Jump to content

DIRAVI

Forumdeltagare
  • Posts

    1,132
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by DIRAVI

  1. Är det någon som vet vad det är för bultirkel på svänghjulet på Z-tec?
  2. Hur går det, händer det någe i garaget, eller är det för svinkallt?
  3. Jag tycker inte att man kan lasta handlarna för trubbel hos posten eller bussfrakt, eller vad det nu må vara. Men att inte distributionen fungerar talar ju för att handla av dem som har hemma. Själv väntar jag att ett paket jag skickat med bussgods för flera veckor sedan skall komma fram....
  4. Sitter inte fjädrarna på övre bärarmen på taunus och granada? Alla bilar jag tittat på som har fjädrarna på undre bärarmen har spindelleden åt andra hållet där (egentligen bara alfa)
  5. DIRAVI

    Et På Dd7

    Så mycket ET du hittar fram. Noll et bak (jag hadde noll ET på min, och 205 breda däck, det gick in under bakskärmarna) Spacerplattor kan vara ett alternativ bak.
  6. Automat vore ju ultimat. ;)
  7. Måste först säga att jag gillar ditt koncept, både drivlinan och framvagnslösningen, asconans spindlar är riktigt trevliga. Men sen till frågan om turbo eller inte, jag skulle defintift gå på turbo, men jag är lite abv en turbojunkie ;) Att ploca ut 150-175 hkr ur den lilla motorn utan turbo blir relativt dyrt, och effektkurvan blir inte så trevlig. Att plocka ut 180-200 hkr ur den med överladdning behöver inte bli lika dyrt, men man kan få en betydligt mycket trevligare effektkurva. Och det där med turbospark, det hör forntiden till, med förgasare och fasta tändsystem och låååg kompression. I dag med bra motorstyrning kan du bygga turbomaskiner med bra grundkomp och få till en trevlig karaktär, ofta laggar det lite på låga varv, men ligger man i de register man använder när hornen är ute så har man inte märkbara fördröjningar.
  8. Loppade kors har jag kört med, ingen hit då det är svårt att få bra svetsar i gjutgods, för mig släppte det, tur man tog sig den lilla biten som var kvar till garaget. Kan man konsten att svbetsa bra i gjutgods är det inget problem. Men det kan ju vara bättre att använda renoveringsbara kors.
  9. Angående kardantunneln. Montera motor, växellåda, bakaxel och kardanaxel, innan du bygger kardantunneln. Så kan du anpassa tunneln efter dina behov, kansk göra den lite smalare än i boken, så blir det lite rymmligare, och bygga så nära lådan du kan, så får du mer fotytrymme.
  10. För att STCC-bilar är stora och tunga vilket ställer krav på större bromsar, och så vidare. På tävlingsbilar är det vanligen så att man sätter dit de minsta fälgarna som går över de bromsar man tycker sig behöva.
  11. Har för mig det är 10:1 men stoort hål. Kolla med MrLynx
  12. En sak som många kanske inte tänker på som monterar motorn helt stummt är att saker och ting flexar, även en bilram, om motorn då får ta upp de krafterna så kan det i vissa fall bidra till chassiets styvhet, i fler fall innebära ökad påfrestning på motorn, vilket kan leda till problem. Jag har kört med ett stummt fäste och resten gummi på en tidigare bil, där var det värmeproblem som var orsaken. Det ökade märkbart vibrationer.
  13. Jag kör med en Volvo 240 axel på ett chassie av bokmått, och med fälgar med ET 0 blir det ganska lagom. 740 axeln är bredare, men har ny fälgar med mer ET (45-48) så kommer det bli ungefär lika. Sen beror det ju självklart på vad för stuk man vill ha.
  14. Inte enbart, du har en tryckdiferes i systemet, pumpen bygger tryckskilnad, och sen faller trycket över termostaten. Så man har ett högre tryck i motorn än i kylaren. Och det hjälper till att förhindra punktkokning. Men kylproblem kommer sig sällan av att termostaten inte öppnar tillräckligt, så varför vara utan?
  15. En lösning jag i dag skulle välja för upphägning av en stel eller DeDion-axel är nog en trepunkts. där undre länken skall stå för sidolokalisering, och vara lägsta punkt på axeln. (under diffen på en vanlig stel axel) Sedan tillåta åtminståne 10 cm utfjädring och 15 cm infjädring. Påminner en del om Seriett-bilarnas bakvagn, så det är ingen nytt under solen. ;)
  16. Det är egentligen, rent geometriskt, två problem som de flesta sjuor med stel axel har. Dels aldeles för högt RC, ofta i höjd med axelcentrum(i undantagsfall tillochmed högre), och då bilarna har relativt låg tyngdpunkt så får man ingen avfjädring av sidokrafter, vilket leder till liten progresivitet i sidogrepp. Relativt enkelt att få till drägligt med väldigt lågt placerat panhardstag, (liggande)wattlänk eller annan lösning på sidolokalisering ex Jacobs stege/malock eller den mer avancerade mumforden. Sen är det väldigt vanligt med extremt kort fjädringsväg bak, vilket i kombination med hög ofjädrad vikt och hårda fjädrar ger en svårighet för hjulet att följa vägbanan när det finns ojämnheter, inget problem på banbilar, eller för dem som altid kör på jämna vägar, men ett märkbart problem för oss som bor i tjälskottens land. Går att lösa genom att ge axeln och hjulen utrymme för fjädringsrörelse, och kombinera det med lite mjukare fjädrar än vad de flesta har. sen får man backa upp med krängfjäder för att ta hand om krängningen som blir ett resultat av mjukare fjädrar och lägre RC. Resultatet av en bakvagn med högt RC (relaterat till tyngdpunktens höjd) och kort fjädringsväg blir en bil som har en ganska tvär övergång mellan grepp och släpp. framförallt när vägbanan är lite ojämn. Har man däremot lågt RC får man et mjukare släpp, och med fjädringsväg blir bilen mindre benägen att hoppa över ojämnheter. Är det ojämnheter i kurvan när man ligger på gränsen och axeln lättar så har hjulen väldigt svårt att få tillbaka greppen när de landar igen och man har en axel med RC placerat i höjd med Tyngdcentrum eftersom då hela bilens tyngd är i sidled ofjädrad vikt. Egentligen ganska enkla saker, men bara för aqtt en sak fungerar jättebra på bana behöver det inte fungera lika bra på vanliga vägar, de är ju olika beskaffade.
  17. Serie ettorna hade även noskon och skärmar i alu, serie treorna hade glasfiber i noskon och skärmar. Aluminium blir lättare än glasfiber då det är svårare att få glasfibern som en bärande del av chassiet. Så antingen triangulerar man extra eller så har man aluplåt under glasfiberskalet :) Man får ju blankare och finare finish med glasfiber, men det ser ju rejsigare ut med aluplåt. (Smaksaker är ju altid en fråga om smak och så)
  18. DIRAVI

    Bezerkley?

    Nej, de är inte så kinkiga, bara man har den på rätt sida om framaxeln :) (även fast Lotus 7 serie ett hadde den framför :o )
  19. Det beror ju på vad man vill ha för bil, westfield har ju plastkaross med lite egen design, vill man ha det är det ok, vill man ha en Sjua som ser lite mer ut som en sjua så är det alukaross som gäller. Och sen anser jag att Caterham har bättre kvallite än westfield, men det är ju småsaker ;)
  20. Sen finns ju de svenska kitten. Dala7: om du vill ha en stor bil Esther: DD7, jag tycker de har bra klass och bra support, samt snygga lösningar. Bra pris.
  21. Det blir oftast en jämförelse av äpplen och päron, men de bilar som rullar på vägen och har stel axel har oftast en väldigt kort fjädringsväg och högt RC, det finns bilar med delad axel som inte heller har särskilt bra geometri, men det är enkelt att bygga en delad bakaxel som dels får lågt RC dels får rimlig fjädringsväg. Det går att bygga stel axel med bra upphäng med, men det kräver att man struntar i hur andra gjort och tänker lite själv. Kort fjädringsväg ger problem när vägen är ojämn, och lågt RC ger problem med lynnig bakvagn.
  22. Är inte hållfasthetskraven på rören relaterade till fordonets tyngd och bärarmarnas konstruktion?
  23. DIRAVI

    Bezerkley?

    Ackerman är inte så viktigt att det är exakt, det gör mest skilnad när du skall handknuffa bilen i garaget, ute på vägen så räcker det att den är i rätt socken.
  24. Blir ju vackert, men vad händer med ofjädrad vikt ;)
  25. Jag har regelbundet bytt däck på diverse fälgar det senaste året eller så, när man vä lär sig går det fort. Ett par däcksjärn, åsså bilen och en domkraft som MrLynx skriver. Nu sätter jag en saxdomkraft mellan däcket och dragkroken på bilen...
×
×
  • Create New...