag ville modifiera den i bakkant för att passa mitt bygge bättre. I sann Locost-anda (och för att jag glömde köpa polyuretan) så användes lite spillbitar av frigolit från gjutformar för betong till förstärkningar. Var lite osäker då frigolit kan reagera med polyester men märkte inte av det alls.
 16. Jag och tjejen har förlagt vår årliga Englandsresa så att jag ska få gå på den här i år. Vi har ordnat resan redan men det hade varit kul att sammanstråla med likasinnade på plats. Jag kommer gå på mässan på söndagen. Mvh Johan
 17. Japp. Bilbygge och torr brittisk humor i en underbar kombination :)
 18. Milstolpe: Första provkörningen gjord :D Massa saker provisoriskt monterade så det blev en försiktig provtur men allt kändes bra. Jag var rädd att stötdämpningen skulle kännas stenhård då jag använder dämpare från sport-versionen av Miatan och den känns rätt hård i den tyngre Mazdan men det var ingen fara. Accelerationen kändes riktigt bra, låg vikt är en bra trimmetod. Härligt att köra en bil utan servostyrning igen, har inte gjort det på några år, helt annat vägkänsla än en modern bil. Skön motivationshöjare att få köra lite. Har börjat reda ut kabelhärvan, har inte gjort något med den sen jag rev ur den ur donatorn så det finns massor att göra. Är lite rädd att ta bort för mycket så jag tar det lugnt och metodiskt.
 19. "Jag ska triangulera sidorna, svetsa fast golvet och täcka kardantunneln, sedan är ramen klar för lack." skrev jag i mars. Jo tjena, det var inte så bara visade det sig. Att passa in plåtar tog mycket längre tid än jag räknat med, och många plåtar blev det för att täcka in tanken, kardantunneln och sittbrunnen. Halvvägs där. Mycket CAD (Cardboard Aided Design) för att få till alla bitar. Klart och lackat. Då utseende har låg prio och jag ville testa resultatet så penselmålades allt med Biltemas hammarlack. Inget att rekommendera om man vill ha superfinish men smidigt att bättra. Jag räknar med att svetsa fast mer fästen och annat i ramen och då är det skönt att kunna bättra lätt. Nu börjar jag montera saker i ramen permanent, känns som en skön milstolpe. Ska bygga broms- och bränslesystem innan ramen paras ihop med resten. Har som plan att kunna testköra innan vintern kommer, får se om det håller.
 20. Ambitionen att uppdatera tråden har gått sådär inser jag såhär 4 månader sedan senaste inlägget men arbetet har gått vidare och SFRO1 gjordes förra helgen. Bilen ser ut såhär i dagsläget: Fick inga större anmärkningar utan bara mindre kompletteringar så det känns skönt, hade varit jobbigt om hela konstruktionen hade sågats :) Jag ska triangulera sidorna, svetsa fast golvet och täcka kardantunneln, sedan är ramen klar för lack.
 21. Ramen görs i 25x25x2. Trämodellen var ovärdelig, mycket lättare att ändra och göra om än i stål. Då jag använder en hel del från Miatan är det många mått som jag är låst vid och måste anpassa mig till. Att den är hög fram beror på hur hjälpramen fram ser ut, samt att jag måste ha något att fästa stötdämparna i. Motorn är rätt hög också så det gör inget att ramen blir hög. Bak är den hög för att jag använder Miatans tank, den kommer vara i utrymmet över bakaxeln. Karossen har rätt låg prio, den kommer anpassas för att täcka chassiet, inte för att vara snygg :)
 22. Efter att ha läst på detta och andra forum i ett par år är det dags att visa mitt projekt. Kort om mig; jobbar på kontor på dagarna och tycker det är avkopplande att jobba med händerna när jag är ledig. Min bilkunskap sträcker sig till mekande med bruksbilar och en banpreppad Peugeot. Det här projektet började för lite drygt ett år sedan med import av en rostig och bulig men mekaniskt sund Mazda MX-5 från England. Efter ett par helger fick en flyttbar lyftkran hjälpa till och karossen var borta från resten: Hade från början tänkt göra en Exocet men det stöp på att den är gjord i 1,5 mm. Tänkte då att jag gör en egen ram istället, hur svårt kan det vara? ;) Har studerat seven-ramar och andra rörramar en hel del för att få till en vettig ram men har aldrig gjort något liknande innan så man kommer säkert gå i en del fallgropar. Började göra en mall i ekologiskt material: Jag använder Miatans hjälpramar fram och bak samt balken som förbinder växellådan och diffen. Locost är ett tema för hela bygget så jag kommer använda så mycket som möjligt från donatorn. Det kommer bli en helt öppen bil, ingen framruta och ingen suflett. I dagsläget är jag nästan klar med ramen. Det som återstår är en del triangulering, främst i framänden av bilen. Jag kommer att svetsa plåt i golvet, transmissionstunneln och sidorna av kupéen, därav har dessa inte triangulerats. Härnäst på listan är stötdämpartorn och fästen för ratt, broms- och kopplingscylinder. Vilken tjocklek ska man göra stötdämpartornen i? Räknar med en tjänstevikt på runt 750 kg. Jag tänkte göra dem i 2 mm, borde väl räcka mer än väl?
×
×
 • Create New...