Jump to content

patjo

Forumdeltagare
 • Posts

  95
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by patjo

 1. ”För runt tio år sedan donerade Chrysler Group ett antal Dodge Viper till olika yrkeskolor för att användas i utbildningssyfte. Standardproceduren, och som stod inskrivet i vår överenskommelse, är att när de donerade bilarna inte inte längre behövs i utbildningen – så ska de förstöras.”

  Jahasåatt? Tio årskullar av elever på Fordonstekniska Programmet har gjort otaliga isär-ihop med dessa bilar. Inget ont över FP men jag tror dessa bilar och deras komponenter bäst betraktas som uttjänta.

 2. Vad spelar det för roll vad jag tycker när jag frågar efter policyn??

  Tack, jag hoppas kunna bidra med mer än frågor. När nuvarande renoveringsprojektet kommit ur garaget och jag bestämt mig för om jag ska skaffa egen lokal eller inte så ska det bli bygga av.

  Om du tittar kollar i inlägg bakåt tex 25 valfria i olika trådar så kommer du hitta ytterst få eller ingen "slentrian citering" av hela inlägg. Du kan hitta citering av väl valda stycken som den nya texten direkt knyter an till.

  Och det är väl i det närmaste ordagrant motsvarande hur jag tycker funktionen bör användas, vidare motsätter jag mig reglering av användandet. "Citatdirektivet" var dock som jag skrev en orsak till att jag inte varit här så mycket, den andra var att jag inte bygger Locost. På senare tid har det blivit aktuellt att börja titta på mitt bilprojekt igen och då har jag sökt mig tillbaka till det kunnande som finns samlat här.

 3. Tack. Nej, jag har inte funderat alls. Jag ville bara förmedla att det kanske finns en MEV Rocket till, som inte gått via återförsäljaren som idag är aktiv, som iallfall ursprungligen fanns utanför Linköping dit du nu flyttat.

 4. Hej!

  Jag har precis hittat tillbaka hit efter diverse villospår med köpebilar. Har skummat igenom din tråd och ser att 1. du har flyttat till Linköping och 2. det undras hur många MEVs det finns i landet.

  För många år sedan, vet inte exakt men bokmärket i gammeldatorn till deras hemsida var från 2008, figurerade en mindre firma i Malmslätt utanför Linköping i MEV-kretsar. Tydligen ska man ha varit, eller ha avsett att bli, svensk återförsäljare av MEV. En gemensam bekant till företagaren och mig var på mig om att jag skulle engagera mig i verksamheten och tyckte att det vore en bra idé om jag köpte deras första kit som tydligen skulle vara någon form av prototyp. Jag minns inte om det var tal om licenstillverkning eller hur det skulle lösas, jag lockades iallafall inte av affären.

  Vad jag förstod ska en ram ha funnits men inte tiden då den nystartade firman krävde all sådan. Hörsägen säger att firman snart gick omkull och saker såldes av, vet inte vad som hände med eventuell ram. Pengar till marknadsföring verkar dock ha funnits då hemsidan fortfarande fungerar.

  mev-sportcars.se

  (Funkar inte länkar?)

 5. Liten klipp & klistra-övning av intressanta partier, mest för min egen skull men sharing is caring. Hoppade över paragrafer rörande ljuddämpning och utsläpps placering och riktning.

  41 kap. Särskilda krav för ombyggda och amatörbyggda personbilar och lätta lastbilar

  --------------

  5 § Ombyggt fordon ska efter ändringen inte ha fått väsentligt försämrade säkerhetsegenskaper i förhållande till ursprungsutförandet.

  Motorer m.m.

  8 § Amatörbyggt fordon får inte ha högre motoreffekt än 15 kW DIN/100 kg tjänstevikt.

  9 § Ombyggt fordon får inte ha högre motoreffekt än vad något av följande alternativ ger.

  1. en ökning med 20 % av den ursprungliga effekten,

  2. en ökning med mer än 20 % av den ursprungliga effekten om fordonstillverkaren lämnat annan högre uppgift. Om denna högre tillåtna effekt ska utnyttjas, ska de speciella villkor som fordonstillverkaren angivit vara uppfyllda.

  3. en ökning med mer än 20 % av den ursprungliga effekten om organisationen för amatörbyggen och besiktningsorganet bedömer att fordonets egenskaper enligt 5 § är uppfyllda. I detta fall får dock motoreffekten inte uppgå till mer än 15 kW DIN/100 kg tjänstevikt.

  Angående VW-Buggy finns särskilda bestämmelser i 1 §.

  10 § Ombyggt fordon får inte ha större vridmoment än vad något av följande alternativ ger.

  1. En ökning med 10 % av det ursprungliga vridmomentet.

  2. En ökning med mer än 10 % av det ursprungliga vridmomentet om fordonstillverkaren lämnat annan högre uppgift. Om detta högre tillåtna vridmoment ska utnyttjas, ska de speciella villkor som fordonstillverkaren angivit vara uppfyllda.

  3. En ökning med mer än 10 % av det ursprungliga vridmomentet om organisationen för amatörbyggen och besiktningsorganet bedömer att fordonets egenskaper enligt 5 § är uppfyllda.

  Angående VW-Buggy finns särskilda bestämmelser i 1 §.

  --------------

  41 kap.

  Särskilda krav på amatörbyggd eller ombyggd bil konverterad för drift med etanolbränsle

  58 § Amatörbyggd eller ombyggd bil som ändrats till drift med etanolbränsle ska uppfylla kraven i 5 kap. 26 § andra stycket och 6 kap. 66 §.

  5 kap.

  26 § Personbil som är av 1993 eller senare års modell, och lätt lastbil som är av 1994 eller senare års modell, ska uppfylla kraven på avgasutsläpp vid typ 1 prov enligt direktiv 70/220/EEG (se 2 kap. 6 §). Bränsleflexibel etanolbil ska provas med bensin (referensbränsle med specifikation i IX till direktiv 70/220/EEG) och etanol (referensbränsle med specifikation enligt 32 §). Enbränsle etanolbil ska provas enbart med etanol (referensbränsle med specifikation enligt 32 §). Den kravnivå enligt direktiv 70/220/EEG eller enligt andra bestämmelser som bilen ursprungligen godkändes mot, får inte överskridas. Övergång från det ena referensbränslet till det andra referensbränslet ska göras utan manuell justering av bränsleparametrar.

  Andra personbilar och lätta lastbilar än de i första stycket ska uppfylla krav på utsläpp vid tomgång i bilaga 7 till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:84)* om kontrollbesiktning.

  *TSFS 2010:84 bilaga 7 återfinns i TSFS 2011:40

  6 kap.

  66 § Bränslesystemet ska vara så utfört att det, med avseende på risken för läckage, inte nämnvärt påverkas av bränslet vid de temperaturer som fordonet normalt utsätts för. Detta gäller oavsett den tillämpliga blandningen av etanolbränsle och bensin.

  TSFS 2010:84 Hänvisar till TSFS 2011:40

 6. Hej igen,

  Jag lyfter tråden med en lite annan vinkling, det rör sig fortfarande om samma motor...

  Jag har en donatormotor som i sitt ursprungsfordon saknade katalysator. Jag vill sätta den i en 87:a som även den saknar katalysator. Kommer jag runt nånting här om jag samtidigt etanolkonverterar?

  Jag ser att det stormat lite runt etanolfrågan men hittar inte mer att läsa på sfro.com. Finns reglerna för etanolkonvertering att läsa nånstans? Jag avser inte överladda.

  Edit: Precis som jag publicerade inlägget kom jag på att det kan vara idé att iallafall titta i boken. Den säger i princip att "Ombyggt fordon skall vid etanolkonvertering klara normal kontrollbesiktning".

 7. Hello!

  Med anledning av ett av mina ständiga sidoprojekt så undrar jag lite över reglerna runt motor och ombyggt fordon.

  Jag vill bestämt minnas att jag tidigare läst att för att slippa avgasreningsintyg vid byte av motor i bil från 76-92 så skall motorn tas komplett med styr- och avgasreningssytem från bil som sålts ny i Sverige. Just att den ska vara såld i Sverige hittar jag ingenstans när jag idag läser ifatt.

  Har det ändrats nåt här? Om ja/nej:

  • Räcker det att modellen sålts ny här? Eller,
  • Måste just min individ vara svensksåld?
  • Kan jag med gott samvete köpa grannens dikeskörda tyskimport? Eller,
  • Kan jag låna en svensksåld donator och sen byta till grannens dikeskörda tyskimport? Det är väl rimligen motsvarande grejer?

  Undrande,

  Patrik

 8. Följande delar är nu mer överflödiga och ligger mest i vägen.

  post-231-0-19489100-1288456769_thumb.jpg

  Volvo 760 multilink bakspindlar. Finns även drivaxlar och en slunglamelldiff men ej smidigt tillgängligt vid fototillfälle. Ska även finnas bromsok och skivor men skicket på dessa är i skrivande stund okänt. Tappen från stora länkarmen (bärande) finns kvar, var avsedd att svetsas in i en ny, lättare konstruktion. Framspindlar, ett komplett fjäderben, det andra påbörjad konvertering till dubbla länkarmar (avsågat fjäderben, var ändå krokigt). Ytterligare bilder finns i tråden http://forum.locostsweden.se/index.php?showtopic=5611

  Finns för hämtning i Mantorp.

  1500 kr för volvodelarna.

  post-231-0-28597900-1288457462_thumb.jpg

  Framspindlar, Alfa Romeo 164 3.0 V6 (framhjulsdriven). Med drivaxlar. Bromsar med renoveringsbehov. Finns även en femväxlad växellåda (inte den som syns på bilden).

  Finns för hämtning i Mantorp.

  1500kr för alfadelarna.

  Allting är naturligtvis förhandlingsbart.

  Patrik Johansson

  0735128721 (helst mellan 16-20)

 9. Någon gång under den gånga helgen alternativt så sent som måndag eftermiddag/kväll stals diverse delar från en 155 Q4 i Mantorp. Det som saknas är Intercooler, dumpventil, tryckrör och bränsletrycksregulator. Listan kan komma att kompletteras.

  Flera av motordelarna är nya original reservdelar och var endast monterade. Många delar är även gemensamma med Lancia Delta Integrale och möjligen fler bilar inom Fiat-familjen.

  Har du information (sett något, blivit erbjuden delar, etc.) uppmanas du ringa Robin på 0738458149 eller närmaste polismyndighet.

 10. post-231-1212360095_thumb.jpg

  Nya Leksaker!

  Tyvärr innebär det ännu mindre tid och pengar till mittmotorsaaben. Trots detta har jag fått tag på en växellåda till v6:an, tvärställd men så får det bli. Ser även ut som jag kommer använda framvagnsdetaljerna från växellådsdonatorn så volvospindlarna hamnar på hyllan till nästa projekt.

 11. Ställde ut karossen för att kunna städa lite. Naturligtvis kommer vårens fösta regn under natten...

  post-231-1207528220_thumb.jpg

  Ny motor! Från en Alfa Romeo 75 2.5 som råkade illa ut i vintras. Tillhörande drivlina passar inte mitt bygge men jag har blivit lovad en tvärvigg från en 164:a. Ska dock se över lokala tillgången på rakställda transaxlar i veckan. Sen kan jag äntligen börja på ramen...

  post-231-1207527708_thumb.jpg

 12. I en del rallyklasser där diffbroms inte tillåts har det hänt, har jag hört :whistling: , att man shimsat diffen så hårt att den bromsar/låser ändå.

  När jag tittar på bilderna av slungdiffen tycker jag det ser ut som det blir en vanlig lamelldiff om man plockar bort spärrvikten och centrifugalregulatorn?

  Märkligt i sammanhanget, alla som jag pratat diffbromsar med har beskrivit slungdiffen olika till konstruktionen och som en aussie locker i uppförande.

 13. En dag till utan mätbar produktivitet. Fick såga upp en bussning som oxiderat fast på ena bakspindeln. Demonterade litet grejer i framvagnen, försöker bestämma mig för om jag ska bygga om till dubbla a-armar eller spara pärsonbenen. Kasserade pulshjulen till ABS:en, bara en påpressad ring för den som undrar.

  post-231-1203822223_thumb.jpg

 14. Det följde med ett par nivomatfjädrar/dämpare till volvobakvagnen jag skaffade förra veckan. Nu har jag ingen möjlighet att bedöma skicket på dem men har ändå lekt med tanken på att använda dem till bakvagnen på SAABen. Jag hittade en sida med fina diagram och grejer men hittar inget om fjäderkonstanter för volvospecifika nivomater. Jag siktar ju på en tjänstevikt på ca 50% av donatorbilens men samtidigt kommer jag ha både motor och växellåda över bakhjulen så jag uppskattar att axeltrycket bak kommer hamna i samma härad iallafall.

  Är tanken helt fel? Kommer nivomaterna jämna ut för mycket av vägkänslan? Kommer kidsen skratta åt mig? (Ok, det sista spelar ingen roll :icon_oops: )

 15. Nu börjar det röra på sig. Var nere i smålandsskogarna och hämtade en fram- och bakaxel från en Volvo 760. Jag var i första hand ute efter kompletta spindlar med bromsar men får se om jag kan använda några av länkarna också. Det har dykt upp en alternativ motor som kan ändra upplägget lite beroende på vilken växellåda jag hittar till den.

  post-231-1203363420_thumb.jpg

  Multilink. Gör skäl för namnet...

  post-231-1203363462_thumb.jpg

  Bussningarna var slut men ytrost finns iallafall.

  Vid närmare betraktande ser det ut som att spindeln är samma som efter 95 men länkarna ser annorlunda ut. Tycker även yttre delen av handbromstrumman ser konisk ut men bilden kanske ljuger för mig?

  Nu ska blästerskåpet få sig en riktig omgång...

×
×
 • Create New...